Je ziet ze overal op het eiland: de overblijfselen van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op Terschelling heeft het Duitse leger tijdens de bezetting honderden bunkers gebouwd voor de Altantikwall. Er is nog veel van bewaard gebleven. Hoe leuk is het om deze bunkers te vinden tijdens een wandeling en er meer over te leren bij het Bunkermuseum. Dat kan met de Bunkerwandeling Terschelling. Ik raad je aan om er een flink dagdeel voor uit te trekken. Zo interessant is het.

De Bunkerroute Terschelling is een wandelroute van 7 km die je langs markante plekken voert die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. De route gaat door de duinen waar je verschillende bunkers tegenkomt, langs een militaire begraafplaats, naar de Tigerstelling waar nu het Bunkermuseum gevestigd is en weer terug naar het beginpunt. Het boekje ‘de bunkers van Terschelling, een route langs de Atlantikwall’ moet je er eigenlijk wel bij hebben, die geeft je waardevolle informatie over wat je waar kunt zien. Het is geen gemarkeerde route. De routebeschrijving staat in het boekje.

De Bunkerroute Terschelling

De Bunkerroute begint bij het VVV-kantoor op West-Terschelling. Daar kochten wij ook het boekje van de route voor €1,50. We wandelen naar het Zeeliedenmonument. Hier stonden wij gisteravond ook naar een prachtige zonsondergang te kijken. Toen wisten wij nog niet dat dit monument is gebouwd op het fundament van een gevechtsbunker. We lezen het nu in het routeboekje.

Zeeliedenmonument West-Terschelling bij zonsondergang
Het Zeeliedenmonument, voor hen die op zee gebleven zijn.

Seinpaalduin

We lopen langs Paviljoen De Walvis en klimmen een lange trap het duin op. We komen op de Seinpaalduin, genoemd naar de radarantenne die hier boven op de Wassermanbunker stond. Die bunker kan je hier nog goed zien. Bovenop is een mooie plek om uit te kijken over West-Terschelling. Aan de andere zijde van de Seinpaalduin is er in westelijke richting prachtig uitzicht over natuurgebied de Noordsvaarder, daar waar eens de bommenwerpers vanuit Engeland verschenen.

Bunkerroute Terschelling, uitzicht vanaf Seinpaalduin
Uitzicht vanaf de Wassermanbunker op Seinpaalduin over West-Terschelling.
Bunkerroute Terschelling, uitzicht vanaf Seinpaalduin
Ook vanaf de Seinpaalduin, maar nu kijken in westelijke richting over de Noordsvaarder.
Een bunker gevonden op de Bunkerroute Terschelling
Even van de route af, staat deze bunker.

Kaapsduin

We zoeken onze weg over zandpaadjes naar het uitkijkpunt op het naastgelegen Kaapsduin. Dat wijst zich eigenlijk vanzelf. Op het Kaapsduin lag de Westbatterie, bestaande uit tientallen bunkers, vier geschutstellingen en schuttersputten. Je kunt er nog iets van zien. We lezen dat aan de voet van de Kaapsduin een rijtje vakantiewoningen ligt, die in bunkers zijn gebouwd. Interessant. Helaas komen we niet langs. We zien wel het Seinhuisje, dat ook een vakantiewoning blijkt te zijn. Dat is pas ‘bijzonder overnachten’.

Het seinhuisje op kaapsduin
Vanaf het uitkijkpunt Kaapsduin zien we het seinhuisje.

Militaire begraafplaats

Het volgende highlight is de militaire begraafplaats. We proberen de routeaanwijzingen te volgen, maar dat gaat helemaal mis. Zouden we ons aan de tekst houden, dan wandelen we terug naar het Zeeliedenmonument. (Later blijkt dat er rode paaltjes missen.) De routeaanwijzingen zijn ook voor meer uitleg vatbaar. Vast niet geschreven door een echte routemaker, die had dat heel anders gedaan.

Wij cruisen wat door het duingebied en komen onderweg nog enkele bunkers tegen die we anders hadden gemist. Pas als we ‘het opmerkelijke muurtje’ zien, weten we zeker dat we goed op de route zitten. We wandelen naar de militaire begraafplaats, waar we op een bankje onze lunch verorberen.

Op de begraafplaats liggen militaire slachtoffers die op Terschelling uit zee zijn geborgen. Zij werden slachtoffer van de Duitse luchtafweer op de eilanden.

Een bunker op de bunkerroute Terschelling
Onderweg komen we verschillende bunkers tegen.

Een bunker op de bunkerroute Terschelling

Een bunker op de bunkerroute Terschelling

We houden even stil bij de militaire begraafplaats.

Tigerstelling

De route loopt het dorp uit en gaat het bos in. Eerst langs een groepenterrein, waar een festival wordt voorbereid en dan langs een prachtig heidegebied. Over smalle paadjes bereiken we het Tigercomplex met wel honderd bunkers. We zwerven over het terrein en zien in één van de opgeknapte bunkers een film over de Atlantikwall. Er is van alles te zien op het terrein: loopgraven, vliegtuigonderdelen, een boei waarin neergehaalde piloten konden overleven en her en der verspreid verschillende bunkers. Er is een ‘bunkerroute’ uitgezet. Tenminste, we zien overal bordjes staan.

We lopen naar het Bezoekerscentrum om daar koffie te scoren. Daar blijkt dat je een kaartje kunt kopen voor het museum en dat je dan met een QR-code de opgeknapte bunkers langs de Bunkerroute in kunt gaan én ook een bezoek kunt brengen aan de tentoonstelling en een film in het Bezoekerscentrum. Dat hadden we graag eerder willen weten, want nu lopen we voor de tweede maal een ronde over het terrein. Wel de moeite waard. Interessant om te zien hoe de manschappen leefden in de bunkers.

