Hoeveel tijd heb je nodig om de regio Skåne in Zuid-Zweden écht te ontdekken? Er is namelijk zo veel te zien en te beleven en de wandelmogelijkheden in Skåne zijn legio. Het heeft geweldige steden als Malmö en Lund, het heeft wel 400 km kust die ook wel de Zweedse Riviera wordt genoemd en je raakt niet uitgewandeld in de diverse natuurgebieden. Skåne is ook nog eens gemakkelijk en op verschillende manieren te bereiken vanuit Nederland. Het is niet voor niets een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders die houden van natuur en cultuur. Ik was er maar kort – veel te kort – maar lang genoeg om thuis te komen met een hoofd vol mooie indrukken en een aantal leuke tips voor jou.

Ik was in Zuid-Zweden met Antonette van het blog We12Travel om te wandelen. We gingen zowel naar Skåne als naar Småland. In een strak maar mooi programma deden we in korte tijd een aantal hoogtepunten aan. Ik wens jou heel veel meer tijd in Zuid-Zweden en wil je graag inspireren met dit blog.

Inhoudsopgave

Neem tijd voor een fika

Wandelen is heerlijk, maar uitgebreid pauze houden tijdens een wandeling is misschien nog wel heerlijker. Als je dat samen doet en daar echt iets leuks/lekkers van maakt, noemen ze dat in Zweden een fika. Ik heb heel lang gedacht dat een fika een taartje of een koek was. Dat kwam waarschijnlijk door de foto’s van een lekkernij met de tekst: “Even tijd voor een fika.” Maar dat is het toch niet.

Een fika is een speciaal moment waarbij mensen een pauze nemen en daar dan ook echt een sociaal gebeuren van maken, vaak met verse koffie met zoet gebak, zoals het Zweedse kaneelbroodje. Het is een stevig geworteld koffiegebruik in Zweden en ook Finland. ‘Laten we een fika doen’, is een gebruikelijke uitdrukking als je iemand tegenkomt en uitnodigt voor een kopje koffie.

Een fika doen op het werk is vaak contractueel vastgelegd, net zoals onze pauzes tijdens het werk. Een fika kan je ook in de buitenlucht organiseren, dus ook tijdens een wandeling.

Er zijn ook speciale gelegenheden speciaal bedoeld om een fika te doen. Zo’n gelegenheid vonden we in het plaatsje Höör: Café Old fashion. Deze was wel heel leuk huiselijk ingericht met een allegaartje van meubels en serviesgoed, en had een geweldige tuin om een fika te doen. Er is een ruime keuze aan taartjes en andere zoetigheden. Die bestel je bij de counter. Je kunt je tweede (en derde) kopje koffie zelf bijschenken. We hebben er trouwens ook een heerlijke lunch besteld. Als je in de buurt bent…..

interieur Cafe old fashion in Höör

Interieur Cafe old fashion in Höör

servies bij Cafe old fashion in Höör

cover boek met titel fikaHoe leuk is dit: Fika, een geïllustreerd lifestyle-kookboek over de Zweedse traditie van fika, inclusief recepten voor traditioneel gebak, informatie en anekdotes over de Zweedse koffiecultuur. Te koop bij bol.com.

taartjes bij Cafe old fashion in Höör

Tuin van Cafe old fashion in Höör

Recreatiegebied Frostavallen, wandelen naar een vulkaan

Eén van de mooie plekken om te wandelen in Skåne is het recreatiegebied Frostavallen. Beukenbossen domineren het gebied en in het voorjaar bedekken bosanemonen de grond. Wij rijden naar het meer Dagstorpssjön. Daar liggen overblijfselen van oude vulkanen uit de Jura-periode en het landschap is hier dramatischer dan in de rest van Skåne met afgronden en steile hellingen. Als het heeft gesneeuwd kun je van die hellingen met een slee naar beneden glijden. We worden opgewacht door de lokale gids Lotta.

