Gewapend met een mooie folder ‘Wandelen door het glooiende beekdallandschap van de Lendevallei‘ en de aanwijzing dat de we de oranje route konden gaan lopen gingen we op weg vanaf Hotel Van der Valk in Wolvega. We wandelden onder de autosnelweg door en passeerden een bord van het Fryske Gea. We navigeerden op onze papieren folder. Er stond verder niets langs de route aangegeven. Ik had wel rode en oranje paaltjes verwacht. 

Maar lang kan ik daarover niet mauwen, want ineens opent het landschap zich en kijken we uit over een prachtig gebied. Dit is de Scheltingapolder. We klimmen de uitkijkheuvel op en hebben uitzicht over weilanden, een moerasgebied met watervlakten, veenmosrietlanden en elzenbroekbosjes.

Van der Valk Wolvega
We starten bij Hotel Van der Valk, Wolvega
It Fryske Gea Lendevallei
We zijn snel bij het natuurreservaat.
Zicht op weiland bij Lendevallei
Lendevallei
Uitkijkpunt Scheltingapoolder lendevallei
Uitkijkpunt over de Scheltingapoolder
Lendevallei
Het uitzicht. Deze kant gaan we op.

De Lendevallei

We zijn hier in het voormalig stroomgebied van de rivier de Oer-lende. Het rivierdal was 120.000 jaar geleden wel anderhalve kilometer breed. Het gebied is later ingepolderd. Nu wordt het gebied beheerd door het It Fryske Gea en is er door herinrichting een uniek natuurgebied ontstaan.

De Lendevallei is ontstaan na de laatste ijstijd zo’n 150.000 jaar geleden. Toen het klimaat milder werd ontstond er door de natte ondergrond een weelderige plantengroei. Ideale omstandigheden voor de vorming van veen. Dat veen werd vanaf de 18de eeuw gewonnen voor turf. Er werden petgaten uitgegraven en de turf werd vervoerd over het riviertje de Lende. Het kronkelende riviertje werd in de jaren 20 van de vorige eeuw rechtgetrokken om zo de turf gemakkelijker en sneller te kunnen afvoeren. Daarna werd het land ingepolderd om het geschikt te maken voor boerenland. Nu  wordt het land heringericht en ontstaat een gevarieerd moerasgebied met bossen, petgaten, afgewisseld met weidse vergezichten.

Wij lopen door en gaan het moerasgbied in. Dat klinkt spannender dan het is. Als het veel geregend heeft kun je hier behoorlijk natte voeten halen, maar nu het erg droog is, valt dat heel erg mee. Je voelt wel dat je op een verende ondergrond wandelt.

Libellen

Ik word vooral geraakt door de enorme variëteit aan bloemen en planten en alle libellen die om ons heen vliegen. Groot, klein en ook libellen met een knalrood lijfje. Nog nooit zoveel libellen bij elkaar gezien. Ze vliegen met ons mee over het pad. Ik waan me in een sprookjeslandschap; de verende grond, de libellen overal. Wat is het hier mooi!

In de lucht hangt een roofvogel. Wij zijn niet goed in het herkennen van vogels. We denken dat het een bruine kiekendief is. We volgen de vogel tot het in de verte verdwijnt.

Lendevallei Wolvega
Wandelen door de Lendevallei

Helomasluisje

We wandelen door tot we bij het Helomasluisje aankomen. Dit eind achttiende-eeuwse monumentaal sluisje is aangelegd voor het vervoer van turf. Met het sluisje konden de pramen het hoogteverschil in het water overbruggen. Nu is het een fotogeniek plekje. Het sluisje is helemaal gerestaureerd en ligt er prachtig bij.

Bij het Helomasluisje
Het Helomasluisje
wandelen in de Lendevallei
We wandelen weer verder.
Lendevallei
Overal verborgen watertjes.
Uitzicht Driessenpoolder
Uitzicht over de Driessenpoolder.

Lendepoolder

Heel even lopen we pal langs de snelweg. We horen hem wel maar zien hem niet. We hebben uitzicht over de Driessenpoolder. Dan gaan we weer terug de Lendevallei in en komen langs een groter meer. Tussen de Lendepoolder en de Helomapoolder door lopen we via een eigen route terug naar ons beginpunt en vinden het jammer dat we niet de lange wandeling van 15 km hebben kunnen doen. Hier hadden we graag veel meer tijd willen doorbrengen. We moeten snel eens terug komen.

We eindigen weer bij Hotel van der Valk. Daar staat onze auto geparkeerd, maar we gaan natuurlijk niet weg zonder daar op te steken. Dit zijn de fijnste routes; die met horeca aan het begin- en eindpunt. Hotel Van der Valk Wolvega heeft een heerlijk terras. Genieten!

Lendevallei
Leendepoolder
Lendepoolder
Van der Valk Wolvega
Waar kan je beter eindigen dan hier bij Hotel van der Valk Wolvega?

Alles op een rijtje:

  • Naam route: De lendevallei

  • Afstand: Uit de folder van It Fryske Gea: Rode route van 15 km, Oranje route van 4 km.
    Van de Wandelzoekpagina routes van 19 en 5 km
  • Provincie: Friesland, Zuidoost Friesland

  • Kenmerk: Rondwandeling. In het gebied staan drie informatiepanelen waar je terecht kan voor handige en interessante informatie over het gebied.

  • Routebeschrijving: Via de website van It Fryse Gea vind je deze wandelfolder.
    Op wandelzoekpagina staan een drietal wandelroutes die door de Lendevallei gaan.

  • Start- en eindpunt: Je kunt heel goed parkeren bij Hotel van der Valk in Wolvega

  • Horeca: Hotel Van der Valk is dichtbij.

  • Honden: Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd en op de hiervoor bedoelde wandelpaden. In het deelgebied Lindewyk is het buiten het broedseizoen (15 maart t/m 1 juli) toegestaan om – onder toezicht – met de hond los te lopen. Een deel van de route is niet toegankelijk voor honden.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Ik wandelde door de Lendevallei tijdens een persreis in Zuidoost Friesland. Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden in Zuidoost Friesland, kijk dan op www.zuidoostfriesland.nl voor meer informatie.

Wil je lezen over de andere wandelingen die ik tijdens dit wandelweekend in Zuidoost Friesland maakte? Klik dan door bij de volgende linken: