Het is heerlijk om in Zuid-Zweden te wandelen. De kust met de stranden, de dichte bossen, de meren en rotspartijen, de weidse vergezichten, het is allemaal even mooi.  Grote hoogtes hoef je niet te overbruggen, het is er over het algemeen aardig vlak. In dit blog licht ik de regio Småland er uit. Het is een geliefde vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Relatief gemakkelijk te bereizen en het land geeft je al snel het gevoel dat je één met de natuur bent, ver weg van alles. Complete stilte. Waar vind je dat nog, zo dichtbij? Toch ben je nooit ver weg van de bewoonde wereld. Naast wandelen is er nog veel meer te doen. In dit blog een aantal mooie tips voor jou.

Ik was in Zuid-Zweden met Antonette van het blog We12Travel om te wandelen. We gingen zowel naar Skåne als naar Småland. In een strak maar mooi programma deden we in korte tijd een aantal hoogtepunten aan. Ik wens jou heel veel meer tijd in Zuid-Zweden en wil je graag inspireren met dit blog over Småland. De trefwoorden zijn: Mullsjö, John Bauer en Store Mosse. Veel plezier met lezen.

Inhoudsopgave

Zweedse fika bij Landhs Konditori, Mullsjö

Na een forse autorit kwamen we in het plaatsje Mullsjö aan. Wat doe je dan? Juist! We doen een fika.

Mullsjö is een niet zo heel grote plaats en ligt prachtig aan één kant van het meer Mullsjön. Met uitzicht op het meer ligt Landhs Konditori, Mullsjö. Wat een mooie plek en wat een lekkere taartjes en koeken hebben ze in de vitrine liggen. Ik kan niet kiezen en neem er twee.

Je kunt hier ook lunchen en er is een avondmenu. Dat moet ook tof zijn, met uitzicht op de ondergaande zon in het meer. Kortom; als je in de buurt bent, sla deze zeker niet over.

Zweedse fika bij Landhs Konditori, Mullsjö
Zweedse fika bij Landhs Konditori, Mullsjö

Van de ene verbazing in de andere bij Mullsjö Hotell & Konferens

Aan de andere kant van het meer ligt Mullsjö Hotell & Konferens. Het is buiten nat en winderig, maar binnen krijgen we een warm welkom. In de lobby brandt een knappend houtvuur en we zakken weg in diepe fauteuils en komen helemaal bij met een mooi glas rode wijn. Wat is het hier knus en gezellig. Ik hoef nergens meer naar toe.

Toch maken we een rondgang door het hotel en verbazen ons over wat we tegenkomen. Dit is een echt doe-hotel. Het weer is er nu niet naar, maar via de tuin loop je zo naar het meer waar je kunt zwemmen, kanoën of gewoon op een ligbed staren over het water. Je kunt in de buurt een balletje slaan op de golfbaan. Wil je wandelen of fietsen? Er liggen routes voor je klaar en fietsen kan je er huren. Paardrijden kan ook. De wijde omgeving is prachtig. Je hoeft je hier niet te vervelen.

Een regenachtige dag? Je kunt bij het hotel blijven en genieten van de orangerie, het zwembad en de sauna, of een dagje winkelen of musea bezoeken in de nabijgelegen stad Jönköping. (daarover later meer)

Ik ben echt verbaast over de mogelijkheden en zend meteen en whatsappje naar mijn zoon: ‘hier moet je zijn voor je volgende vakantie.’

De overtreffende trap in verbazing krijg ik bij het diner in het hotel. Dit is werkelijk het beste wat ik tot nu toe in Zweden heb geproefd. Ik wil niemand te kort doen, maar dit is goddelijk.

Geïnteresseerd in Mullsjö Hotell & Konferens? Kijk bij Booking.com voor prijzen en beschikbaarheid.

Mullsjö Hotell & Konferens

Wandelen in de omgeving van Mullsjö – Natuurreservaat Ryfors

Op ongeveer 5 autominuten van Mullsjö Hotell & Konferens ligt natuurreservaat Ryfors. Daar lopen verschillende wandelroutes. Wij kiezen voor de gele route, de Ryforsleden van 6,3 km. Een mooie route door bos, langs een uitzichtspunt, rond de oudste golfbaan van Zweden, langs een oude waterkrachtcentrale en via een eeuwenoud bos terug naar de parkeerplaats.

