We hebben overnacht bij een heel fijn Vrienden op de Fiets adresje in Langbroek. De hele nacht kletterde de regen tegen het raam. Er viel ongelofelijk veel in 1 nacht: wel 55 mm. Maar ’s ochtends is het droog. We hebben er zin in, hoewel ik gisteravond spiekte op de website van Frank Wandelt naar wat we vandaag konden verwachten. Hij was niet zo heel positief. Maar we gaan het zien. Omni va.

De Stichtse Lustwarande

We wandelen over de Langbroekerdijk en laten Langbroek achter ons. Al snel zien we het eerste magnifieke landhuis. Het behoort bij Landgoed Sandenburg. We wandelen hier door het gebied van De Stichtse Lustwarande. Beneden langs de flanken van de Utrechtse heuvelrug en langs de weteringen van het Kromme Rijngebied loop je langs een aaneenschakeling van kastelen en landhuizen. Wij gaan er vandaag een aantal zien.

Landgoed Sandenburg - trekvogelpad etappe 12
Landhuis Sandenburg

We passeren een oude toren die aan de weg staat. We kunnen niet goed zien wat daarachter ligt. Zo blijven er wel meer landhuizen en kastelen voor ons verborgen.

Toren op Langbroekerdijk

Trekvogelpad etappe 12

Bij een groot bord ‘Pas op! Teken’ gaan we van de weg af en lopen door begroeiing dat tot onze middel rijkt. Hier begint trouwens officieel etappe 12.

Omdat het zo enorm geregend heeft is alles door en door nat. Het pad is dicht begroeid en er is geen redden aan. We worden zeiknat. Gelukkig functioneert het goretex van mijn wandelschoenen uitstekend en blijven mijn voeten droog. Ik heb een dunne wandelbroek van Falke (perfecte broek, maar helaas voor jou niet meer verkrijgbaar) aan. Binnen een mum van tijd loop ik mijzelf weer droog.

Bord: pas op teken
zeiknatte broek

brug over trekvogelpad

pad met bomen
Eindelijk een groen pad. Dat vraagt om een foto.

foto nemen van pad

Asfalt

Na dit mooie natuurstukje komen we op een asfaltweg en hier blijven we voorlopig op lopen. De auto’s razen langs ons heen. Uit voorzorg gaan we in de berm staan als we een auto horen aankomen. Maar nu met de elektrische auto’s, die je bijna niet meer hoort, schrikken we ons soms te pletter als er eentje onverwacht langs komt rijden.  De wegen zijn hier smal, het is dus extra uitkijken voor ons. 

stenen schapen
Bij een van de grote stallen die we passeren.
De Stichtse Lustwarande
Niet alle landhuizen kunnen we goed bekijken.

Kasteel Broekhuizen

Een mooie onderbreking in het asfaltgebeuren is kasteel Broekhuizen. We wandelen door het park dat om het kasteel heen ligt en met uitzicht op de voorgevel van het kasteel houden we pauze aan een picknicktafel. Weet je trouwens dat in de tuin van Kasteel Broekhuizen de eerste seizoenen van het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ werd opgenomen.

Kasteel Broekhuizen -trekvogelpad etappe 12
Lunchen met uitzicht op Kasteel Broekhuizen.
trekvogelpad etappe 12
En weer verder.

De Amerongse Bovenpolder

We wandelen weer verder over lange rechte asfaltwegen tot we bij de Amerongse Bovenpolder aankomen. Dit is het uiterwaardengebied van de Nederrijn. Je kunt hier van april tot september wandelen. In de winter is het gebied afgesloten. Dan overwinteren ganzen en zwanen hier.

Omdat het zo enorm geregend heeft overleggen we of we de uiterwaarden wel in moeten gaan. Lopen we niet vast door overstroomd land? Ik wil het proberen. Dit natuurgebied is nou net het mooiste stuk van etappe 12. Zonde om dat over te slaan.

Het is niet het water dat ons afstopt, maar het zijn de koeien die de weg versperren. Na ons er van gewist te hebben dat het inderdaad koeien zijn (ik heb slechte ervaringen met jonge stieren) en bleek dat ze banger voor ons zijn dan wij voor hen, konden we er veilig langs.

Amerongse Bovenpolder met koeien
Jonge koeien versperren onze weg.

Amerongse Bovenpolder

wandelen in de Amerongse Bovenpolder
wandelen in de Amerongse Bovenpolder

Amerongse Bovenpolder

Amerongse Bovenpolder

Amerongse Bovenpolder

De Bovenpolder is prachtig, de stilte heerlijk en het gevoel niet ieder moment opzij te moeten springen voor verkeer was een verademing. De drassigheid viel mee, tot we een brug moeten oversteken die onder water lag. Er stond een groot hek voor met rode linten. Hoe nu verder?

Antonette probeert het toch nog even. Haar schoenen waren toch al drijfnat. Maar toen ze enkeldiep stond kwam ze toch maar terug. Wat nu?

enkeldiep in het water in Amerongse Bovenpolder

Er loopt een platgetreden smal spoor verder de polder in. We volgen het tot het ophoudt. We moeten zelf ons pad maken. We weten welke kant we op moeten en struinen door de polder op weg naar een uitgang.

Die vinden we uiteindelijk, vlak bij het pontje dat de Nederrijn overgaat. Hier is ook ons Vrienden op de Fiets adresje voor vannacht. Gelukkig kunnen ze ons al op tijd ontvangen.  We checken in, trekken iets droogs aan en wandelen terug naar Amerongen. Natuurlijk voor Kasteel Amerongen en om op het terras van Hotel Buitenlust een biertje te drinken.

Trekvogelpad Etappe 12 in vogelvlucht

  • Lengte: 14,4 km

  • Landschap: Platteland, mooie landhuizen en kastelen, veel asfalt en als toetje uiterwaarden langs de Nederrijn.  

  • Horeca: Onderweg geen horeca. Pas in Amerongen weer.

  • Overnachten: Wij hebben overnacht bij Vrienden op de Fiets nabij Amerongen. Er zijn verschillende hotels en B&B ’s in Amerongen. Zoek via Booking.com.

  • Bijzonderheden: Het mooiste stuk van de route, de Bovenlandpolder, is in de winter afgesloten vanwege overwinterende zwanen en ganzen. Van april tot september mag je er wel wandelen.

  • Beoordeling: Dit was echt de minst leuke route tot nu toe. Dat komt door al het asfalt, de lange rechte wegen en de langsrazende auto’s. Wel credits voor de Bovenlandpolder en Amerongen met Kasteel Amerongen.

    Ik geef etappe 12 van het Trekvogelpad een klein vijfje.

flavicon wandelvrouw

Wil je ook het Trekvogelpad lopen? Dan zijn dit nuttige linken:

gids trekvogelpad

De wandelgids bestel je bij Nivon, BOL.com, Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of bij de plaatselijke boekhandel bij jou in de buurt. Let op dat je de nieuwste gids besteld. Editie mei 2022, die met 1 meisje op de voorzijde.