“Slecht wandelweer bestaat niet, alleen maar slechte wandelkleding.” Een prachtige uitspraak en natuurlijk ook helemaal waar, hoewel ik zelf toch liever binnen blijf als het koud en nat is. Maar soms moet je. Bijvoorbeeld als je onderweg bent tijdens een meerdaagse tocht of met iemand afgesproken hebt. Goede wandelkleding kan veel leed voorkomen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder goede wandelkleding in geval van regen? Ik geef je 10 tips.

1.Onderkleding

Goede wandelkleding begint bij de onderkleding, of het nu regent of niet, maar als je die regenjas aan hebt zal je merken dat je meer last hebt van transpiratievocht, hoe ademend je jas ook is. Je onderkleding heeft de belangrijke taak om transpiratievocht af te voeren waardoor je warm blijft. Daarom mag je onderkleding niet van katoen zijn. Katoen houdt juist vocht vast. Kies daarom voor een kunststofvezel. Speciale sport onderkleding is natuurlijk het allerbeste.

wandelen in de regen

2. Tussenlaag

Het drielagensysteem is een bekend begrip binnen de outdoorwereld en geldt dus ook voor wandelaars. Het betekent dat je kleding is opgebouwd uit 3 lagen. De eerste laag is de onder punt 1 genoemde onderkleding. De tweede laag heeft tot doel om het transpiratievocht over te nemen van de onderlaag en verder te transporteren naar de buitenlucht of door te geven aan de derde laag, die het op zijn beurt naar buiten brengt. De tussenlaag kan van alles zijn, een T-shirt, een pully, een fleeceshirt of overhemd. Ook de softshell jas wordt gerekend tot de tussenlaag maar zweeft eigenlijk een beetje tussen de tussenlaag en buitenlaag in. Een softshell jas is ademend maar niet volledig winddicht en zeker niet waterdicht en daarom niet geschikt als buitenlaag als het regent.

3. Regenjas

De derde laag is de jas. De ultieme regenjas heeft minimaal drie eigenschappen: waterdicht, winddicht en ademend. Dit zal je alleen vinden bij de hele dure regenjassen. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen zal je ergens concessies moeten doen. Er zijn ook andere punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een regenjas:

–        Binnenvoering

Een binnenvoering kan heel comfortabel zijn. Het zorgt voor een extra laag waardoor de jas warmer is en mogelijk transpiratievocht beter afgevoerd wordt. De jas wordt wel zwaarder en heeft meer pakvolume.

–        Lengte

Kies voor een aansluitende korte jas die daardoor de warmte goed vasthoudt of voor een langere (parka-achtige) jas die ook de bovenbenen droog en warmer houdt.

–        De capuchon

De capuchon heeft bij voorkeur een klep waardoor de regen uit je gezicht blijft, en de vorm van de capuchon behouden blijft. De capuchon moet ook verstelbaar zijn, zodat hij op maat gemaakt kan worden en niet voor je ogen zakt. Let er ook even op of de capuchon met je hoofd meedraait.

–        De rits

De rits is bij voorkeur waterdicht of heeft een goede overslag. Het is pas een goede overslag als de wind niet alsnog de regen naar binnen kan blazen. Daar is een strook klittenband beter dan enkele drukknopen.

–        De kraag

De kraag moet goed sluitend dichtgemaakt kunnen worden zodat het water niet naar binnen sijpelt en de lichaamswarmte niet laat ontsnappen.

–         De zakken

Ook bij de zakken is het van belang dat ze waterdicht afgesloten kunnen worden, hetzij door een waterdichte rits, hetzij door een goede overslag. Als je een rugtas draagt is het handig om te controleren of je nog bij je zakken kunt of dat deze worden afgesloten door de heupband.

–        Manchetten

Een extra boord in de jas of klittenband rond de mouwen zorgt er voor dat de kou en regen buitengesloten worden.

–        Extra ventilatie

Extra ventilatiemogelijkheden van de jas kunnen heel fijn zijn, vooral als de jas niet ademend is. Denk aan extra (waterdichte) ritsen, bijvoorbeeld onder de armen of een overslag in het rugpand.

4. Regenbroek

Ook bij de regenbroek is het heel fijn als hij ademend is. Dan zit je meestal wel in de duurdere prijsklassen. Ik testte de Typhoon pants, een ademende regenbroek met zijritsen van het merk RevolutionRace. Een redelijk betaalbaar merk.

Er zijn alternatieven. Denk bijvoorbeeld eens aan beenpijpen. Handig omdat ze lichter in gewicht zijn en omdat het broekgedeelte ontbreekt wordt het niet zweterig. Deze beenpijpen zijn natuurlijk alleen functioneel onder een poncho of lange regenjas.

Als het lekker warm weer is en onderkoeling ligt niet op de loer kun je er ook voor kiezen om je gewoon nat te laten regenen in je sneldrogende wandelbroek of op je blote benen. Nadeel hiervan is dat de regen via je benen rechtstreeks je wandelschoenen in loopt.

5. Schoenen

De keuze voor waterdichte schoenen lijkt het meest voor hand liggend als het gaat om regen. Toch is dat niet helemaal waar. De waarheid is dat als je maar lang genoeg in de regen loopt, alle schoenen nat worden. Ook die Goretex waterdichte schoenen. Al was het maar omdat het water gewoon van bovenaf je schoenen in loopt. Het is daarom misschien wel net zo belangrijk om er rekening mee te houden hoe lang het duurt voordat je schoenen weer droog zijn. Op een meerdaagse wandeltocht is het vervelend als je dagen in natte schoenen moet lopen. Goed onderhoud van je wandelschoenen en behandelen met waterafstotende producten helpt natuurlijk ook.

natte schoenen

6. Gamaschen

Een manier om je schoenen zo droog mogelijk te houden is door het dragen van gamaschen, ookwel gaiters genoemd. Deze ‘onderbeenbeschermers’ lopen mooi over je schoenen heen en zorgen dat het water niet in je schoenen kan lopen. Gamaschen worden niet alleen gebruikt in de regen maar vooral om je te beschermen als je door hoog en nat gewas loopt en zorgen er voor dat er geen modder en steentjes in je schoenen komen.

7. Paraplu

Een paraplu kan een echte uitkomst zijn. Ik heb altijd een opvouwbaar lichtgewicht exemplaar in mijn rugzak zitten. Handig voor een klein buitje of wat miezer. Een paraplu is natuurlijk helemaal niet handig als het hard waait. Bedenk ook dat je de paraplu moet vasthouden en je daardoor je handen niet vrij hebt. Dat kan gevaarlijk zijn als het modderig en glad is. Houd je ook rekening met je medewandelaars? Die kunnen echt last hebben van jouw paraplu.

8. Poncho

De regenponcho mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ik vind het niet het prettigste kledingstuk omdat het wappert en flappert en mijn onderbenen en schoenen toch hartstikke nat worden. Toch kan het een uitkomst zijn. Je trekt zo’n ding snel over je kleding aan en het is veel minder zweterig dan een regenpak. Poncho’s zijn er in allerlei uitvoeringen; van de 1-euro-weggooi-poncho tot de super-de-luxe poncho die over je rugzak heen kan en allerlei klittenband en drukknopen heeft om het flapperen tegen te gaan.

9. Sokken

Natte sokken zijn funest. Voor je humeur, je gevoel van welbehagen maar ook omdat je een grote kans hebt om blaren of andere huidbeschadigingen op te lopen. Probeer je sokken droog te houden (Gamaschen) of, als dat mogelijk is, trek regelmatig droge sokken aan. Draag geen katoenen sokken. Wollen sokken of sokken gemaakt van een synthetische vezel zijn veel comfortabeler omdat de vezels geen vocht opnemen. Weet je zeker dat je zeik- en zeiknat gaat worden, overweeg dan waterdichte sokken. Ik vind het een uitkomst.

10. Hoofddekstel

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Het is daarom comfortabel om een muts, pet of hoed op te hebben. De muts of pet kan goed onder je capuchon. Het voordeel van een hoed is dat je gezicht fijn droog blijft onder de rand. Ik heb altijd voor de zekerheid de opvouwbare pet van Hatland in mijn rugtas. Ideaal voor als de zon fel begint te schijnen én als het gaat regenen.

wandelen in de regen
wandelen in de regen

Een laatste goede raad.

Wacht niet te lang met het aantrekken van regenkleding. Ik heb zelf ook de neiging om eerst even af te wachten of het wel echt nodig is, omdat het zo’n gedoe is. Maar voor je het weet ben je te laat; alles gaat dan dampen en schuren onder je regenoutfit. En als dan ook nog de spullen in je rugzak vochtig zijn geworden omdat je te laat voorzorgsmaatregelen hebt genomen, dan ben je echt niet blij.

Wandelvrouw zwaluw