De route is gemakkelijk te volgen. De gele verf is werkelijk overal opgekalkt. We moeten wel nog even improviseren als we een brug over het water niet over mogen. De brug staat op instorten. Maar als jij daar bent, is hij vast vervangen.

Er valt trouwens heel wat te wandelen in de omgeving van Mullsjö. Komoot heeft er al 11 wandelroutes geregistreerd.

Wandelen in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö
Wij deden de gele route, de Ryforsleden.

Wandelen in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö

Bregje wandelt in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö

Wandelen in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö

Wandelen in Småland - uitzichtsplek

Wandelen in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö

herfstblad

Golfbaan Ryfors in Mullsjö

Wandelen in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö

Golfbaan Ryfors in Mullsjö

Wandelen in Småland. De Ryforsleden in Mullsjö

Lunch bij het Björkhaga Hotell

We hebben zo lekker gegeten in Hotel Mullsjö, dat we nieuwsgierig zijn hoe de lunch is bij het zusterhotel in het midden in de stad. Na onze wandeling gaan we dan ook naar het Björkhaga Hotell. Ik ben wat onwennig in mijn wandelkleding, maar dat hoef ik helemaal niet te zijn. Het is er lekker druk en het lijkt erop dat heel werkend Mullsjö hier komt lunchen.

Ook hier hebben ze de ‘Dagenslunch’, de dagschotel. Het begint met een rondgang langs het saladebuffet. Ik kan je niet uitleggen hoe uitgebreid dat hier is. Heerlijk! Daarna krijgen we een puree met vlees geserveerd aan tafel. Alweer lekker. Wat kan je toch geweldig eten bij deze hotelketen.

Voor overnachtingen in het Björkhaga Hotell check je Booking.com.

Lunch bij het Björkhaga Hotell

Lunch bij het Björkhaga Hotell
Lunch bij het Björkhaga Hotell

Bezoek het Jönköpings län museum voor de John Bauer tentoonstelling

Ooit gehoord van John Bauer? Ikke niet. Op ons programma staat een bezoek aan het Jönköpings län Museum, waar een hele afdeling gewijd is aan John Bauer. Later op de dag zullen we een gedeelte van de John Bauerleden gaan lopen, dus het is wel leuk om te weten wie die John Bauer eigenlijk was.

John Bauer blijkt een in Zweden zeer beroemde artiest te zijn die bekend is van zijn door de natuur geïnspireerde tekeningen en schilderijen van trollen, gnomen, elfen en andere sprookjesfiguren. Antonette en ik krijgen een rondleiding langs zijn werken en het verhaal bij de plaatjes maakt het allemaal zo veel interessanter.

In het kort: John Bauer was een Zweedse illustrator en kunstenaar die leefde tussen 1882 en 1918. Hij werd geboren in de stad Jönköping en bracht hier het grootste deel van zijn leven door. Zijn vrouw Esther, met wie hij een ingewikkelde relatie had, was ook kunstenaar. Zij maakte voornamelijk portretten. Samen kregen ze een zoon.

John werd erg geïnspireerd door de natuur. Hij bracht veel tijd door in de bossen tussen Huskvarna and Gränna. Hij hield van deze omgeving. Zijn vrouw wilde liever in Stockholm wonen. Zij kreeg uiteindelijk haar zin en tijdens de verhuizing, die het gezin ondernam met een boot over het Vätternmeer, kwamen zij allen om bij een scheepsramp. John Bauer werd slechts 36 jaar.

Het Jönköpings län museum is gratis te bezoeken. Doen, voordat je de John Bauerleden gaat lopen. Het maakt je tocht zoveel leuker. 

John Bauer museum
Het eerste sprookjesfiguur van John Bauer vinden we al in de hal van het museum. Flink uitvergroot.

John Bauer museum - expositieruimte

John Bauer museum - tekeningen

Nog meer sprookjesfiguren.

John Bauer museum - zelfportret John Bauer

Een zelfportret van John Bauer.

John Bauer museum - tekeningen

In het voetspoor van John Bauer op de John Bauerleden

Na het museum gaan we ontdekken waarom John Bauer zo graag wandelde in deze omgeving. We starten bij de IKHP hut in Huskvarna. Onze twee gidsen Caroline en Eric geven uitleg over het Huskvarna biosfeer reservaat en de John Bauerleden, een lange afstandswandelroute van 57,7 km, die onderdeel is van de totale Smålandsleden.

