De ‘Apenhuizen wandelroute’, de titel is in ieder geval veelbelovend. We gaan wandelen in en rond Bathmen. Ik ben best wel verslingerd aan Salland en vind het initiatief van de wandelslingers die overal in Salland verschijnen super leuk. Deze Apenhuizen route is uitverkoren om een nieuwe wandelslinger te worden. Ik verheug me er op om, samen met vriendin Sally, deze route te wandelen die gaat door bos en langs weilanden, langs de rivier de Schipbeek, door de dorpskern van Bathmen, langs het buurtschap Apenhuizen (hé, daar komt de naam vandaan!) en de langgoederen ’t Hemeltje en De Menop. Wandel je een stukje mee?

Apenhuizen wandelroute

De Apenhuizen wandelroute die zo’n 11 kilometer lang is, start en eindigt officieel in Bathmen. Je kunt dan als je klaar bent met je wandeling zo binnenschuiven bij Foodbar Boode (daarover later meer). Wij doen het anders. We starten halverwege de route, zodat we na ongeveer 6 kilometer in Bathmen aankomen en kunnen lunchen bij Boode, om daarna de rest van de wandelroute af te maken.

Erven de Poll

We zijn uitgenodigd om bij Erven de Poll onze auto neer te zetten (geen officiële parkeerplaats) en worden daar ontvangen in de zorgboerderij. Super goed geregeld door Elmy Krukkeland-Wibbelink van stichting Bathmen promotie.  Zij is er zelf ook en samen met de directeur van de zorgboerderij drinken we koffie. Lekker! We hebben er namelijk een flinke rit opzitten vanuit mijn woonplaats Enkhuizen.

We krijgen een klein inkijkje in de zorgboerderij. Wat mij aanspreekt is dat ze dagelijks wandelen met de cliënten van de dagbehandeling, die voornamelijk uit mensen met dementie bestaat. Het is zo goed voor iedereen om in beweging te blijven en deze zorgboerderij ligt schitterend in het groen van Landgoed ’t Hemeltje.

Landgoed ‘t Hemeltje

We nemen afscheid en om op de route te komen wandelen we langs de varkens het bos in. Elmy wandelt nog een stukje met ons mee tot wandelkeuzepunt J12. Daar zitten we op de route en volgen we de gele pijlen. We lopen nog een klein stukje door het bos waar het al echt herfst begint te worden. De eikels van de Amerikaanse eik vallen links en rechts om ons heen en hier en daar spotten we al de eerste paddenstoelen.

Apenhuizen Wandelroute - Landgoed 't Hemeltje
Elmy loopt nog een stukje mee door landgoed ’t Hemeltje
ameriaanse eik eikel
De eikeltjes vallen links en rechts naast ons neer.
wandelnetwerk J12 paaltje Apenhuizen Wandelroute
Bij paaltje J12 zitten we op de Apenhuizen Wandelroute.

Landgoed Menop

Dan komt er meer agrarisch gebied. We wandelen langs weilanden, boerderijen en ik maak weer eens een foto van een eenzame boom. We moeten lachen om het bord dat Menoppers nieuwe aardappelen verkoopt. Zijn dat aardappelen voor mensen in de menopauze? Pas later valt het kwartje als we steeds de naam Menop tegenkomen, dit behoort allemaal toe aan landgoed Menop.

zandweg met zandpad

Apenhuizen Wandelroute - richtingaanwijzer bathmen
Menopper aardappelen

Schipbeek

De weg langs de rivier de Schipbeek is charmant. De Schipbeek is een zijarm van de IJssel en is al vanaf de Middeleeuwen gekanaliseerd. We wandelen langs de stuw die Bolle Stuw heet, vernoemd naar de nabij gelegen boerderij Bolle.

Via de Schipbeek wandelen we Bathmen binnen. We raken even het spoor bijster met de pijlen, maar gelukkig heb ik de GPX-route gedownload. Die geeft niet echt uitsluitsel. De lijnen zijn recht over voetbalvelden en dwars over de woonwijk heen getrokken. Hier heeft iemand duidelijk achter de computer de GPX-route gemaakt. Dan maar navigeren via Google Maps naar Foodbar Boode.

Apenhuizen Wandelroute - Bolle stuw Schipbeek
De Bolle Stuw.
Apenhuizen Wandelroute - Schipbeek
Langs de Schipbeek.

Foodbar Boode

We hebben inmiddels behoorlijk trek gekregen en zoeken iets lekkers uit op de lunchkaart. Je kan hier prachtig buiten zitten, maar buiten lijkt de herfst wel begonnen dus kiezen we voor binnen. We zitten binnen heerlijk comfortabel en genieten van onze lunch.

foodbar Boode bathmen

Zuivelfabriek

Als we vertrekken uit Foodbar Boode pakken we gemakkelijk de route weer op. De rode pijltjes van het routenetwerk wijzen ons de weg. (We zijn namelijk bij wandelkeuzepunt N10 overgestapt van de gele naar de rode pijlen)  We gaan niet vlak langs de kerk, dat is jammer. Wel komen we langs een roze koe. We wandelen door en vlak voor de zuivelfabriek staan we al weer stil. Welke kant moeten we op? We pakken de GPX-route er toch maar weer bij. Als we besloten hebben dat we rechts afslaan zien we het routepaaltje op de grond liggen. Oeps, dat is echt zonde.

Bathmen kaasboer

wandelnetwerk gebroken paaltje
Bathmen zuivelfabriek

De zuivelfabriek van Bathmen.

De Windkorenmolen de Leeuw

We wandelen Bathmen uit en in de verte zien we windkorenmolen de Leeuw staan. Als snel komen we weer in een bosrijke omgeving. Heerlijk. We stappen vrolijk door. Hier en daar zien we nog een boerderij en we vermaken ons met een rijtje nieuwsgierige koeien en voor we het weten staan we weer voor wandelkeuzepunt J12. We hebben het rondje voltooit.

Apenhuizen Wandelroute - rustpunt Salland

Bathmen boerderij

roodbonte koeien
roodbonte koeien

Apenhuizen

Maar waar waren de Apenhuizen nou? Zijn we zomaar ongemerkt door of langs dit buurtschap gelopen? Dat is toch ook wat. Teruglopen? Nee, dat slaat nergens op. We wandelen verder en navigeren onszelf terug naar de varkens en zorgboerderij Erven de Poll.

Dit was een prima wandeling!

Apenhuizen Wandelroute Landgoed 't Hemeltje
Teruglopen naar Erven de Poll over Landgoed ’t Hemeltje.
varkens
Zo leuk, die varkens.
varkensvlees
Oeps.

flavicon wandelvrouw

De Apenhuizen Wandelroute Bathmen

alles op een rijtje

  • Route: Apenhuizen Wandelroute

  • Lengte: 11 km

  • Kenmerk: Rondwandeling vanuit Bathmen door de uitgestrekte weilanden, afgewisseld met bos. Onderweg kom je langs buurtschap Apenhuizen, wandel je langs de Schipbeek en ontdek je de landgoederen de Menop  en ’t Hemeltje.

  • Routebeschrijving: Een uitgebreide routebeschrijving vind je hier. Je kunt daar een PDF met de route en wandelkeuzepunten downloaden. De GPX-route is niet al te gedetailleerd, maar helpt je wel verder als je de weg kwijt bent.
  • Bewegwijzering: De route loopt via wandelkeuzepunten van het wandelnetwerk Salland en is te volgen via gele en rode pijlen.

  • Bijzonderheden: Van deze wandelroute wordt een wandelslinger gemaakt. Dat betekent dat er een folder van komt die je bij de VVV’s in Salland en bijvoorbeeld ook bij het infopunt Bathmen kunt halen. De route kan nog aangepast worden, dus laat je leiden door de beschrijving op de website van Salland.

  • Start: Start in het centrum van Bathmen, bij het Infopunt Bathmen in het Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6A in Bathmen. Staande met de rug naar de ingang van het Cultuurhuus, ga je linksaf en volg je de gele pijlen van het wandelnetwerk tot keuzepunt N10 (dit is tevens de TOP Bathmen). Ga hier rechtsaf (voor Boode Bathmen) en volg de rode pijlen van het wandelnetwerk.

  • Horeca: In Bathmen zijn verschillende horecagelegenheden. Wij kozen voor Foodbar Boode aan de Brink 10.
  • Infopunt Bathmen: Voor informatie en folders over Bathmen en omgeving kunt u terecht bij Infopunt Bathmen, gevestigd in het Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6a te Bathmen. Van deze wandelroute wordt een zogenaamde ‘wandelslinger ‘gemaakt. Dat betekent dat hij in een folder verkrijgbaar wordt.

  • Wandelnetwerk Salland: De Apenhuizen wandelroute gaat via het wandelnetwerk Salland. Handig is de Wandelkaart Salland: een kaart met daarop de routes van het Wandelnetwerk Salland, incl. de Sallandse Heuvelrug. Tevens alle startpunten, de routes met km aanduiding en uitleg over het wandelnetwerk.
  • Honden: Honden kunnen aangelijnd gemakkelijk mee.