Zij vertelt dat in het verleden in dit gebied geskied werd, maar dat is nu over. Het wordt nu vooral gebruikt voor recreatie. De meren nodigen uit om te zwemmen en andere outdoor sporten en er zijn een aantal wandelroutes uitgezet. Wij kiezen voor Bjäretslingan, de witte route van 3,3 km die op het hoogste punt langs de overblijfselen van vulkaan Ulfsbjär gaat. Ulfsbjär was een vulkaan die actief was in de tijd van de dinosaurussen. Nu vinden we nog een ongeorganiseerde hoop basaltblokken tegen een helling. De wandelroute er naar toe is prachtig. Gedeeltelijk wandelen we over plankieren.

Met meer tijd hadden we zeker voor de blauwe route rond het meer gekozen. Het meer Dagstorpssjön is een plaatje.

Startpunt voor de wandelroutes: parkeerplaats Frostavallen

wegwijzers Recreatiegebied Frostavallen in Skåne

wandelen in Recreatiegebied Frostavallen in Skåne
paddenstoel
Het meer Dagstorpssjön in Skåne
Het meer Dagstorpssjön in het recreatiegebied Frostalvalle in Skåne.

Dieren aaien en overnachten bij Ullstorps Stugor

Ik zou willen dat ik dit plekje had gekend toen mijn kinderen nog jong waren. Ullstorps Stugor is een landgoed met negen verschillende vakantiehuizen, waar kinderen zich geweldig kunnen vermaken. Er is een meertje om in te zwemmen of te peddelen. Je kunt er vissen, er is ruimte om te spelen en vooral: er zijn dieren om te aaien.

Eigenaar Daniel komt ons ophalen bij ons vakantiehuis en neemt ons mee op een rondgang over zijn landgoed. De eerste stop is bij de schapen. Die komen heel hard aanrennen als ze ons zien. Natuurlijk voor de bak met eten die Daniel bij zich heeft , maar ook om geknuffeld te worden. Daar zijn alle dieren in dit paradijsje op uitgezocht; dat ze graag in contact zijn met mensen. De schapen zijn van een soort die bijna uitgestorven was. Ze doen mee aan een fokprogramma. Dat geldt ook voor de geiten en de koeien die we ook begroeten. Een heerlijk plekje om te zijn!

De huizen kan je per dag huren, maar leuker is het om hier langer te verblijven. Er is genoeg te doen op en rond het erf. Er zijn twee wandelroutes in de omgeving uitgezet en met mooi weer wil je gewoon bij het strandje zijn. Vooral voor gezinnen met kinderen een perfecte plek. Het ligt net buiten Höör, midden in Skåne, diep in een prachtig bos.

Boeken gaat gemakkelijk via Booking.com

Anna heet ons welkom bij zegt welkom bij Ullstorps stugor.
Välkomna till oss på Ullstorps stugor. Anna heet ons welkom.
Daniel en schapen bij Ullstorps Stugor
We gaan hallo zeggen tegen alle dieren met Daniel.

schapen aaien bij Ullstorps Stugor in Skåne
je favoriete bloggers

geiten bij Ullstorps Stugor in Skåne

Wandelen in Rövarekulan ‘het roversbal’ Natuurreservaat

Het natuurreservaat Rövarekulan heeft een rijke historie. Het werd al gevormd in de ijstijd, ongeveer 14.000 jaar geleden. Nu is het een vallei waar de rivier de Bråån doorheen stroomt. De naam vindt zijn oorsprong in een historisch verhaal waarin rovers die het gebied onveilig maakten de hoofdrol spelen. Door de geschiedenis heen is de vallei een plaats van culturele betekenis geweest. Vroeger speelden violisten en dansorkesten muziek waarop gedanst werd langs de oevers van Bråån. De overblijfselen van een dansvloer zijn nog steeds te vinden.

Leuk om op zo’n historische plek te wandelen. Het Skåneledenpad (daarover later meer) loopt ook door dit natuurreservaat, maar wij doen een rondwandeling. Eerst een stuk noordwaarts, steken dan de rivier over via een stenen boogbrug uit 1870 en wandelen dan hoog op de valleihelling terug om later af te zakken en weer de rivier over te steken. Wonderschoon is de natuur rond het water.

