“Links, links,” werd er geroepen tijdens de Alkmaarse wandel4daagse, als de wandelaars weer eens breed uitwaaierden over de weg en overlast veroorzaakten voor automobilisten en fietsers. Hoewel de route over rustige straten en fietspaden ging vond ik echt dat de wandelaars er een zooitje van maakten. Dat hoeft toch niet als iedereen gewoon aan 1 kant van de weg gaat lopen. Links dus. Ik besloot er een blog over te schrijven. Maar voor dat ik dat deed onderzocht ik toch maar even de regelgeving voor wandelaars. Mijn mond viel open……
Geen regels
Er zijn namelijk geen regels die bepalen aan welke kant van de weg wandelaars moeten lopen. Ik had het helemaal fout met mijn aanname dat links lopen verplicht is. Iedereen mag sinds 1991 zelf bepalen wat hij of zij het veiligst vindt. Huh? Als ik erover nadenk snap ik het ook wel weer; het lijkt slim om iedereen zelf de situatie in te laten schatten. Soms is rechts ook beter als links. Maar dan krijg je wel situaties zoals tijdens de Alkmaarse wandel4daagse waar het mega druk is met wandelaars en ze om en om besluiten om aan een andere kant van de weg te gaan lopen. Dan moeten andere weggebruikers zigzaggend door de wandelaars heen. Niet slim. Dan laat ik de wandelaars die het midden van de weg opzoeken nog maar even buiten beschouwing. Dat is gewoon asociaal.
Welke regels wel?
Natuurlijk zijn er wel regels. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat voetgangers gebruik moeten maken van het trottoir of voetpad. Als die er niet is mogen ze op het fietspad en als die ontbreekt mogen ze gebruik maken van de berm of van de uiterste zijde van de rijkbaan. Er wordt niet gezegd welke kant dat dan moet zijn.
Een ander belangrijk wetsartikel is artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat het voor iedereen verboden is zich zodanig te gedragen het gevaar op de weg kan opleveren of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd.
Links of rechts
Dus wandelaars mogen zelf inschatten wat het veiligst is als ze maar niemand hinderen of gevaarlijke situaties creëren. Op het internet blijkt dat er heel wat mensen in het linkskamp zitten maar ook dat er fervente voorstanders van rechts lopen zijn. De discussies gaan er soms wel heftig aan toe. Even de voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen van links lopen:
– Je ziet het verkeer aankomen
– Je kunt oogcontact maken/ een inschatting maken
– Je kunt snel in de berm stappen als dat nodig is.
Nadelen van links lopen:
– tegemoetkomend verkeer moet uitwijken. Maar kan dit niet altijd. Het tegemoetkomend verkeer ‘botst’ dan tegen de wandelaar op die voorruit blijft bewegen.
– Links lopen is tegen het verkeer inlopen en dat is onnatuurlijk. Medeweggebruikers verwachten dat niet.
Voordelen van rechts lopen:
– Je gedraagt je zoals alle anderen in het verkeer. Je loopt met de stroom mee.
– als de weg een bocht naar links maakt waar je niet omheen kunt kijken, kan het veilig zijn om rechts aan te houden. Verkeer dat je tegemoet komt kan namelijk schrikken of je aanrijden als je voor hen onverwacht de bocht om komt.
Nadelen van rechts lopen:
– Je ziet het verkeer op jouw helft van de weg niet aankomen.
Groep of colonne
De wet ziet er anders uit als je in een groep of colonne wandelt. Dan geldt de regel dat de groep zich als een bestuurder van een fiets of auto moet gedragen. Dat betekent dat de groep verplicht aan de rechterkant van de weg moet lopen.
Dat zou dus de oplossing kunnen zijn tijdens wandelevenementen. Gedraag je als een groep. Volgens de letter van de wet ben je dat dan wel niet, want een groep heeft een duidelijk begin en einde, ze onderscheidt zich met tekens en heeft een duidelijke leiding, maar laten we ons als zodanig gedragen.
Oproep aan de organisatie van wandelevenementen
Mijn voorstel is dat we er een ongeschreven wet van maken dat we tijdens wandelevenementen aan de rechterkant van de weg gaan lopen. Hierbij een oproep aan de KWBN en de organisatoren van wandelevenementen om hier aandacht aan te besteden. Maak duidelijk aan welke kant we gaan wandelen en voorkom gevaarlijke situaties en vooral ook overlast voor fietsers/bromfietsers en automobilisten. Want dat willen we toch niet.
Een goed blog, waar ik toch ook onverwacht nieuwe informatie lees.
Dat je bij lopen in een groep rechts moet lopen, dus je gedragen als een auto en ander verkeer.
Goed om te weten, bedankt!
Voor de rest denk ik dat bij individueel of met een paar personen wandelen links lopen veel veiliger is dan rechts lopen.
Bij rechts lopen moet je vertrouwen op wat het verkeer achter je doet, zonder dat je het ziet.
Bij links lopen zie je het verkeer aankomen en kun je zelf ook even de berm in stappen als dat voor de situatie handig is.
Helemaal eens!
Ook helemaal mee eens!!!
Leuke blog ;-)
Ik blijf links lopen echter veiliger vinden.
Of je links of rechts loopt, het snellere verkeer moet, hoe dan ook, om je heen.
Bij het links lopen heb je zelf meer controle over het tegemoet komend verkeer. Bij het rechts lopen heb ik het gevoel alsof ik aan de goden overgeleverd ben.
Ik vind het overigens erg vervelend dat de gerelateerde berichten continue bewegen. Daardoor beweegt het reactieveld ook steeds van boven naar beneden….
Anneke, bedankt voor je opmerking over de bewegende gerelateerde berichten. Ik zie dat het inderdaad erg vervelend is. Ik ga er zo snel mogelijk iets aan laten doen.
Fijn, dank je!
Inderdaad. Alleen loop ik meestal links (behalve soms bij een onoverzichtelijke bocht), bij een grote wandeltocht volg ik meestal wat de wandelaars voor me doen. Als de groep links loopt vind ik het ook wel een goede gewoonte om van achter naar voor roepend door te geven dat er een fietser aan komt, dan kunnen breed lopende wandelaars op tijd uitwijken naar links.
Zeker een goede gewoonte! Ik heb bij de wandel4daagse fietser en bromfietsers gezien die zich echt een weg door de menigte moesten ‘vechten’. Je zal daar maar fietsen op weg naar je werk. Je zou nog een hekel aan wandelaars krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Goede blog! Ik heb dit ook behandeld in mijn gratis online cursus: leer wandeltraining geven. Ik geef sinds 1993 powerwalkles en daarom wist ik dit, maar vroeg me wel vaak af of ik de enige was.
Dank! Hoe meer mensen het weten, hoe beter. Ik ga snel kijken naar je online gratis cursus.
Het blijft maar lastig, ik zou ook iedereen aanraden goed zichtbaar te zijn. Desnoods een fluorescerend hesje dragen of een fluorescerend regenhoes over je rugzak! Veel weggebruikers zijn met andere zaken bezig dan alleen autorijden. En nooit naast maar achter elkaar aanlopen!
Ik weet dat rechts toegestaan is. Loop al jaren het liefst rechts en doe ik ook. Echter het gros denkt nog steeds dat links verplicht is en loopt nog steeds liever links, dit is vroeger met de paplepel ingegeven. Levert zo nu en dan heerlijke discussie op tijdens wandeltochten. Probeer rechts zelf eens enkele malen uit op drukke smalle dijken met veel autoverkeer en fietsers. Je loopt tegen veel minder problemen op dan bij het traditioneel links wandelen. Als fietser heb je toch ook vertrouwen op het achterliggend verkeer dus waarom zou je dan ineens bang zijn als wandelaar, hoor dit nog zo vaak als argument. Ik zeg rechts is volkomen veiliger. Verplaatst je maar eens in de automobilist als je links loopt, hoe die moet anticiperen en afremmen om langs je heen te rijden, is echt niet natuurlijk. Ik pleit voor RECHTS!!
Helemaal mee eens!
Goede blog! Afgelopen weken verschillende ervaringen hiermee opgedaan.
Van een vriendin geleerd om bij een onoverzichtelijke bocht rechts te gaan lopen, zodat de auto’s om de hoek je eerder zien.
Verder zorg ik ervoor dat ik in ieder geval niet de oorzaak ben van dat een automobilist of fietser door de groep moet slingeren. Loopt mijn voorganger links, dan loop ik links. Loopt deze rechts, dan loop ik rechts. Beetje opletten en anticiperen, maar dat is sowieso wel zo prettig voor anderen in het verkeer. Ik probeer mijn medewandelaars daar ook in mee te krijgen: allemaal links of allemaal rechts, één kant kiezen en iedereen die kant op dirigeren. Dat geeft duidelijkheid.
En voor de rest: ach, wat de situatie vraagt. Beetje bewust zijn van je omgeving, dat is al het halve werk.
Ik doe al jaren aan hardlopen en mijn ervaring is dat als ik een keer links loop er alleen maar onhandige of onveilige situaties ontstaan(verkeer dat moet stoppen, bij linkse bochten etc).
Ik loop meestal rechts en zie mezelf dan gewoon als verkeersdeelnemer en nooit geen problemen(behalve dan met mensen die links lopen….)Het enige argument voor links lopen is dat je het verkeer ziet aankomen? Dan zouden alle fietsers toch ook links kunnen rijden? Ik snap die uitleg sowieso niet.
Snelheidsverschil? Auto’s tov wandelaars is ca 45 in de bebouwde kom en fietsers ca 35.km/h, verhoudingsgewijs niet zoveel verschil dus en fietsers rijden toch ook gewoon rechts…
Als je rechts loopt hoor je 9 van de 10 ook het verkeer aankomen en kun je voor de zekerheid even in de berm lopen.
Ik moet wel zeggen dat je in het donker uiteraard wel verlicht moet zijn, als je dat niet bent zou dat de enige logische reden zijn om links te lopen(het verkeer ziet je dan immers niet) Mijn mening is dus dat aan links lopen helemaal geen voordelen zitten en dat veel mensen toch links lopen is puur het vasthouden aan gewoontes van vroeger. …het hoort zo…
Perfect verwoord, John!! Ben het helemaal met je eens!
Overigens: de regel dat je (buiten de BB en in het donker) op een weg zonder voetpad links zou moeten lopen is ruim 20 jaar geleden geschrapt uit het verkeersreglement; het is dus gewoon fout! En zeg nou zelf: wat heb je als voetganger in het donker te zoeken op een rijweg zonder voetpad…
Dag allemaal,
aangezien ik regelmatig fiets en dat uiteraard, waar aanwezig op “rijwielpaden”, heb ik regelmatig te maken met wandelaars.
De meeste wandelaars, merk ik, lopen links. Als ze met z’n tweeën zijn, naast elkaar. Ook merk ik dat met honden links wordt gelopen. Ik maak ook mee dat mensen achter een kinderwagen of zelfs kruiwagens en ander soort karren, ook links lopen! Het lijkt mij dan moeilijk in de berm te gaan ter afwending van gevaar.
Ik ben van vóór de tijd dat links wandelen werd ingevoerd en als ik mij goed herinner werd links lopen destijds toegestaan i.v.m. het zien van tegemoet komende verkeersdeelnemers op betreffende weghelft. Hierbij werd toen opgemerkt dat links gaande wandelaars het tegemoet komende verkeer niet mochten hinderen en bijgeval zelfs opzij gaan “in de berm springen”.
Als ik op mijn fiets kom aanrijden, blijven links lopende wandelaars doorgaans gewoon hun weg links vervolgen, waardoor ik met regelmaat soms tot stilstand af moet remmen bij tegemoet fietsers of andere wandelaars de wel rechts gaan. Dat geeft mij doorgaans geen prettig gevoel.
Als ik zelf wandel, dan loop ik op de weg (buiten de bebouwde kom), als er tenminste geen fiets of wandelpad is doorgaans links, bovengenoemde zaken zoals overzichtelijkheid en bochten in de weg e.d. wel in acht nemend. Soms is het zelfs beter rechts te lopen, anders blijf je heen en weer oversteken.
Op wandel-, fiets- of rijwielpaden loop ik altijd rechts. Ik hoef dan niet opzij te springen en loop altijd in mijn recht omdat ik een recht(s)geaarde verkeersdeelnemer ben.
Ik denk dat de wetgever wel eens wat duidelijker mag zijn in het aangeven van regels en dat daartoe geëigende instanties de mensen (wandelaars e.d.) hier (regelmatig) op wijzen.
Ik gebruik voor mezelf al tijd de volgende regel buiten de bebouwde kom: Overdag rechts lopen en als het donker is links. In het donker wordt je niet of slecht gezien en moet je dus als er tegenliggers aankomen gewoon even in de berm gaan staan. Voor ieders veiligheid. Overdag neem je gewoon deel aan het verkeer; dus rechts lopen, met al de voordelen uit eerder genoemde reacties. Zeker als je aan het hardlopen bent erg belangrijk!
Klinkt hartstikke logisch Cor.
En wat op een vrijliggend fietspad waar twee richtingen fietsers en vier richtingen wandelaars verkeer vormen ??
Ik krijg wat van deze onzin.
NB groepen voetgangers hebben bepaalde maximale lengte: voorste en achterste begeleiders moeten kunnen communiceren en een rijbewijs hebben.
