Wandelschoenen hebben niet het eeuwig leven. Sterker nog; het is belangrijk om je wandelschoenen op tijd te vervangen omdat ze een beschermende functie hebben voor voeten en lijf. Je schoenen moeten echt weg als de dempende laag in je schoenen niet meer werkt, de slijtage van je schoenen je een verkeerde loophouding geeft of het leerwerk stuk is en je onvoldoende steun of zelfs natte voeten geeft. Sommigen zeggen dat dat al na 800 km is, anderen noemen getallen van 1500 tot 2000 km. Het juiste moment hangt natuurlijk van een heel aantal factoren af. Wat kun je bijvoorbeeld zelf doen om de levensduur van je wandelschoenen te verlengen? Hieronder 6 tips.
Tip 1
Laat, na gebruik, je schoenen een aantal dagen rusten. Zet ze goed open en haal het inlegzooltje eruit. Het zorgt ervoor dat de schoen goed kan doordrogen en dat de dempende zool kans heeft om te herstellen.
Tip 2
Om toch door te kunnen wandelen als je schoenen staan te rusten is het handig om een tweede paar aan te schaffen. Maar dat is niet de enige reden waarom het goed is om meerdere paren te hebben. Elke schoen geeft een iets andere belasting op het lichaam. Hierdoor wordt er gevarieerder getraind en kun je overbelasting voorkomen. Door verschillende paren te dragen kun je ook het verschil voelen. Het wordt eerder duidelijk wanneer een paar geen demping meer geeft en vervangen moet worden.
Tip 3
Zet je schoenen nooit zomaar modderig weg na een wandeling. Maak ze goed schoon met koud water, haal het inlegzooltje eruit en laat ze bij kamertemperatuur drogen.
Tip 4
Zet je natte schoen NOOIT bij de kachel. Het leer gaat er o.a. van scheuren. Wil je nu toch je schoenen sneller droog hebben, vul je schoenen dan op met proppen krantenpapier. Het papier neemt het water snel op. Vervang de proppen net zolang tot je schoenen droog zijn.
Tip 5
Verzorg je schoen met de juiste producten. Je kunt je schoenen het beste behandelen met impregneerspray als ze nog nat zijn. Laat dit goed indrogen. Daarna kun je leren schoen verder behandelen met een onderhoudsmiddel. Laat je hierover goed adviseren. Sommigen was en vetten verstoppen de poriën van het leer en/of de Gore-Tex. Gebruik nooit siliconenspray, dit ruïneert het ademend vermogen van de schoen. Nubuck schoenen behoeven geen onderhoudsmiddel. Daar is sprayen met impregneermiddel voldoende.
Tip 6
Als je stootranden of zolen loslaten kun je hiermee naar de schoenmaker. Let er dan wel op dat je er geen impregneerspray of invetmiddel op laat komen, ze zijn dan namelijk bijna niet meer te lijmen.
Heb jij nog een goede tip om de levensduur van je wandelschoen te verlengen? Laat het hieronder weten en laat je reactie achter.
Tip 7: als je je dure bergwandelschoenen lang niet gebruikt hebt en de zolen zijn poreus, uitgedroogd of zelfs “geëxplodeerd” hoef je ze niet weg te gooien. Gewoon laten verzolen (ongeveer €70) via een erkende outdoorzaak en je hebt er zo weer 1500 kilometer plezier van.
Goeie tip Froukje. Dank voor het delen.
I.v.m. tip 4: beter nog dan krantenpapier is keukenrol. De inkt kan nl. de poriën doen verstoppen.
Wat extra tips:
– wrijf de rubberen stootrand af en toe in met vaseline (om het rubber soepel te houden)
– after en toe je schoenen eens vullen met lauw water met wat afwasmiddel en een kwartiertje laten staan
Goeie tips Sara. Dank je wel. De tiplijst wordt zo steeds completer.
Ik ben het met Sara eens wat betreft tip 4: keukenrol, i.p.v. krantenpapier. Vervang echter het afwasmiddel bij haar aanvullende tip, door een zgn. non-detergent wasmiddel/biologisch wasmiddel (te verkrijgen in buitensportwinkels, wordt gebruikt voor waterdichte en ademende kleding). Dit vullen met lauwwarm water, geldt eigenlijk alleen bij Goretex (of andere schoenen met een waterdicht membraan)schoenen, want leren voeringen kunnen hierdoor hard worden. Als je de schoenen met een dergelijk wasmiddel hebt behandeld, spoel het dan daarna uit met schoon water. Door het vullen van de schoenen met lauwwarm water, lossen de zoutkristallen uit transpiratievocht dat in de schoenen achterblijft op en wanneer de schoenen nog nat zijn kun je ze het beste behandelen met een impregneermiddel. Dit trekt dan beter in het leer, dan wanneer de schoenen droog zijn. Na het uitwassen, ademt de Goretex (of andere -tex) weer beter. Is het leer aan de binnenzijde van de schacht hard geworden, behandel dit dan met een dun laagje blank leervet. Dan wordt de schoen weer soepel en geeft dit minder drukplekken/voelt het comfortabeler.
Impregneerspray is meestal voor het waterafstotend maken van materialen. Bij Goretex (en andere -tex) dus overbodig, want deze zijn al waterdicht. Wat belangrijk is, is dat het leer soepel blijft en daar zijn speciale verzorgingsmiddelen voor. Oók voor nubuck. Dit moet namelijk wel behandeld worden, want ook nubuck kan uitdrogen, hard worden en scheuren. Een leervet/wax kan gebruikt worden (indien het een volleren schoen betreft). De nubuck kan hierdoor glad worden. Met een nubuck borstel kun je het leer weer opruwen. Nubuck is dan ook gewoon opgeruwd leer.
Piepende schoenen kunnen ontstaan doordat leer op leer schuurt (bv. tong). Door dit te behandelen met vet/wax kan het probleem verholpen zijn. Is het niet weg, probeer dan een stukje linnen er tussen te leggen. Zolen kunnen ook piepen. Dit komt door lucht en is soms te verhelpen door de schoenen te verzolen. Het is echter geen garantie.
Dank voor je uitgebreide uitleg, wandelpodoloog. Je geeft geweldig goede toevoegingen. Hier en daar ontstaan nu wat tegenstrijdige adviezen. Zoals impregneermiddel spuiten op vochtige of droge schoenen. De fabrikant zegt op droog leer, jij adviseert op nat leer. Ik ga het beide proberen.
Dank voor jullie informatie. Heeft iemand misschien ook nog een tip wat te doen bij beginnend hielspoor?
spoel je schoenen goed af met lauw water als je op het strand gelopen hebt, het zout trekt in het leer en droogt daardoor erg uit. En een krakend geluid tussen de tong en schoen kan met talkpoeder ook verholpen worden.
Ik kreeg nog een tip van een enthousiaste wandelschoenenverkoper: doe zo’n 2 keer per jaar een hete natteen uitgewrongen theedoek in je schoen, laat een nacht staan en daarna goed laten drogen. Dit haalt alle zouten die je verliest door transpiratie weer uit je schoenen. Het proberen waard!
Klinkt goed en zeker het proberen waard. Dank voor het delen.
Klinkt goed en zeker het proberen waard. Dank voor het delen.
M.b.t. tip 5: Nubuck impregneer je normaliter als het leer nog vochtig is. Dus eerst schoonmaken, en dan niet helemaal laten drogen.