Het is een prachtige zonnige dag en het is volop genieten om de route te wandelen. De John Bauer Trail is in het terrein gemarkeerd met oranje paaltjes en loopt af en toe door een typisch Smålands boslandschap afgewisseld met kleine velden en meren. Op verschillende plaatsen zijn er prachtige uitzichtpunten.

Deze wandelroute was heerlijk om te doen.

Wandelen in Småland - John Bauerleden

boom
Wandelen in Småland - Wandelen in Småland

Wandelen in Småland - John Bauerleden

Wandelen in Småland - John Bauerleden

Wandelen in Småland - John Bauerleden

poseren op de John Bauerleden

Wandelen in Småland - John Bauerleden

Wandelen in Småland - John Bauerleden - hertjes

boerderij op de John Bauerleden

Wandelen in Småland - John Bauerleden

Een John Bauer menu en overnachten in de Bauergården in Bunn

Onderweg maakten we nog grapjes: we gingen naar het John Bauer museum, liepen de John Bauerleden en gaan nu naar de Bauergården, waar we vast een John Bauer welkomsdrankje gaan krijgen, een John Bauer menu zullen kiezen en in een John Bauer kamer zullen slapen.

Nou, zo precies was het allemaal niet, maar wel bijna. De Bauergården ademt helemaal de sfeer uit van de schilderijen van John Bauer. Een prachtige muurschildering van een bekend schilderij van John Bauer siert een groot deel van de eetzaal.

Er bestaat inderdaad een John Bauer menu en we gaan er helemaal voor, met bijpassend John Bauer (non-alcoholisch) drankarrangement. We starten met een aantal worsten in een weckfles. Bij het openen ruik je de geur van het bos. De worsten zijn goed gekozen omdat de vader van John Bauer een worstenfabriek had. Met de opbrengst onderhield hij zijn zoon, die niet van het kunstenaarsbestaan kon rondkomen.

Dit leren we allemaal van de serveerster die bij elke gang een bijpassend verhaal vertelt over John Bauer. Ik vind het geweldig leuk. Maar niet alleen dat; het is ook erg lekker. Het hoofdgerecht bestaat uit wild met bessen en paddenstoelen en het nagerecht komt van de zuurstokken uit Gränna.

We slapen in een bijgebouwtje naast het hotel. Een heerlijke ruime kamer. Ik mis John Bauer hier een beetje.

Check de Bauergården op Booking.com

Bauergården in Bunn

Wandelen door Store Mosse Nationaal Park

En dan het hoogtepunt van mijn trip door Småland: Store Mosse. Het is één van maar liefst 30 Nationale Parken in Zweden. Store Mosse stond al een tijdje op mijn denkbeeldige lijstje. Ik had er al eens foto’s van gezien en in het veengebied met zijn houten plankenpaden intrigeerde me.

Maar de echte ervaring overtrof mijn verwachtingen. Het begon er al mee dat we werden opgewacht door een natuurgids van Store Mosse. Het bezoekerscentrum was gesloten (want buiten het seizoen), maar hij had voor ons buiten een vuurtje gemaakt en schonk heerlijke koffie en bakte een soort grote poffertjes, waar een kwak room en bessenjam op ging. De beste fika ooit!

We kregen uitleg over het Nationaal Park, dat bestaat uit 77 km² aan veengebied, bossen, watertjes  en duinen. Het is ooit, na de ijstijd van 14.000 jaar geleden begonnen als een groot meer.  Dat groeide langzaam vol met veenmos. Dat was natuurlijk een goudmijntje en tot voor een eeuw geleden werd het veen gestoken en als turf verhandeld.

Nu is het een beschermd natuurgebied en een plek voor arenden, kraanvolgels, elanden en vele andere dieren.

fika bij Store Mosse Nationaal Park
Store Mosse Nationaal Park - Naturum
Fika bij Store Mosse Nationaal Park
Wandelen in Småland - Store Mosse Nationaal Park

Wandelpaden in Store Mosse

Store Mosse heeft meer dan 40 kilometer aan wandelpaden. Omdat de grond nogal drassig kan zijn, zijn veel paden gelardeerd met planken. Er lopen verschilde gekleurde routes door het Natuurpark. Je kunt er ook met een professionele gids op uit trekken. Bijvoorbeeld met een unieke sneeuwschoenwandeling. Jawel, óók in de zomer! Niet omdat er sneeuw ligt dan, maar omdat een deel van het park, met name de wetlands, makkelijker begaanbaar is op deze manier.