Evenementen hebben doorgaans vergunning.
Wat een duidelijk verhaal. En ik maar denken dat wij (partner en ik) de enige zijn die nog links lopen. Het is hier (zeeuws-vlaanderen) iedere keer weer een gevecht tegen de rechtswandelaars. Zelfs met mensen die nog van de ‘oude’ regels zijn (dat links lopen verplicht was)..
En dan kun je wel zeggen ‘ga dan ook rechts lopen’ maar dan voel ik me niet veilig.
Het zijn eigenlijk de medewandelaars die ’tegenwerken’ want buiten de bebouwde kom zie je duidelijk waardering van tegemoet komende auto’s en fietsers.
Grootste probleem bij wandelaars (vooral linkslopers) is dat ze nooit maar dan ook echt nooit nimmer nooit aan de kant gaan voor tegemoetkomend verkeer en geen flauw benul hebben van achteropkomend verkeer. Als wandelaar heb je gewoon de berm in te gaan als er een tegemoetkomend bestuurder (fietser auto) aan komt. Ik heb dan ook als fietser automobilist maar ook als rechtslopende wandelaar een enorme hekel aan linkslopers en linksjoggers. Grootste egoisten in het verkeer zijn het zo langzamerhand.
Yess!!! Helemaal mee eens!! Dankjewel Gauke!
Dat zelfingenomen, superegoïstische pseudo-veiligheidsgevoel van linkslopers is de grootste verkeersergernis van deze tijd!
gemiddelde wandelaar loopt 6km/u ? Gemiddelde fietser fietst(te) 20 Km/u ? (ik ben nog ouderwets ;) )
Wat moet de fietser doen, als die de wandelaar niet kan passeren vanwege te gemoed komend verkeer?
roepen; “hé aso, gaat in de berm lopen! ” ?
Toch raar, dat de links loper de berm in zal moeten en de rechts loper niet, wand die loopt “correct”Nils ?
Links lopen is theoretisch een heel goed verhaal, maar in de praktijk klopt er niets van. Eén grootte puinhoop.
Nadeel van links lopen?
1- tegemoetkomend verkeer moet uitwijken. Maar dat geldt ook voor rechts lopen, toch?
2- Links lopen is tegen het verkeer inlopen en dat is onnatuurlijk. ??? Nadenken is natuurlijk!
Voordeel van rechts lopen?
1- Je loopt met de stroom mee. Voor een naderende automobilist maakt jouw snelheid helemaal niets uit. Het gaat om zien en gezien worden.
2- als de weg een bocht naar links maakt waar je niet omheen kunt kijken……. Maar dat zelfde geldt toch ook voor een bocht naar rechts als je links loopt!
Voordelen van links lopen:
– Je ziet het verkeer aankomen
– Je kunt oogcontact maken/ een inschatting maken
– Je kunt snel in de berm stappen als dat nodig is.
Conclusie: Links lopen heeft (bijna) altijd voordelen! Wen er maar aan, het geeft je na een poosje een veel veiliger gevoel.
Karel
Ja Karel, een veilig gevoel maar alleen voor jou! Het jou tegemoet komende én het jou achterop komende verkeer kan de klere krijgen en mogen zelf lekker gaan uitzoeken hoe ze jou én elkaar ontwijken, terwijl jij alleen maar met je eigen veiligheid bezig bent. Nou, ik ben klaar met types zoals jij. Jij bent te gast op het fietspad waar ik me als fietser gewoon aan de verkeersregels hou (in plaats van iets te verzinnen waar ik me “veilig bij voel”) en rij voortaan gewoon door: wen dáár maar aan!
Eindelijk kan ik eens ergens reageren, op dit blog dus. Ik ben geen voetganger maar een voor voetgangers vaak een lastige ‘overige weggebruiker’. Het is goed dat de voetganger de keuze krijgt om zelf te bepalen aan welke kant van de weg hij/zij wil gaan lopen. Hij kan zelf het beste inschatten wat de veiligste kant is, want veiligheid willen we als weggebruiker natuurlijk allemaal. Echter ik ben dus een ‘overige weggebruiker’, soms met de fiets en soms met een auto. Ook rijd ik ik wel personenvervoer in een busje. Als er een voetganger nadert op mijn weghelft, voor hem links dus, moet ik vaak inhouden omdat er andere verkeer tegemoet komt. Je gaat zachter rijden omdat er zich op jou weghelft een obstakel bevindt. Dat obstakel beweegt zich ook nog eens in jou richting. Het zijn soms smalle wegen en er is dan onvoldoende ruimte om uit te wijken. Het obstakel, de voetganger dus, komt steeds dichterbij, waardoor ik als automobilist gedwongen wordt om te stoppen. Dat is is allemaal nog niet zo erg als de tegemoetkomende voetganger(s) maar het fatsoen hebben om, of uit te wijken in de berm, of ook te stoppen, maar niet met een arrogante blik, of erger nog met een bepaalde vinger naar mij wijzen. Ze claimen vaak dat weggedeelte. Als de voetganger aan de rechterkant loopt, dan blijf je als fietser of automobilist er netjes achter totdat je kunt passeren. Je gaat namelijk, al is het langzaam, de zelfde richting op.