Start wandelroute: Parkeerplaats Rövarekulan

infobord natuurreservaat Rövarekulan

stenen boogbrug natuurreservaat Rövarekulan in Skåne

Wandelen in Rövarekulan

Wandelen in Rövarekulan in Skåne

Wandelen in Rövarekulan

Stadswandeling Landskrona

De bekende steden van Skåne zijn natuurlijk Malmö, Lund, Helsingborg en Kristianstad. Deze zijn zeker het bezoeken waard. Minder bekend, maar zeker niet minder interessant is Landskrona. Het leuke van Landskrona is dat het klein is en dat er op dat kleine oppervlakte zoveel moois te zien is.

De stad ligt aan de Øresund. Hemelsbreed ligt het 25 km van Kopenhagen af.  Voor 1658 was de stad Deens, in 1720 werd deze formeel Zweeds.

Een rondwandeling door de stad brengt ons langs allerlei hoogtepunten. We beginnen bij het grote plein met het Raadhuis (leuke eettentjes aan dit plein) en via prachtige kerken en kathedralen en allerlei fascinerende architectuur uit verschillende tijdperken, door verschillende parken (wat is deze stad groen!) komen we aan bij de citadel. Ik ben echt onder de indruk van de vestingwerken en de gebouwen die in het midden staan. Speciale aandacht heb ik voor de vrouwengevangenis, waar d.m.v. van infoborden verbijsterende verhalen te lezen zijn over voormalige gevangenen, waaronder een vrouw die een babyoppas was, maar niet zo goed met kinderen kon. Zij vermoorde er maar liefst 8 voordat ze opgepakt werd.

Rothoffs museikoloni

Ook bijzonder is het gebied met volkstuinen, midden in de stad. Rothoffs museikoloni is enig in zijn soort. Dit zijn geen volkstuintjes, zoals wij die kennen, maar prachtige siertuinen vol met zeldzame struiken en bomen. In elke tuin staat een oogverblindend tuinhuis. Het zijn 123 volkstuinen op de oude vestingwallen van de Citadel. Een bezoekje aan een van de oudste bewaard gebleven huisjes, de Rothoff Colony is zeker de moeite waard. Het huisje is ingericht zoals het was in de jaren 1900 en is als museum nu van binnen te bekijken. In de bijbehorende tuin kan je uitrusten en genieten van de rust en de bijzondere omgeving.

Het is heerlijk om te dwalen door de stad. Verdwalen kan bijna niet, daar is het niet groot genoeg voor. De nieuwe watertoren dient als baken die hoog boven alles uitsteekt, waardoor je je altijd kunt oriënteren.

Landskrona, stad in Skåne
Zicht op het oude en nieuwe stadskantoor van Landskrona.
Raadhuis
wandelen in Landskrona

Rothoffs museikolonil in Landskrona in Skåne
Je vergapen aan de bijzondere volkstuinen bij Rothoffs museikoloni.
Rothoffs museikolonil in Landskrona in Skåne
Neem zeker een kijkje bij het museum.
Citadel in Landskrona in Skåne
De citadel.

Relaxen in Hotel Öresund Conference & Spa

Na zo’n stadswandeling is het heerlijk ontspannen in Hotel Öresund. Het ligt midden in de stad en – hier doe je het voor –  op het dak van het hotel is een grote Spa met 2 buitenzwembaden met glazen vloer, een sauna en bubbelbaden met uitzicht over de stad. Al met al een echte belevenis

Het hoeft verder geen betoog; de kamers zijn prima en het continentaal ontbijtbuffet perfect. Een speciale vermelding voor het restaurant dat in het pand van het hotel zit: Dinner at Sofia by the sea. Heerlijk gegeten!

Bekijk prijs en beschikbaarheid Hotel Öresund op Booking.com

Relaxen en zwemmen in Hotel Öresund Conference & Spa
Zwemmen met op de achtergrond de bijzondere watertoren van Landskrona
Relaxen in Hotel Öresund Conference & Spa
Relaxen maar.

Een must-do: wandel over de Skåneleden

Door de regio Skåne loopt de Skåneleden. Het is een gemarkeerd wandelpad van wel 1.300 km lang. Het bestaat uit zes afzonderlijke subroutes met in totaal 134 etappes. Zelden dat iemand de Skåneleden in één keer loopt. Het wordt meer gebruikt om afzonderlijke etappes te lopen, of een aantal etappes achter elkaar. Er is een prachtige website die je op weg helpt.

