Een verstuikte enkel na een misstap of een zere knie na een lange afdaling: de een heeft er helaas vaker last van dan de ander. Hoewel wandelen niet bijzonder blessuregevoelig is, kan het altijd gebeuren. Als je een wandelblessure hebt opgelopen wil je je natuurlijk niet scheel betalen aan medische kosten. Daarom vertellen we je in dit artikel wat je wel en niet vergoed kunt krijgen.
Blessure aan de achillespees
Blessures aan de achillespees voel je over het algemeen niet gelijk. Dat is verraderlijk, want als je na overbelasting onvoldoende rust neemt, kan het leiden tot ernstige pijnklachten tijdens het wandelen. Let dus goed op als je stijfheid of lichte pijn boven je hiel of rond de enkel voelt.
De oorzaak is vaak overbelasting. Maar ook verkeerde wandelschoenen kunnen een negatief effect hebben op je achillespees. Heb je regelmatig last van klachten aan je achillespees? Dan kan het handig zijn om een bezoekje aan de podotherapeut te brengen om de oorzaak te achterhalen. Dit wordt helaas meestal niet vergoed door je zorgverzekering.
Verstuikte enkel
Een verstuikte enkel kan erg vervelend zijn. Afhankelijk van hoe ernstig de blessure is, kan het tot een aantal maanden duren voordat je weer helemaal topfit bent. Nadat de ergste pijn is weggetrokken en je je enkel weer redelijk goed kunt bewegen, kan je oefeningen doen om het herstel makkelijker te maken.
Een fysiotherapeut kan begeleiding bieden bij je herstel. De meeste behandelingen bij een fysio vaak niet vergoed vanuit het basispakket. Je kunt wel een aanvullende verzekering nemen om de kosten hiervoor (deels) te laten vergoeden.
Stressfracturen
Voel je pijn in je middenvoet? Dit kan een stressfractuur zijn: een barst of scheur in één van de middenvoetsbeentjes. Dit komt voornamelijk door overbelasting, bijvoorbeeld als je te lang of te snel hebt gelopen. Je kunt dit voorkomen door tussendoor voldoende rust te nemen. Loop je toch door? Dan kunnen de klachten verergeren en kan de breuk erger worden.
Raadpleeg je huisarts, mogelijk moeten er röntgenfoto’s gemaakt worden. Dit wordt over het algemeen vanuit je basisverzekering vergoed, maar hierbij komt meestal wel eigen risico kijken.
Scheenbeenklachten
Klachten aan je scheenbeen, ook wel ‘shin splints’, komen vaak voor. Na de wandeling voel je een zeurende pijn aan je scheenbeen en wandelen kan na een tijdje ook pijnlijker worden. Heb je hier regelmatig last van? Dan kan de aanschaf van beter schoeisel en compressiekousen soms helpen. Dit krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Je scheenbeenklachten kunnen ook komen doordat je een standsafwijking hebt. In sommige gevallen kan fysiotherapie of podotherapie helpen. Hiervoor kun je een aanvullend pakket afsluiten. Als je een operatie, spalk of gips nodig hebt door je standsafwijking, krijg je dit over het algemeen wel vergoed vanuit het basispakket.
Gezond op stap
Als gepassioneerde wandelaar zit je niet op een blessure te wachten. Er zijn gelukkig genoeg manieren om je voor te bereiden op je wandeling. Bijvoorbeeld door goede wandelschoenen aan te schaffen: dit is een must! Als je terugkerende klachten hebt, kan het fijn zijn om medische hulp in te schakelen. Check het bovenstaande overzicht om te zien wat je wel (of juist niet) vergoed krijgt via je zorgverzekering.
Lees ook: Wandelen kan je allerlei kortingen opleveren – Wandelvrouw
⇒ Je las zojuist een gastblog van Independer.
⇒ De foto’s bij dit artikel zijn van depositphotos.com.
Geef een reactie