Naturum

Of je nu zelfstandig op pad gaat of een begeleide wandeling wilt maken, alle informatie vind je in Naturum, het bezoekerscentrum.

Ondanks het naseizoen mochten wij toch binnen een kijkje binnen. Dit architectonisch bijzondere pand herbergt heel veel informatie over het gebied. Met film, foto’s, opgezette dieren en informatiepanelen wordt het verhaal over Store Mosse verteld. De stoelen voor de grote ramen nodigen om over de weide vlakte uit te kijken en weg te dromen.

Store Mosse Nationaal Park - Naturum

Store Mosse Nationaal Park - Naturum

Uitkijken doen we ook vanaf de hoge toren naast Naturum. Dit is de plek voor vogelaars om de hele dag door hun verrekijkers te turen. Wat voor moois zouden ze zien vliegen?

Wandelen

Op advies van de natuurgids kiezen we een wandelroute uit die zowel door het bos als over een houten steiger over het veen naar een meertje loopt. Het heeft veel geregend en het veen is te nat om er zonder sneeuwschoenen over te lopen. De route die we doen is inderdaad droog genoeg en prachtig om te doen.

Ik zou graag nog eens terug gaan naar Nationaal Park Store Mosse en een meerdaagse tocht maken en overnachten op een van de aangewezen wildkampeerplekken. Dat zou geweldig zijn.

Wandelen in Småland - Wegwijzers Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Småland - Routepaaltje Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Småland - Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Småland - Wandelbankje Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Småland - Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Småland - Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Store Mosse in Småland

Wandelen in Småland - Store Mosse Nationaal Park

Wandelen in Småland - Store Mosse Nationaal Park

De wandelgids Wandelen in Småland

In de wandelgids Wandelen in Småland vind je 23 routes met handige karten en GPS-tracks. Ook een wandelroute in Store Mosse staat in deze gids. Heb je plannen om te gaan wandelen in Småland, dan is dit je beste koop. Verkrijgbaar via Bol.com of je lokale boekhandel.

Een fika met kaneelbroodje en wandelgids 'wandelen in Smaland'.

Ga niet weg zonder een kanelbulle

De laatste tip is altijd de beste. Je kunt niet op vakantie in Zweden zijn geweest zonder een Zweeds kaneelbroodje (kanelbulle) te hebben geproefd. Perfect voor de fika. Ze ruiken heerlijk en smaken nog lekkerder. Je vindt ze overal. Ze worden geserveerd in de meeste cafés en elke bakkerij heeft ze.

Je neemt ze gemakkelijk mee voor een outdoor fika. Zo toverde onze gids Eric koffie en kaneelbroodjes uit zijn tas, toen we halverwege onze wandeling op de John Bauer Trail in Småland waren. Op een prachtig uitzichtpunt deden wij een fika met kaneelbroodjes. Laat dat nou ook precies op de dag van het kaneelbroodje zijn. Ja niet verzonnen. Het bestaat echt! Elk jaar op 4 oktober.

Reizen naar Småland – praktische tips

Zo kom je er:

Je kan zowel met de auto als met het vliegtuig of de trein naar Småland. En ook dan heb je weer meerdere opties:

Stippel je treinreis uit via NS International.

Vlieg naar Kopenhagen, pak vanaf de luchthaven de trein over de brug en haal je huurauto op bij het treinstation van Malmö. Voor de goedkoopste tickets check ik altijd Momondo. Voor een huurauto heb ik hele goede ervaringen met EasyTerra. Zij zijn vaak het goedkoopst en hebben een goede service.

Met eigen vervoer rij je via Duitsland en Denemarken naar Zweden. Houd er rekening mee dat je twee tolbruggen over moet. Die zijn best prijzig. De meest gekozen route is via de Puttgarden-Roby brug en de Öresund Brug. Tickets koop je bij de tolpoort. Je kunt ze ook vooraf kopen via internet. Dan zijn ze meestal goedkoper en je rijdt sneller door.

Ga met eigen vervoer en pak de boot vanaf Duitsland (Rostock) en kom aan in Trelleborg. Je reist of met TT Line of Stena Line. Boeken kan onder meer bij DirectFerries. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

flavicon wandelvrouw

⇒ Bovenstaande tips en ervaringen deed ik op tijdens een individuele persreis op uitnodiging van Visit Sweden in samenwerking met Visit Småland. In het artikel staan affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij via deze links iets boekt of koopt. Het kost jou niets extra’s en ik ben er heel blij me. Doen dus!