Schokland. We rijden er best vaak langs. Een bijzonder gezicht; dat kerkje en een paar huizen op een terp. We kennen de geschiedenis van het voormalig eiland in de Noordoostpolder en vaak zeiden we tegen elkaar: “We moeten er eens gaan kijken.” Toen we op een dag wat tijd over hadden, omdat ik me had vergist in het tijdstip van een afspraak, maakten we van de gelegenheid gebruik en gingen van de weg af om wat tijd te verdoen op Schokland. We stopten bij iets wat de vuurplaats heet en zagen dat het eiland veel groter was dan gedacht. We zouden het helemaal rond kunnen lopen om langs allerlei bijzondere plekken te komen. Nu niet, want niet genoeg tijd. Maar we konden niet wachten om hier terug te komen.

De eerste bewoning van Schokland gaat zo’n 10.000 jaar terug. Het was eerst drassig veengebied met hier en daar een heuvel. Later werd het omliggende land weggeslagen door de Zuiderzee, zodat het in de Middeleeuwen een eiland werd. De bewoners voerden een constante strijd tegen het water. In 1859 besloot koning Willem II het eiland te ontruimen omdat de situatie onhoudbaar was. Met de inpoldering van de Noordoostpolder kwam het eiland midden in land te liggen. Schokland is een goudmijn voor archeologen. Het is daarom UNESCO Werelderfgoed geworden.

Wandelen op Schokland

Twee weken later was het al zover. De vrije Hemelvaartsdag lag voor ons open en we besluiten naar Schokland te gaan. ’s Ochtends bij het ontbijt kijken we nog even een oude aflevering van Het Klokhuis over Schokland. Super leuk! Waarom is dit programma eigenlijk verdwenen? Maar dat terzijde.

Ook Klokhuis zien? Volg de link: 

https://www.npostart.nl/het-klokhuis/27-04-2016/VPWON_1239612

We hebben ons verder niet echt goed voorbereid. Het plan is om gewoon het eiland rond te wandelen. We dachten ook, na ons vorige korte bezoek iets te herinneren van blauwe pijlen. Als we parkeren op de parkeerplaats langs de Schokkeringweg (N352) zien we inderdaad een blauwe pijl. We zijn op weg.

Wandelen op Schokland

Omhoog het eiland op. 

Bord pionierspad

Het lange afstand wandelpad het Pionierspad loopt hier ook.

Schuilhuisje

We wandelen eerst richting de zuidpunt. Daar vinden we de overblijfselen van een kerkje (dat afgebroken is omdat het te nat werd) en een vuurbaken. Dan gaan we via de westkant van het eiland tot we bij een schuilhuisje komen.

Wandelen op Schokland, vuurplaats
Bij de vuurplaats maakten ze hoge branden om de vissersboten te waarschuwen.
Wandelen op Schokland, kerkje
Op de zuidpunt van Schokland, het voormalige Ens, vinden we de fundamenten van een voormalige katholieke kerk.

paardenbloem met pluisjes

Schuilhuisje Schokland
Het schuilhuisje laat zien hoe groot (eigenlijk hoe klein) de huizen op Schokland waren.

Overal staan borden, die ons mee nemen in het verleden van het eiland. Dit huisje heeft bijvoorbeeld de afmetingen van een huis zoals het op Schokland gebouwd werd. Soms leefden meerdere families in één huis. Er was geen schoorsteen. Het kwam regelmatig voor dat er brand uitbrak, met als gevolg dat soms het halve dorp afbrandde.

Broedseizoen

We wandelen over gecombineerde fiets- en wandelpaden. Als wandelaar kunnen we van het eiland af en buiten het eiland over de dijkjes wandelen. Dat ziet er prachtig uit, alleen is het nu broedseizoen en is het afgesloten.

Wandelen op Schokland
Ook buiten de grenzen van het eiland kan je wandelen.

Wandelen en fietsen op Schokland

Schokland Middelbuurt
De hoger gelegen terp van Middelbuurt, midden op het eiland.

We wandelen naar Middelbuurt. Dat is de terp die we vanaf de weg kunnen zien met daarop een kerkje en wat huizen. De huizen blijken een museum te herbergen en een restaurant met terras.

Schokland, boot bij Middelbuurt

Museum Schokland
Het museum neemt je mee vanaf de prehistorie naar de huidige tijd.

We steken de weg over die het eiland door midden breekt en wandelen over een schelpenpad naar de noordpunt. Onderweg komen we langs een te mooie picknickplaats. Hier gaan we even zitten.

Wandelen door schokland
Het schelpenpad brengt je op de noordelijke punt van het eiland.
Info borden op Schokland
Infoborden nemen je mee door de geschiedenis van Schokland.

Het Schokker dansje

Verderop zien we een kunstwerk. Maar wat leuker is, we zien ook een deel van de houten weg die de verschillende terpen met elkaar verbond en gebruikt werd als het water hoog stond. Het is een smalle weg. Elkaar passeren ging lastig. Daarom hield men elkaar goed vast als ze om elkaar heen draaiden; het Schokker dansje.

De houten weg waarop de bewoners hun voeten droog hielden.
Schokland
Het lichtwachtershuis en misthoornhuisje bij de haven van Schokland.

Haventje

Bij de voormalige haven Schokland staat nog de originele maar gerestaureerde woning van de havenmeester. De haven ligt er ook nog. De vuurtoren is nagebouwd evenals het huisje waar de misthoorn in stond.

Mishoornhuisje op Schokland
Het Misthoornhuisje. In dit gebouw bediende de havenmeester de misthoorn.

Bezoekerscentrum

We vervolgen onze weg en komen uiteindelijk bij het bezoekerscentrum aan. Leuk om in te kijken. Buiten leren we van alles over verschillende soorten stenen, waarvan er ook een aantal tijdens de ijstijd hier zijn blijven liggen.

Bezoekerscentrum de Gesteentetuin
Bij Bezoekerscentrum De Gesteentetuin vind je een collectie stenen die in de ijstijd zijn achtergelaten.
Wandelen door de Noordoostpolder
Een verkeerde afslag en we lopen buiten het eiland om in de Noordoostpolder.

Wandelen op Schokland

We proberen de buitenste wandelpaden aan te houden in het Schokkerbos. Dat loopt een beetje verkeerd af en we lopen een stuk op de grens van bos en landbouwgrond. Dat loopt niet zo fijn, dus we proberen door het bos weer op een wandelpad te komen. Geen goed idee. Toch lukt het uiteindelijk wel. Als we dat blijven volgen komen we weer bij onze parkeerplaats uit.

Wandelroutes Schokland
Verschillende wandelroutes zijn uitgezet.

De wandelroutes op Schokland

Je kunt verschillende gekleurde paaltjeswandelingen op Schokland lopen. Op deze website zie je een overzicht.

Of wandel Trage Tocht Schokland 13 km, beschikbaar op de Wandelzoekpagina met een abonnement of in de wandelapp WandelZapp.

In de wandelgids De mooiste eilandwandelingen van Nederland vind je wandeling die wij hebben gemaakt.

Wil je meer lezen over wandelen in Flevoland? kijk dan eens bij de volgende artikelen: