Waar kun je de mooiste bloesemroute wandelen? Die vraag wordt vaak gesteld aan Google. Die geeft dan blogs met de mooiste bloesemwandelingen…. in Nederland. Maar wist je dat je over de grens met België, in Vlaams-Brabant, in een prachtig glooiend landschap betoverend mooie wandelingen kunt maken langs en door fruitboomgaarden. Het Hageland is een echte fruitstreek, met appel- en perenbomen, waar je in de bloesemtijd volop kunt genieten van de witte en roze bloesems. Het is er nog rustig en in het authentieke landschap kun je stilte en schoonheid ervaren, terwijl je rondwandelt tussen de fruitbomen. Ik deel hier mijn ervaringen van 3 dagen wandelen in het Hageland en geef je 3 prachtige bloesemroutes.

Bloesemroutes wandelen

“Het Hageland is voor de meeste Nederlanders een onbekend stukje Vlaanderen. Deze heuvelachtige streek behoort tot de provincie Vlaams-Brabant en is een landelijke streek met enkele pittoreske stadjes zoals Tienen, Diest en Landen. Elk jaar kijken de bewoners van het Hageland weer hartstochtelijk uit naar de lente. Want na de lange winter, tovert de eerste lentezon de Hagelandse heuvels om tot een zee van bloesems. Alle fruitboomgaarden staan dan in bloei en hullen het Hageland in een geurende sfeer van appel-, peren- en andere bloesems. Een waar zintuigelijk spektakel voor al de bezoekers.”

Met bovenstaande tekst nodigde Toerisme Vlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant me uit om 3 dagen te komen wandelen tussen de bloesems. Ik was nieuwsgierig geworden. Inderdaad kende ik de streek niet en ik hou erg van wandelen tussen de bloesems. Zou ik zomaar een echte ontdekking doen?

Ik stapte in Amsterdam CS op de trein, die me in één keer naar Antwerpen bracht. Daar even overstappen en in no time was ik in Diest. Daar ontmoette ik de andere deelnemers aan de persreis. Wandelaars én fietsers, want ook voor de fietsers zijn er 4 bloesemrijke fietslussen uitgewerkt in het Hageland. Het zou een reis worden waarin ik zou kennis maken met de kunstwerken die geïnspireerd zijn op de fruitteelt, de gastvrije fruittelers, de overheerlijke streekproducten die ze maken van het fruit uit de streek en de Hagelandse fruitgeschiedenis met fruitige weetjes.

Bezoekerscentrum met bistro bij provinciedomein Het Vinne.

Bloesemwandeling Zoutleeuw

We reisden meteen door naar provinciedomein Het Vinne. In dit natuurgebied ligt het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Rondom natuur met vogelbroedgebied, knuppelpaden, uitkijktorens, schuilhutten en wandelpaden. Het bezoekerscentrum kijkt uit over het water. Het is net iets te fris om buiten op het terras te zitten, daarom lunchen we binnen. Aanrader! Het eten is heerlijk.

Dan gaan we op pad. We doen een deel van de Bloesemwandeling Zoutleeuw, die bij het bezoekerscentrum start. De originele route is 11, 2 km. Omdat de regen bleef dreigen (en af en toe ook een beetje doorkwam) sneden we hem eerder af en wandelden zo’n 6 km. Dat kan allemaal heel goed omdat het een knooppuntenroute is, waardoor je gemakkelijk de route kunt aanpassen.

Als we uit het bezoekerscentrum komen en uitkijken over het meer, zien we meteen al wat voor bijzondere plek dit is. Natuurlijk klimmen we eerst in de uitkijktoren en wandelen dan over het drassige pad langs het water en komen bij de vlonderpaden. Dit belooft een geweldige wandeling te worden.

provinciedomein Het Vinne - steiger

provinciedomein Het Vinne uitkijktoren

provinciedomein Het Vinne - uitkijktoren

provinciedomein Het Vinne - uitzicht vanuit de uitkijktoren

provinciedomein Het Vinne - Uitzicht vanuit de uitkijktoren

wandelen in provinciedomein Het Vinne

wandelen in provinciedomein Het Vinne

Platteland

Als we uit het natuurgebied komen en het typische platteland van deze streek betreden, zien we de eerste boomgaarden al liggen. De witte bloesems komen voorzichtig naar buiten. Het is een koud voorjaar geweest en ook nu is het geen stralende dag. Maar o, wat word ik blij van het zien van zoveel natuurschoon.

Wanneer kan ik de bloesems zien?
Tja, dat is elk jaar verschillend en ook niet te voorspellen. Het hangt onder anderen af van hoe koud of warm het voorjaar is. De maanden april en mei zijn over het algemeen de bloesemmaanden. De bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken. Is het erg warm tijdens de bloei, dan duurt hij korter. 

Bloesemroute wandelen in provinciedomein Het Vinne
De eerste boomgaarden met bloesems.
Wandelen tussen de bloesems
Het bloeit nog niet uitbundig. Daarvoor was het steeds te koud.

Wandelen tussen de boomgaarden

Booienhoven

Achter de kerk van Booienhoven, naast de St Odulphus kapel,  zien we de eerste van 11 fruitbeeldige kunstwerken. Van cortenstaal is een klokhuis gemaakt. Letterlijk: een huis met een klok.  Een goed moment om de plaatselijke vruchtenjenever uit de tas te halen en te proosten op een mooie kennismaking met wandelprovincie Vlaams-Brabant.

Booienhoven, de St Odulphus kapel
De linten zijn opgehangen door moeders die vragen aan St Odulphus om hun kind zindelijk te maken.

Bloesemroute Zoutleeuw

Op bloesemroute fruitbeeldig kunstwerk het Klohuis.
Fruitbeeldig kunstwerk ‘Het klokhuis’.

Bloeiende boomgaarden

Over het platteland, langs bloeiende boomgaarden lopen we in een boog terug naar Het Vinne. Deze wandeling geeft een mooie indruk van hoe de omgeving er hier uit ziet.

Wandelen tussen de bloesems

Wandelen tussen de boomgaarden

 

Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw

Omdat we de wandeling ingekort hebben, is er tijd over om de stad Zoutleeuw te bezoeken. Er staat een gids voor ons klaar bij de Sint-Leonarduskerk die enthousiast vertelt over de bewaard gebleven kunstschatten. Het gebouw is imposant en als we de kans krijgen om het elegante kruistorentje te beklimmen om het klokkenspel van dichtbij te zien, wil ik dat natuurlijk. Het is een avontuur. Door nauwe deurtjes, via een sluipdoor-kruipdoor route in het pikkedonker, langs het orgel, komen we uiteindelijk bij de klokken.

 Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw

 Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw

Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw - luisteren naar de gids

 Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw - orgel

Het uitzicht is fenomenaal. Recht onder ons is het historisch stadhuis en verder weg kijken we over de hele stad naar de valleien en boomgaarden die de stad omringen.

Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw - in de kruistoren.
Uitzicht Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw

Dagstapper Vinne

Op de tweede dag is een route voor me uitgezet door de Getevallei. Hij heet: Dagstapper Vinne. Het is een knooppuntenwandeling van 18,8 km. We starten vandaag gezamenlijk bij fruitbedrijf Healthy Fruit, waar we een rondleiding krijgen. Er wordt volop gewerkt aan het inpakken van peren die in de koeling hebben gelegen en nu op transport gaan. We krijgen een interessant verhaal over het fruitbedrijf. Ik heb me bijvoorbeeld nooit gerealiseerd dat het bewaren van fruit zo enorm veel energie kost. Bedragen waar mijn hoofd van tolt. Ondanks alle zonnepanelen die op dak liggen betaalt deze fruitkweker zo’n duizend euro stroom per dag om zijn koelcellen op temperatuur te houden.

Met veel om over na te denken start ik mijn wandeling. Ik wandel alleen vandaag. Heerlijk op mijn eigen tempo tussen de bloesems in het Vlaams-Brabantse landschap. Healty Fruit ligt bijna aan het meer in Het Vinne. Daar loop ik naar toe en daar pak ik de knooppuntenroute op.

Het Vinne

Het eerste deel langs het Vinne is een prachtige natuurwandeling. Een deel van het knuppelpad (wij noemen het in Nederland ookwel vlonderplad) is afgesloten vanwege het broedseizoen. Maar ook de alternatieve route is prachtig.

Provinciedomein Het Vinne
Daar is het meer van Het Vinne met het bezoekerscentrum aan de overkant.
Provinciedomein Het Vinne - broedseizoen
Provinciedomein Het Vinne - knuppelpad

Provinciedomein Het Vinne - het meer

Provinciedomein Het Vinne - Knuppelpad

Zoutleeuw

Ik ben al weer aardig wat prachtige boomgaarden gepasseerd als de route mij door de stad Zoutleeuw leidt. Ik kom weer langs de Sint-Leonarduskerk, zie het stadhuis en kom dan bij de beek de Kleine Gete. De gids van gisteren vertelde over deze beek. Hij werd in vroegere tijden goed doorvaarbaar gehouden, wat grote rijkdom voor Zoutleeuw betekende.

Zoutleeuw - kleine Gete

Kleine Gete

Ik blijf de Kleine Gete een stuk volgen. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat handelsschepen over dit water naar Zoutleeuw kwamen. Ik vind het meer een kleine sloot. Maar wel mooi, zo met de beek aan de ene kant en de fruitbomen aan de andere. Ik weet nu dat het perenbomen zijn. Hoe?

Hoe zie je het verschil tussen een appel- en een perenbloesem?
De bloesems van de perenboom zijn volledig wit. De appelbloesems zijn ook wit, maar hebben een roze rand.

Zoutleeuw - kleine Gete
Aan de ene zijde de Kleine Gete, aan de andere een perenboomgaard.

Bloesemroute wandelen - Dagstapper Vinne

bloesem
bloesemtak

Getevallei

De wandelroute blijft afwisselen. Soms verhard, maar soms ook recht over een akker of langs slootjes. Het heeft flink geregend de afgelopen tijd en het land is helemaal verzadigd. Soms is het glibberen en glijden door de prut, of sta ik schoendiep in het water.

Er lopen verschillende lange afstandspaden door dit gebied, dat op de borden als Getevallei wordt aangeduid. Het is een echt wandelgebied. Dat bewijst dit wandelbankje, waarvan ik er vele van ben tegengekomen.

Bloesemroute wandelen - Dagstapper Vinne

Grote Gete

Dan steek ik ook de Grote Gete over en kom ik in Drieslinter. Bij knooppunt 1 start een Avonturenpad van 3,6 km. Ik waag me er niet aan, maar ik mis wel wat: Je kunt er klimmen en klauteren, er is een heuse hangbrug over de Grote Gete en er zijn zelfs bivakplaatsen waar je voor een nacht je tentje mag opzetten. Iets om te onthouden.

Brug over Grote Gete

Bloesemroute wandelen - Dagstapper Vinne

Bloesemroute wandelen

Het is een bijzonder gebied. Landbouwgronden, fruitboomgaarden en natuurgebiedjes wisselen elkaar af. Dat maakt deze bloesemroute wel heel bijzonder. Het wandelt niet altijd even gemakkelijk omdat de onverharde paden modderig zijn en vol plassen liggen. Ik moet zelfs een drassig stuk grasland oversteken waar mijn enkelhoge wandelschoenen net niet overlopen. Ik ben heel blij met mijn waterdichte schoenen.

wandelen langs een akker

wandelbankje

insectenhotel in boomgaard

bloesem

bloesemtak
bloesemtak
Vlaams platteland met boerderij

Boomgaardenwandeling

De derde dag maken we de boomgaardenwandeling. Qua bloesems en boomgaarden is deze helemaal top. We hebben het ‘best voor lest’ bewaard.

Ook hier doen we de boomgardenwandeling die origineel 7,2 km is niet volgens het boekje. Matthias legt uit hoe we lopen.

Glabbeek

We vertrekken bij de kerk van Glabbeek. Hier even oppassen want de route gaat tussen twee huizen door, via een smal steegje. Als je goed kijkt zie je het bordje wel staan. Hoewel dit een knooppuntenroute is, is hij ook aangegeven met zeshoekige bordjes met rode opdruk. Ik had de indruk dat de bordjes niet helemaal compleet waren en af en toe ontbraken, dus het is handig om ook de knooppunten te noteren of de wandelknooppunt app te downloaden.

Kapellen

We wandelen tussen de boomgaarden door via de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van onrust (?!!) naar de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk van Kapellen. Het landschap is glooiend en we hebben prachtige vergezichten. Het lijkt ook of de bloesems hier ook al meer open zijn dan in de Getevallei. Het heet hier overigens de Vallei van de Steenbeek.

bloesemroute wandelen

bloesems

bord boomgaandenwandeling

bloesems

bloesems
bloesems

bloesemroute wandelen

bloesemroute wandelen

Fruitbeeldig kunstwerk

Ook nu komen we onderweg weer fruitbeeldige kunstwerken tegen. De relatie met het fruit is bij de meeste kunstwerken voor de hand liggend, maar bij het kunstwerk ‘De Reis’ moet je wel wat fantasie hebben.

Fruitbeeldig kunstwerk ‘De Reis’.

Vanhellemond

Onze wandeling stopt – helaas veel te vroeg – bij Fruitbedrijf Vanhellemond. We maken kennis met Jeannine. Zij is het meesterbrein achter alle producten die in haar winkel verkocht worden. Wat dacht je van Peren Advokaat, Hagelandse Tripel, Appel-Peer Gin, Perocello, Jonagold Jenever of de overheerlijke Appel-Gember- Citroensap. Het winkeltje staat vol producten die ze zelf ontwikkeld heeft. Ik kijk mijn ogen uit.

We mogen van alles proeven tijdens de lunch. Wat is dat lekker. We blijven natuurlijk weg van de sterke drank, want het moment is aangebroken dat we weer naar huis moeten. Gelukkig met de trein. Dus een klein borreltje had wel gekund.

flessen drank van fruit

Tips voor wandelen in het Hageland

  • Het Hageland is goed bereikbaar per trein. Kijk op NS Internationaal voor de verbinding.
  • De bloesemwandelingen zijn prachtig! De maanden april en mei zijn daarom mooie maanden om het Hageland te bezoeken. Maar wat dacht je van een bezoek in de herfst? Ik zou de appels en peren wel aan de bomen willen zien hangen. Dat lijkt me ook tof.

  • Nog één keer de drie bloesemroutes die ik wandelde op een rij: Bloesemwandeling Zoutleeuw, Dagstapper Vinne en de Boomgaardenwandeling.  Stuk voor stuk prachtige wandelroutes. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen route samenstellen via de wandelrouteplanner.

  • Vlaams-Brabant profileert zich als #dewandelprovincie.  Ze doen er alles aan om het de wandelaar zo aangenaam mogelijk te maken. Er zijn vele prachtige wandelroutes uitgezet via het wandelnetwerk. Je vindt alles over wandelen in Vlaams-Brabant op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

  • Download zeker de wandelknooppunt app, dan verdwaal je  nooit. De app geeft precies aan met de GPS-functie op je telefoon waar je bent. Je kunt alle wandelnetwerken en – knooppunten op de kaart bekijken. Je kunt eigen wandelingen inladen en bestaande wandelroutes lopen. Hier zijn de downloadlinken.

  • Provinciedomein Het Vinne verdient een extra vermelding. Een ontzettende leuke plek om naar toe te gaan. Verschillende wandelroutes beginnen hier. Er is een mooie uitkijktoren en je wandelt door een echt vogelparadijs. Bistro Het Vinne is dé plek om even uit te puffen en iets lekker te nemen.

  • Twee tips voor een goed diner: Le Flore is het restaurant van het Aulnenhof, de mooie hostellerie waar we verbleven. De pendeldienst brengt je heen en weer. In het plaatsje Landen hebben we heerlijk gegeven bij Sikivie. Een zeer sfeervolle plek, met een heerlijke kaart.

  • Voor de lekkerste streekproducten gemaakt van fruit ga je naar winkel Mensel, bij Fruit Vanhellemont, op de Hibosstraat 17 in Meensel-Kiezegem.

Over het verblijf:

Gevestigd in een prachtige authentieke vierkantshoeve, ligt Hostellerie Aulnenhof. Met de mooie binnenplaats als blikvanger, is het geweldig vertoeven in de mooie kamers. We werden verwend door Inace en Petra. Hij verzorgde een geweldig ontbijt met streekproducten én een bierproverijtje met bieren uit de streek en zij maakte voor mij het lekkerst lunchpakket ooit, met een heerlijke salade voor onderweg. De Aulnenhof is een mooie uitvalsbasis om de streek te ontdekken. Check de website voor mooie arrangementen.

binnenplaats Aulnenhof