Beste Gerrit, dank voor je berichtje. Dit is een onderwerp dat me al heel lang bezig houdt. De meningen zijn sterk verdeeld en op de een of andere manier zorgt het voor nogal heftige reacties. In die zin had de wetgever beter een beslissing kunnen nemen, dan waren we van de discussie af. Toch is het goed dat ieder voor zich mag bepalen wat het veiligst is in zijn of haar situatie. Na lang wikken en wegen ben ik zelf tot de volgende algemene stelling gekomen: Op voet- en fietspaden is de voetganger gewoon een verkeersdeelnemer en moet daarom met de stroom meelopen; rechts dus. Op een hoofdweg zou de voetganger eigenlijk niet moeten lopen en daarom zou je kunnen stellen dat hij daar geen gewone verkeersdeelnemer is. Dat maakt dat hij zelf kan kiezen aan welke kant van de weg hij gaat lopen. Dat kan dus links of rechts zijn. (wat het veiligst voelt) Wel moet de voetganger -omdat hij eigenlijk niet op deze weg thuis hoort – geen ander verkeer hinderen. Dat betekent ruimte maken en zo nodig in de berm stappen.
Hallo,
Zelf heb ik de voorkeur aan links lopen op wegen en rechts op fietspaden. Dit is het veiligste en het beste voor de doorstroming. Uiteindelijk gaat het erom of je bereid bent om uit te wijken naar de berm en of dit kan. Ook speelt het snelheidsverschil mee. Zo zie je op wegen, als kwetsbare en minder zichtbare weggebruiker, de snellere weggebruikers. Dan kun je zelf uitwijken en ben je veel minder afhankelijk van de ander voor je veiligheid. Zeker in het donker. Als er een auto op mij af komt op een weg, kijk ik achterom of er iets achterop komt. Als dat zo is en de weghelft niet breed genoeg is voor de tegemoet komende auto om uit te wijken, stap ik in de berm. Anders kan ik doorlopen. Als ik zie dat de auto niet uitwijkt, stap ik alsnog in de berm. Zo is het veilig voor mij en hoeft de auto niet te stoppen. Veel mensen wijken bij links lopen in dat geval niet uit, of pas op het laatste moment. Dat is asociaal. Maar bij rechts lopen kan het zijn dat de auto al afgeremd is voor je hem hoort en naar de berm kunt gaat. Tenzij de automobilist je niet ziet… Dus dat is eigenlijk het zelfde. Bij groepen is het vooral de trage groepsreactie. Dan is de auto al gestopt… Als groep is het dus beter rechts te gaan lopen. Je bent ook goed zichtbaar. Wanneer er geen mogelijkheid is om uit te wijken, is het dan toch weer het beste om rechts te lopen. Dat is veiliger en niet asociaal. Wel regelmatig omkijken. Maar dit zal niet vaak zo zijn en zeker niet op wegen waar hard gereden mag worden. Op fietspaden loop ik het liefst rechts. Dan hoef ik niet om te kijken en uit te wijken. Een achterop komende fietser kan makkelijk langs je heen. Ook bij tegenliggers. Het snelheidsverschil is veel kleiner dan bij auto’s en dus veel minder gevaarlijk.
Maar ieder heeft zijn eigen kijk.
Aanvullend… Wat voor mij ook meespeelt, is dat het voor een voetganger (meestal) een kleine moeite is om uit te wijken naar de berm bij linkslopen. Dan hoeft de auto niet te remmen of te stoppen en weer op te trekken. Dat is ook beter voor het milieu. Dat spreekt veel wandelaars, die denk ik vaak van de natuur houden, vast wel aan. Zelf zet ik bijvoorbeeld ook een tweetal stappen terug als ik een zebrapad op wil lopen en er een auto en zeker als er een vrachtwagen aankomt en daarna helemaal niks. Voor mij scheelt het maar een paar seconden. Kleine moeite!