Skane is geen gebied met hoge bergen. In plaats daarvan wandel je door dicht beboste bossen, langs ruige rotspartijen, magistrale zandstranden en natuurlijk de welbekende koolzaadvelden in Skåne. Hou je van de combinatie wandelen en kamperen. Dan is deze trail perfect. Er zijn meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden om je tent op te zetten. Bij campings met alle faciliteiten van dien, of wild kamperen in de vrije natuur. Ben je meer het type van een comfortabel zacht bed na een dag lang wandelen? Ook geen probleem. Langs de Skåneleden zijn heel wat leuke hotelletjes, hostels of B&B te vinden.

Wij waren in Landskrona en pikten daar de Skåneleden op en wandelen langs de Øresund richting Helsingborg. Dit deel van de Skaneleden is het meest noordelijke en gaat langs een van de mooiste kuststroken van Skane. In de verte zagen we het eiland Ven. Leuk om te bezoeken. Er gaat een veerdienst naar toe.

Wij liepen langs het water richting het noorden naar de Hilleshögs-dalen. Het eerste deel van de wandeling tussen Landskrona Citadell en Lill-Olas (ongeveer 6 km) is gemakkelijk omdat het vrij vlak terrein is. Het laatste deel van de wandeling wat zwaarder omdat het pad de heuvel op gaat naar de dalen en dan terug naar Lill-Olas waar ons lunchrestaurant zich bevindt.

bord Skåneleden hiking trail

wandelen in Skåne langs de Skåneleden hiking trail

wandelen in Skåne langs de Skåneleden hiking trail

wandelen in Skåne langs de Skåneleden hiking trail
Even pauze. Tijd voor een fika.

wandelen in Skåne langs de Skåneleden hiking trail

wandelen in Skåne langs de Skåneleden hiking trail

Husmanskost bij Kvarteret Erikstorp

We sluiten onze wandeling over de Skaneleden af met een perfecte lunch bij Kvarteret Erikstorp. In een bijzonder gebouw waar een restaurant in is gevestigd krijgen we de ‘Husmanskost’ geserveerd.

Het is gewoon in Zweden dat er tussen de middag warm gegeten wordt. In de meeste restaurants kan je daarom de dagschotel, de ‘Dagenslunch’ bestellen. In sommige restaurants is er de ‘Husmanskost’. Dat is traditioneel Zweeds eten, huismanskost zeg maar. Dat traditionele eten heeft een revival gemaakt en sommige Zweedse chefkoks maken daar nu gemoderniseerde versies van. Bij Kvarteret Erikstorp stond het op de kaart en ik moet zeggen; het was erg lekker.

Kvarteret Erikstorp
Kvarteret Erikstorp

Reizen naar Skåne – praktische tips

Zo kom je er:

Je kan zowel met de auto als met het vliegtuig of de trein naar Skåne. En ook dan heb je weer meerdere opties:

Stippel je treinreis uit via NS International.

Vlieg naar Kopenhagen, pak vanaf de luchthaven de trein over de brug en haal je huurauto op bij het treinstation van Malmö. Voor de goedkoopste tickets check ik altijd Momondo. Voor een huurauto heb ik hele goede ervaringen met EasyTerra. Zij zijn vaak het goedkoopst en hebben een goede service.

Met eigen vervoer rij je via Duitsland en Denemarken naar Zweden. Houd er rekening mee dat je twee tolbruggen over moet. Die zijn best prijzig. De meest gekozen route is via de Puttgarden-Roby brug en de Öresund Brug. Tickets koop je bij de tolpoort. Je kunt ze ook vooraf kopen via internet. Dan zijn ze meestal goedkoper en je rijdt sneller door.

Ga met eigen vervoer en pak de boot vanaf Duitsland (Rostock) en kom aan in Trelleborg. Je reist of met TT Line of Stena Line. Boeken kan onder meer bij DirectFerries. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

flavicon wandelvrouw

⇒ Bovenstaande tips en ervaringen deed ik op tijdens een individuele persreis op uitnodiging van Visit Sweden in samenwerking met Visit Skåne. In het artikel staan affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij via deze links iets boekt of koopt. Het kost jou niets extra’s en ik ben er heel blij me. Doen dus!