De wandelgids Zeeuwse Zwerftochten van Gegarandeerd Onregelmatig ligt al een tijdje klaar. Eindelijk zijn we in Zeeland. We hebben een Landal vakantiewoning op Schouwen-Duivenland en kunnen een wandeling uit de gids kiezen. We hebben al gewandeld in Burgh-Haamstede en kiezen daarom voor de wandeltocht Zierikzee. Het belooft een mooie combinatie te worden van een stadswandeling, vogelnatuurgebied, Oosterscheldedijk en Havenkanaal. We gaan op weg.

Zeeuwse zwerftocht Zierikzee

We parkeren onze auto op de kop van de haven op de Vissersdijk, tegenover gemaal Sas. Het is daar gratis parkeren (altijd lekker) en het is dicht bij het centrum. We starten meteen en lopen richting stad. Ik heb de route ingeladen op Komoot en die begint meteen te roepen dat we in de verkeerde richting lopen. Ik pak het kaartje in het boekje er nog eens bij en – eigenwijs als ik ben – besluit ik dat de app het fout heeft en dat we wel goed lopen. Ik geef opdracht aan de app om de route om te keren.

In no time staan we voor de grote Zuidpoort. We zien de witte ophaalbrug. Nu al leuk hier. We lopen onder een poort de oude stad binnen. Dan begint Komoot al weer te roepen dat we de verkeerde kant op gaan. Nu zie ik pas dat de route een acht is, waarbij je kruist. We hadden het eerste stukje langs de haven moeten lopen met het water rechts van ons. Staat overigens ook duidelijk in de tekst. Misschien moet ik die vooraf lezen en niet achteraf als het fout gaat. Ik keer de route in Komoot maar weer om. We kunnen verder.

Langs de historische werf
We lopen langs de historische werf die aan de andere kant van het water ligt.
Zierikzee Zuidpoort
Daar is de Zuidpoort, die toegang geeft tot de binnenstad.
Zierikzee zuidpoort
Door de poort naar binnen.

Wandelen door Zierikzee

Dit is alweer zo’n sfeervolle Zeeuwse stad. We lopen langs de haven, zien de zuilengalerij van de Gasthuiskerk, komen langs de oudste gevel van de stad en het mooie oude stadhuis, wat nu een museum is. Via het pleintje Monmaerte (wat leuk gedaan met die gevel) komen we bij de nieuwe kerk uit. Hier moet vroeger een prachtige grote kerk hebben gestaan, wat mij betreft beter dan het pompeuze gebouw dat er nu staat.

de zuilengalerij van de Gasthuiskerk
De zuilengalerij van de Gasthuiskerk.
Oudste gevel van Zierikzee

Dit is de oudste gevel van de stad Zierikzee.

het mooie oude stadhuis, wat nu een museum is.

Het voormalig stadhuis van Zierikzee is nu een museum.

het pleintje Monmaerte in Zierikzee
Het pleintje Monmaerte.

het pleintje Monmaerte gevelbeschildering

Hervormde kerk Zierikzee
Op het plein voor de nieuwe hervormde kerk zie je aan de stenen hoe groot de oude kerk is geweest.

Dikke Toren

We lopen langs het enorme gebouw en vergapen ons dan aan de dikke toren, die eigenlijk Sint-Lievensmonstertoren heet. Toen we aan kwamen rijden zagen we de toren al van verre en vroegen ons af wat het was. Van veraf lijkt het een soort woontoren, dik en kort. Maar het blijkt toch echt een kerktoren.

Terwijl ik wacht bij de Varreput, neemt Hans een kijkje bij de Dikke Toren. Hij komt terug met de mededeling dat het mogelijk is om de toren te beklimmen. Wat denk je? Ja, natuurlijk wil ik dat.

De Dikke Toren is 62 meter hoog. Het plan was om hem 130 meter hoog te bouwen, maar door geldgebrek is dat er nooit van gekomen. Dat is de reden dat hij wat uit verhouding is. Steeds werd gedacht dat hij met de basis van 24,5 x 24,5 meter gemakkelijk 200 meter hoog had moeten worden, maar later bleek dat dat nooit de bedoeling is geweest, maar ook de 130 meter heeft hij nooit gehaald.

De dikke toren in Zierikzee
Logisch dat ze dit de Dikke Toren noemen.

Op de begane grond is een expositie met maquettes van de oude en de nieuwe kerk en allerlei interessante wetenswaardigheden.

We kopen een kaartje en starten met de draaitrap. Rond en rond en rond, tot we bij een verdiepingsvloer komen met een kunstwerk met vissengraten.

expositie visgraten

En weer verder. Bovenop de toren is het uitzicht fenomenaal. Eerst kijken we richting het westen en zien de Zeelandbrug duidelijk ligggen, dan kijken we oostwaarts en zien het grootste gedeelte van de oude stad.

De omloop is goed ommuurt en zelfs voor Hans die hoogtevrees heeft voelt het veilig.

Uitkijken over Zierikzee vanaf de dikke toren.
Veilig over Zierikzee uitkijken.
Uitkijken over Zierikzee
Daar ligt de Zeelandbrug.
Uitkijken over Zierikzee
Uitkijken over de oude stad Zierikzee.

Natuurgebied Rengerskerke

We vervolgen onze weg en wandelen aan de rand van een woonwijk tot we door een prachtig stukje natuurgebied lopen. Hier in natuurgebied Rengerskerke broeden verschillende bijzondere vogels. Bij de picknicktafel stoppen we even en halen onze verrekijker uit de rugtas. Er staat een man naast ons die een imposante camera bij zich heeft. Hij wijst ons op de lepelaars die verderop langs de oever aan het foerageren zijn. Dit is super. Ik heb nog nooit lepelaars in het wild gezien.

De man vertelt dat deze natuurgebieden zo’n 20 jaar geleden zijn aangelegd. De boer kon zijn natte landbouwgrond ruilen voor betere grond, om zo plaats te maken voor natuurgebied.

koeien en gras op het Zeeuwse platteland
Over het Zeeuwse platteland.
Richting Oosterscheldedijk dwars door natuurgebied Rengerskerke.
natuurgebied met inlagen en karrevelden.
Vanaf de dijk terugkijken over het natuurgebied met inlagen en karrevelden.

Oosterschelde

Als we de dijk langs de Oosterschelde opgeklommen zijn, nemen we even pauze om een broodje te eten. We turen over het water. Er moeten hier bruinvissen zwemmen. Bij het havenhoofd, waar we straks aan zullen komen, worden ze vaak gespot. Fingers crossed.

Bij de Oosterschelde
Even een broodje eten.

vuil verzamelen langs de Oosterschelde

3 kilometer langs de Oosterschelde.

Met de wind in de rug (er staat een stevige bries) lopen we onder aan de dijk. Saai? Nee hoor. Ik vind het altijd heerlijk om langs het water te lopen. Dat verveelt nooit. Het stuk over de dijk is zo’n drie kilometer lang. Onderweg nog even de dijk op om het infopunt Verdronken dorpen te bekijken en weer verder.

We zien de Oosterscheldedijk rechts in de verte. De Zeelandbrug zien we steeds dichterbij komen. We zijn nu aangekomen bij het Havenkanaal. Geen bruinvissen, helaas. Maar wel een mooie zeilboot die het kanaal binnenvaart.

Havenkanaal

We volgen het Havenkanaal een stukje , maar buigen dan af en lopen aan de andere kant van de dijk langs weer een natuurgebied. Het heet hier Levensstrijd, een gebied met zilte moerasnatuur. Veel vogels weer.

Zeilboot in havenkanaal Zierikzee
Met zeil, door het Havenkanaal.

Zierikzee

Via de nieuwe haven komen we weer in de stad. We volgen het water tot we bij onze auto uitkomen. Natuurlijk wel nadat we in de stad hebben geluncht. Een heerlijk vismenu bij Brasserie de Kaoie. Dat hoort er toch echt bij.

wandelroute Zierikzee brengt je langs de Zuidpoort
Weer terug in Zierikzee bij de Zuidpoort.

Alles op een rijtje: Wandeltocht Zierikzee

  • Route: nr 14 Zierikzee, uit de wandelgids Zeeuwse zwerftochten
  • Lengte: 12 km

  • Kenmerk: Rondwandeling door het gezellige monumentenstadje Zierikzee, door een vogelrijk inlagengebied naar de Oosterschelde en langs het havenkanaal weer terug.

  • Routebeschrijving: In de gids Zeeuwse Zwerftochten. Op de website van de Wandelzoekpagina en in de Wandelzapp.
  • Bewegwijzering: Geen. Wandelen via de beschrijving uit de gids of met een app. De GPS-track downloaden vanaf de Wandelzoekpagina.

  • Start: Even voorbij bushalte SAS (Vissersdijk) op de kop van de haven, tegenover gemaal SAS. Parkeren gratis.

  • Horeca: In Zierikzee vele horecagelegenheden. Onderweg niets.  

  • Honden: Die mogen mee.

De leukste wandelgidsen voor Zeeland

Cover wandelgids Zeeuwse ZwerftochtenIn de Wandelgids Zeeuwse zwerftochten staan 17 verrassende wandeling van Schouwen-Duiveland tot Zeeuws-Vlaanderen. De gids geeft een compleet beeld van wat Zeeland te bieden heeft. Niet alleen voor de toeristische wandelaar. Ook inwoners van deze mooie provincie kunnen nog voor mooie verrassingen komen te staan.

Bestel de gids bij uitgeverij GO⇒

Bestel de gids bij Bol.com⇒

Cover Wandelgids Walcherse wandelingen Ook een aanrader is de wandelgids Walcherse wandelingen. 15 wonderschone tochten van Arnemuiden tot Zoutelande. Direct na het verschijnen van deze gids werd hij genomineerd voor de Wandeltrofee 2019. Daarmee werd zij verkozen tot één van de vijf beste wandelgidsen van de Benelux.

Bestel de gids bij uitgeverij GO⇒

Bestel de gids bij Bol.com⇒

Over het verblijf

Ik maakte deze wandeltocht Zierikzee vanuit Landal Résidence ’t Hof van Haamstede. We verbleven hier in het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken. Het was mei en we mochten naar Zeeland. Landal heeft in Burgh-Haamstede verschillende vakantieparken en ook deze Résidence. Het ziet er bijzonder uit. De Résidence omvat een groot statig wit gebouw met rood-witte luiken met daarin appartementen en aan weerzijden een rij hoevewoningen. Wij verbleven in zo’n hoevewoning, geschikt voor 4 personen met als extra een verdieping met een sauna. De Résidence ligt – net als de andere parken van Landal in Burgh-Haamstede – op een perfecte plek, vlak tegen een geweldig natuurgebied aan, op de kop van Schouwen. Hier kun je wandelen door bossen, over de duinen en natuurlijk langs het strand. Een uitvalsbasis om Zeeland verder te ontdekken. 

Landal Residence ’t Hof van Haamstede witte gebouw
Landal Residence ’t Hof van Haamstede ingang met Bollo
Landal Residence ’t Hof van Haamstede hoevewoningen
Landal Residence ’t Hof van Haamstede interieur hoevewoning