Ik ben het helemaal eens met jouw kijk. Als een gewone verkeersdeelnemer op fietspaden, rechts dus. Op autowegen links en instappen als er verkeer aan komt.
Beste Bregje,
Mag ik alsjeblieft een stukje van je tekst op de pagina ‘aan welke kant wandelen’ overnemen in mijn eigen wandelblog? Mijn blog vind je met https: //wandelfrans.blogspot.com/.
Hoi Frans,ik stuur je een PB.
Leuke Blog,
Over het algemeen blijf ik buiten de bebouwde kom meestal links hardlopen.
Maar ik kom ook vaak hardlopers tegen die rechts lopen en dan is het voor mij (die links loopt tegen het verkeer in) een moment dat we elkaar naderen! wie gaat er dan om wie heen? Hou ik dan uiters links aan zodat de tegemoet komende loper linksom mij passeert of moet ik de tegemoet komende hardloper rechtsom passeren. daar is nogal verwarring over op het moment van passeren.wat is hierbij de regel.?
Hier nog even een aanvulling op m’n eerdere reactie in 2016.
Op de openbare weg is rechts gaan voor het verkeer een voorwaarde, vastgelegd in het wegenverkeerswet. Ook dient iedere verkeersdeelnemer er voor te zorgen dat diens gedragingen geen gevaarlijke situatie oplevert.
Aangezien een voetganger voor het overige verkeer toch doorgaans erg langzaam gaat, zelfs vergeleken met fietsers, is het vaak, en zo voelt het m.i. ook, dat links lopen in bepaalde omstandigheden veiliger is. Voorwaarde voor links lopende voetgangers is dan echter wel dat ze bereid moeten zijn de berm in te stappen als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Zo is het in de loop van de vorige eeuw ook toegestaan door de wetgever. M.i. erg duidelijk.
Ik spreek hier dan ook uit als automobilist, biker, sport- en race-fietser zowel als voetganger in binnen en buitenland dat rechts lopen de regel moet zijn maar, dat als de omstandigheden daartoe aanleiding geven, links gaan is toegestaan mits….!
Wat een heldere blog zeg! En nu in de corona tijd actueler dan ooit. Veel mensen “ontsnappen” aan de lockdown door even lekker te wandelen. En gelijk hebben ze. Nu het wat drukker lijkt met wandelaars valt het mij op dat vooral oudere mensen soms dwingend kunnen zijn over het links lopen. Waarschijnlijk hebben ze het zo geleerd dus kan ik ze niets kwalijk nemen. Ik loop altijd rechts en heb daarmee de ervaring dat het overige verkeer veel gemakkelijker langs mij heen gaat dan bij links lopen, juist als het even drukker wordt. Eigenlijk is links lopen EN niet opzij gaan uiterst egoïstisch. Je dwingt hiermee de rechts lopende of fietsende persoon naar het midden van de weghelft waarvan hij juist niet het verkeer ziet aankomen. Dat vind ik het grootste bezwaar tegen links lopen.
Hoi Wouter,
Ik ben het helemaal met je eens. Op fietspaden pleit ik er ook voor om rechts te lopen. Je bent gewoon een verkeersdeelnemer en je kunt je dan beter ook zo gedragen door rechts te lopen. De doorstroom gaat dan veel beter en je voorkomt rare situaties. Op de openbare weg is dat weer anders. Daar hoor je als wandelaar eigenlijk niet thuis. Daar zijn trottoirs voor. Maar als je dan toch op de weg moet lopen, moet je kijken waar het het veiligst is. Dat is meestal links, maar kan ook rechts zijn. Je moet wel van de weg afstappen als je in de weg loopt van het overige verkeer.
Helaas worden mensen nogal opgewonden van dit onderwerp en is de overtuigingsdrang groot.
Ik ben altijd een vervent links loper geweest, nu twijfel ik daar dan weer over, maar wel leuk, daar echt over na te denken
Haha, het laatste woord is er ook nog niet over gezegd. De meningen zijn zo verdeeld.
rechts is een betere en veilige keuze
links creëert alleen schijnveiligheid
echter veroorzaakt het verstoppingen en zelfs gevaarlijke situaties voornamelijk in bochten en wanneer fietsers willen inhalen.
links lopers hebben blijkbaar nooit door wanneer ze (bijna) een ongeluk veroorzaken en risicovol gedrag laten zien. waarschijnlijk omdat de meeste links lopers die ik ken bijna nooit wandelen (op een fietspad).
de meeste mensen die veel wandelen hebben gelukkig meestal wel door dat rechts een stuk veiliger is.
Als fietser en nu als wandelaar is en blijft mijn ervaring dat rechts de goede keuze is.
Ik wandel veel bij ons in de buurt op fietspaden in natuurgebieden en erger mij dan aan het links lopen van de meeste wandelaars. Laatst zei een hardloper nog boos tegen mij dat ik moest links lopen.
Ik doe dat wel buiten de bebouwde kom op een weg zonder voet- of fietspad om zo het tegemoet komende verkeer tijdig te zien maar op fietspaden is links lopen irritant en onveilig door de vele fietsers etc. die je van beide kanten tegemoet komen.
Toen ik bovenstaand blog schreef had ik nog niet zo’n mening over wat nu de beste plek is om te wandelen. Ik verbaasde me er meer over dat het niet geregeld is bij wet, zoals veel mensen denken. Hoe langer ik met dit onderwerp bezig ben hoe meer ik me verbaas over het feit dat zoveel wandelaars op een fietspad en ook op voetpaden aan de linkerzijde wandelen. Dat is, zoals jij ook benoemd, irritant en onveilig. Je bent gewoon verkeersdeelnemer en je loopt tegen het verkeer in, waardoor allerlei nare situaties ontstaan. Het argument dat je dan het verkeer ziet aankomen telt echt niet op een fietspad. Een fietser rijdt je echt niet van achter aan. Er komen juist rare opstoppingen als je links gaat lopen.
Het zou het beste zijn als iedereen gewoon rechts houdt. Onder welke omstandigheden dan ook. Je moet als fietser soms tussen de links en of rechts lopende voetgangers zigzaggen. En links lopende voetgangers gaan echt niet in de berm lopen als dat nodig is.
Hoe meer ik met dit onderwerp bezig ben hoe meer ik me stoor aan links lopende wandelaars op fietspaden en voetpaden. Het is echt zo onhandig.
Een nadeel van links lopen, ‘dat tegemoetkomend verkeer moet uitwijken. Maar kan dit niet altijd. Het tegemoetkomend verkeer ‘botst’ dan tegen de wandelaar op die voorruit blijft bewegen’, geldt ook voor rechts lopen.
Maar dan met achteropkomend verkeer.
wandelvrouw schrijft 22 november 2020 dat ‘het argument dat je bij links lopen het verkeer ziet aankomen, telt echt niet op een fietspad. Een fietser rijdt je echt niet van achter aan. Er komen juist rare opstoppingen als je links gaat lopen.
Echt wel. Ik heb ’t zelf wel eens meegemaakt. Of gehoord van een ander.
Door onoplettendheid van de fietser.
Aanvulling van mijn bericht van 31 januari 2021 om 12:15:
Een fietser kan je echt wel van achter aanrijden. En rare opstoppingen komen er als je links EN rechts gaat lopen.
Ik zie links lopen blijvend als aantoonbaar veiliger voor de wandelaar. Niet voor niets was dit tot 1991 de regel, dat komt uit bepaalde logica.
Dat die regel is verdwenen zorgt mijns inziens dus voor meer onveiligheid. Mijn logica zegt nog steeds: links lopen.
Het uitwijk-argument als specifiek nadeel van het linkslopen is toch een beetje halfbakken. Als een voetganger links loopt moet het tegemoetkomend verkeer uitwijken. Dat klopt. Maar als een voetganger rechts loopt zal het achteropkomend verkeer toch ook moeten uitwijken? Er zal hoe dan ook uitgeweken moeten worden om de voetganger te kunnen passeren. De denkfout in het uitwijk-argument zit in de onjuiste aanname dat er alleen tegemoetkomend verkeer bestaat. En ook fietsers kunnen je overigens heel goed aanrijden wanneer ze bijv. gebiologeerd naar hun smartphone staren. Nog ‘mooiere’ combinatie: een elektrische fietser met een smartphone. Nou… doe mij dan toch maar links. Dan neem ik wel die duik de berm in.
Mooie blog. Leuk dat deze door de reacties al jaren actief is.
Helemaal eens met Wandelvrouw. Toch Lees ik hier in de reacties veel verdediging waarom links lopen veiliger voelt/is.
Volgens mij is de vraagstelling ook niet waar je mag lopen, dat is wel duidelijk. De vraag is meer wanneer ben je iemand tot last in het verkeer?
Als je niet aan de kant gaat! Loop je links maar ga je wel telkens aan de kant als er verkeer aan komt (ook van achter en dit geld ook voor rechts-lopers) dna loop je netjes in het verkeer en doe je het erg goed.
Voetgangers horen zoals in de blog beschreven over het voetpad te lopen. Is deze er niet mag je op het fietspad en is deze er ook niet op de weg. Zodra je als voetganger niet op een voetpad loopt loop je dus op paden/wegen van ander verkeer. Je loopt dus meer risico. Je zal dus meer om je heen kijken en je aanpassen aan het verkeer dat op deze wegen/paden hoort. Je gaat dus in de berm staan of lopen bij tegemoet komend verkeer. Bij verkeer van achterop schat je dus in of je een veiligere plek moet zoeken. Voel je jezelf niet veilig op een weg zonder stoep? Gedraag je dan ook zo. Kijk om je heen en merk wat er gebeurd.
Of dit nu binnen of buiten de bebouwde kom is maakt volgens mij niet uit. Behalve dat je risico vanwege toenemende snelheid buiten de bebouwde kom toeneemt.
Al denk ik dat de wandelaars waar irritaties van komt vooral binnen de bebouwde kom is. Buiten de bebouwde kom waar auto’s 60 tot 80km/uur rijden gaan wandelaars over het algemeen aan de kant. Joggers doen dit minder is mijn ervaring.
Ik begrijp gewoon niet dat mensen niet aan de kant gaan. Ik kom veel wandelaars tegen die op het fietspad of op de weg lopen. Zijn ze met z’n tweeën dan lopen ze naast elkaar. Veelal lopen ze links, tegen het verkeer in. Ze zouden het verkeer dus goed moeten zien. Ondanks ze niet op het voetpad lopen en het naderende verkeer meer massa en snelheid heeft gaan ze niet aan de kant. Het lijkt in 9 van de 10 gevallen wel alsof ze de berm niet in durven. Alsof er berenvallen in de berm verstopt zitten of bang zijn dat er vergeten landmijnen liggen. Zelfs alsof ik doe dat ik ze niet zie (erg naar rechts of links kijken en snelheid verhogen) blijven verreweg de meesten stug tegen het verkeer en op een weg die niet voor hun gemaakt is doorlopen. Als je dan alsnog aan de kant gaat zijn ze nog verbaasd ook dat je ze bijna aanrijdt.
Ik ben ook met vrienden en collega’s die stug links blijven lopen zonder aan de kant te gaan binnen de bebouwde kom in gesprek geweest hierover. Argument is allemaal dat ze denken dat dit moet. Dat dit ook de reden is dat ze niet aan de kant gaan omdat ze denken dat ze niks verkeerd doen.
Zelf mogen kiezen aan welke kant je loopt als er geen stoep is betekent niet dat je niet meer hoeft op te letten en niet aan de kant moet gaan voor andere weggebruikers. Een veilig gevoel krijgen als je tegen verkeer inloopt dat meer massa heeft (fiets en auto) maar niet aan de kant gaan snap ik niet. Volgens mij is dit gewoon niet beseffen hoe gevaarlijk je bezig bent. Nogmaals, loop je links maar ga je aan de kant dna geld dit niet voor jou.
Tot slot. Als er een stoep is, gebruik deze dan ook. Kom zo vaak wandelaars en joggers tegen die op het fietspad gaan terwijl er een voetpad naast ligt. Vaak zijn ze dan wel ‘sportief’ aan het wandelen. Wel tegen het verkeer in en totaal niet van plan aan de kant te gaan. Erg vreemd. Misschien dat ik straks ook even met mijn fiets tegen het verkeer in de snelweg op ga. Ze gaan wel aan de kant toch? Geeft me wel een veilig gevoel dat ik de auto’s met hogere snelheid op me af zie komen.
Het links lopen maar niet aan de kant gaan lijkt in mijn ogen toe te nemen. Of ik word ouder en dat ik me er nu pas meer aan ga irriteren, dat kan natuurlijk ook .
Hallo Bregje,
Over het links of rechts lopen op een fietspad. Ik ben geboren in de zestiger jaren en heb altijd geleerd links te lopen op een fietspad of weg waar geen trottoir is. Begin jaren 9o is die verplichting dus afgeschaft. Nu loop ik al meer dan 30 jaar veel met mijn hond buiten. Een ieder die ooit een puppycursus heeft gevolgd met zijn hond heeft geleerd deze aan je linkerkant te laten lopen. , dus dat doe ik dus al jaren. Daarbij vind ik het prettig aankomend verkeer te zien aankomen, én mijn hond aan de binnenkant te hebben, dus…..ik blijf dus links lopen, ondanks veel discussies met wandelaars . Groet Ineke.