Als we in de bunker komen waar foto’s hangen van gesneuvelde mannen en weggevoerde joden uit Terschelling heb ik er ineens genoeg van. Mijn emmer zit vol. Zoveel leed, zoveel onzinnig geweld. Ik moet denken aan de oorlog in Oekraïne, aan alle brandhaarden in Afrika, aan al het geweld dat mensen elkaar aandoen en ik wil weg van hier. Kop in het zand en verder met wandelen.

Poort van Springtij
We wandelen over het terrein van Springtij, waar een festival wordt voorbereid.
Wandelroute langs bunkers op Springtij gebied.
Het festivalterrein grenst aan een mooi stukje natuurgebied.
Bunker wandelroute door heidegebied. Eenzame boom.
Eenzame boom.
De Bunkerroute komt uit bij de Tigerstelling.
Ineens staan we midden tussen de bunkers van de Tigerstelling.
Bunkerroute door loopgraven.
De Bunkerroute gaat dwars door loopgraven.
Welkom op de Tigerstelling
In het bezoekescentrum van het Bunkermuseum worden we welkom geheten.
maquette Tigerstelling Bunkermuseum Terschelling
Hier zien we hoe het terrein er uit ziet.
Bunkermuseum. leefruimte in bunker
Met een QR-code kunnen we de bunkers openen en zien hoe de militairen hier leefden.
expositie n bunker. Bunkermuseum Tigerstelling Terschelling
In andere bunkers zijn exposities.

Bunkerroute Terschelling afronden

We steken de openbare weg over en moeten een stuk over het fietspad. Dat is geen pretje met de drommen fietsers die nogal hard rijden op hun elektrische fietsen. Pas als we langs het water lopen is er ook een wandelpad. We zien de kanonnen en van een afstandje de bunkerwoningen. We komen weer uit bij het VVV-kantoor. De bunkerroute Terschelling zit er op. De route gaf een mooie combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Wij hebben genoten.

Voor de fietsers onder ons: Op Terschelling is nog veel meer te zien van bunkers, in het oosten van het eiland. Je kunt op de fiets stappen naar Formerum, Hoorn en Oosterend om Stelling Margot, de bomkraters Formerum, de infanteriestelling Hoorn en de Oostbatterij te zien.

Folder bunkermuseum en boekje bunkerroute Terschelling

flavicon wandelvrouw

De Bunkerroute Terschelling, alles op een rijtje:

  • Route: De Bunkerroute. De Bunkers van Terschelling, een route langs de Atlantikwall

  • Lengte: 7 km

  • Kenmerk: Thematische rondwandeling langs markante plekken uit de oorlogstijd, op het westelijk deel van Terschelling. Zowel verharde als onverharde paden. Een gedeelte van de route gaat door de duinen, daarom niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelers.

  • Routebeschrijving: De routebeschrijving en bijbehorende informatie zit in een handzaam klein boekje dat te verkrijgen is voor €1,50 bij het VVV-kantoor.  Je kunt het boekje ook downloaden via deze pagina van de website Atlantikwall Waddengebied.

  • Bewegwijzering: De route is niet bewegwijzerd. Je moet het doen met de summiere tekst in het boekje. Met het kaartje erbij kom je er wel uit. 

  • Start: Vanaf het VVV-kantoor. Willem Barentszkade 19 A, 8881 BC West-Terschelling

  • Honden: Honden zijn welkom op Terschelling, dus ook op deze route, mits ze aan de lijn worden gehouden.

Over het verblijf

Ik maakte deze wandeling terwijl ik logeerde bij Landal Kaap West. Mijn verblijf in dit strandappartement maakte deel uit van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties, vanuit 12 Landal Vakantieparken.

Landal Kaap West is een prachtig nieuw appartementencomplex op West-Terschelling. De Bunkerroute loopt er voor langs. Vanuit Landal Kaap West loop je zo een van de mooiste, meest gevarieerde natuurgebieden van Terschelling op: De Noordsvaarder. Vanuit de meeste appartementen zie je spectaculaire zonsondergangen boven dit natuurgebied. Aan de andere kant ligt het gezellige centrum van West-Terschelling op loopafstand. Zo heb je het beste van 2 werelden.

Landal Green Parks heeft 3 locaties op Terschelling

Buitenzijde Landal strandappartementen Kaap West
interieur Landal strandappartementen Kaap West
interieur Landal strandappartementen Kaap West
bord en boei Landal strandappartementen Kaap West

Wandelgidsen – Wandelen op Terschelling

Zoek je meer wandelroutes op Terschelling en gebruik je daarbij graag een wandelgids, dan raad ik je deze twee gidsen aan:

cover wandelgids Wandelen op TerschellingBij de VVV Terschelling koop je deze wandelgids ‘Wandelen op Terschelling’ met 6 paaltjeswandelingen en 4 kaartjeswandelingen en 200 km wandelknooppuntennetwerk. Je kunt hem ook online bestellen. Kijk in de webwinkel van VVV Terschelling.

Cover wandelgids waddeneilandenWandelBart maakte een mooie wandelgids met 22 leuke wandelroutes op de Waddeneilanden. Verschillende afstanden, vaak puur natuur en voor elk wat wils. In deze gids staan 5 routes op Texel, 2 op Vlieland, 6 op Terschelling, 3 op Ameland, 5 op Schiermonnikoog (waaronder een dorpswandeling) en tot slot 1 op het Duitse Waddeneiland Borkum. Op elk eiland vertrekt minimaal 1 rondwandeling vanaf de veerboot, dus uitermate geschikt voor een ééndaagse trip. Verkrijgbaar o.a. bij Bol.com.

Check ook wandelroutes vanuit andere Landalparken: