Danska Fall is een natuurgebied in Zweden rond de watervallen van de rivier Assman in de provincie Hallands Län. Danska Fall ligt ongeveer 17 km van Halmstad. De Assman stroomt over 2 km van de Attavarasjön naar de Brearedsjön en heeft in meerdere trappen een verval van 36 m. Daar omheen bevindt zich een 100 tot 175 jaar oud bosbestand van eiken en beuken. Sinds december 2005 is het een Natura 2000-gebied. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Klinkt goed toch?
Danska Fall
Ik was in ieder geval enthousiast. In mijn poging om de leukste wandelroutes rond Gästhus Hollands Län I Hallands Län van Anita en Richard op een rij te zetten, leek dit op voorhand de hoofdprijswinnaar. Danska Fall ligt weliswaar zo’n 40 km van het Gästhus, maar de rit er naar toe is al prachtig. Het bezoek zelf is de reistijd absoluut waard. De watervallen zijn een mooi stukje natuurschoon en er zijn wandelroutes in soorten en maten. Voor ieder wat wils. Anita en ik gingen op pad en checkten de omgeving.
Hallandsleden
Het Lange Afstand Wandelpad ‘Hallandsleden’ loopt hier ook dwars door het natuurgebied. Dit 360 km lange pad is verdeeld in 27 etappes en gaat voornamelijk door de provincie Hallands Län. Die route lijkt mij erg de moeite waard en ik had er graag een aantal etappes van gelopen. Dit bezoek heb ik daar niet genoeg tijd voor, dus ik ben blij dat ik er vandaag toch een klein stukje van kan doen omdat hij samenvalt met een aantal andere routes in dit gebied. Onderweg komen we de oranje borden en palen van de Hallandsleden meerdere malen tegen.
Blauwe, gele en rode routes
Er lopen verschillende wandelroutes door het natuurgebied. De route die iedereen doet is die van de parkeerplaats naar de watervallen en weer terug. Dit rondje van 2,7 kilometer is op de grote kaart bij de parkeerplaats met blauwe stippen aangegeven. Het is een gemakkelijke wandeling die zelfs met de kinderwagen goed te doen is. De rode route ‘Gårdshultsleden’ van 6,5 km sluit hierop aan. De blauwe route ‘Simlången Rund’ gaat om het meer Simlangen heen. Na bestudering van de kaart bedenken we een eigen route waarbij we verschillende kleuren wandelingen aan elkaar knopen. We gaan op pad.
De watervallen
Na een zeer korte wandeling door het bos komen we al bij de watervallen aan. Het zijn geen spectaculaire hoge watervallen maar ze zijn vooral mooi door het woeste, onstuimige, maar tegelijkertijd ook rustgevende karakter van het bewegende water. De mooiste plekjes om te zitten bij de watervallen zijn bezet. Het is niet echt druk, maar voor Zweedse begrippen best wel. Wij zijn in ieder geval zeer verbaasd dat we op onze 5 uur durende wandeling zeker 16 mensen zijn tegengekomen. Waarbij we er al zeker 12 scoorden om en nabij de watervallen.
Gele route
Van de blauwe watervalroute stappen we over op de gele route die ons noordelijker zal brengen zodat we via de rode route op de blauwe terecht komen die ons rond het meer zal leiden. Op de gele route is het meteen klaar met de gebaande paden. Geen kinderwagens hier. We zigzaggen om de modder en plassen heen, volgen smalle paadjes en zakken weg in de zompige bodem. Twee mountainbikers zijn hier afgestapt en staan ook enkeldiep met hun fietsschoentjes in de modder. Ik kan er niets aan doen, ik moet daar erg om lachten.
Jöransfors
We komen langs de plek waar ooit een smidse en leerlooierij heeft gestaan. Op het bord kunnen we lezen dat dit tussen 1730 en 1750 de grootste industriële plek van Halland was. Er is niet veel van over.
Mij intrigeert het tentje wat er staat. Zou je ook hier wild mogen kamperen?
Rode route
We stappen over op de rode route die ons naar de blauwe route rond het meer moet brengen. Na een kwartiertje op verharde wegen te hebben gelopen zonder ook maar iets van water te zien krijgen we argwaan. We pakken de GPS er bij en zien dat we de rode route de verkeerde kant oplopen. Keren dus maar. Dit stukje weg was wel erg rijk aan paddenstoelen in de berm. Mooi om te zien dat het donkere bos het vol staat met paddenstoelen.
Blauwe route
Als we de blauwe paaltjes zien staan weten we dat we weer op de goede route zitten. Het is steeds verrassend door wat voor paadjes we lopen.
Simlången
Dan komen we toch bij het meer Simlången aan. De route voert ons door eeuwenoud bos naar het noordelijkste puntje van het meer. Daar verandert de omgeving drastisch. Het lijkt wel of we in Oostenrijk wandelen.
Spoorweg is wandelpad
Eenmaal de ronding van het meer genomen wandelen we in één rechte lijn terug. We lopen hier dicht langs het water. “Het lijkt wel een spoorbaan”, zegt Anita. Inderdaad komen we na een paar kilometer het oude spoorwegstationnetje tegen. Dan wordt het ook drukker en bewoonder. Er staat een vakantiepark aan de rand van het meer. Nog een klein stukje en we staan weer op de parkeerplaats.
We hebben er ongeveer 16 kilometer op zitten en hebben er bijna 5 uur over gedaan. Niet vanwege de moeilijkheidsgraad van de wandeling, dat valt namelijk reuze mee, maar omdat we regelmatig stil stonden om te genieten van de mooie natuur en vanwege alle fotostops die we maakten.
Goed om te weten:
- Danska Fall is een natuurgebied vlak bij het plaatsje Simlångsdalen in de gemeente Halmstad in het landschap Halland en de provincie Hallands län.
- Riksväg 25 loopt langs Simlångsdalen. Vanaf de rijksweg is Danska Fall goed met borden aangegeven.
- De borden leiden je naar een parkeerplaats. Daar vind je uitgebreide informatie over het gebied.
- Het is ook mogelijk om met de bus vanaf Halmstadt te komen. Neem de bus 145 van Halmstad busterminal naar Simlångsdalen (stap uit bij Ljungblomma bushalte) . Daar vandaan is het 30 tot 45 minuten lopen naar de waterval.
- Een goede kaart op de parkeerplaats laat zien dat er verschillende wandelroutes zijn. Er zijn routes van 1,7 km tot 8 km. De routes zijn eenvoudig aan elkaar te knopen.
- Breng een rugzakje met drinken en voedsel mee als je een langere tocht gaat maken. Onderweg is geen horeca.
Leuk om te weten:
De naam Danska Fall betekent: De Deense watervallen. Die naam komt voort uit een oude legende waar Deense soldaten vermoord worden door de Zweedse koning toen zij een brug over de watervallen probeerden over te steken. Dit vond plaats in 1676.
Handig om te weten:
Zoek je een leuke logeerplek van waaruit je deze wandeling kunt maken, kijk dan eens bij Gästhus Hollands Län I Hallands Län.
Geef een reactie