Vanuit Amerika is komen overwaaien dat trailrunners, hardloopschoenen die speciaal bedoeld zijn voor trailrunning, heel goed gebruikt kunnen worden om mee te wandelen. Vooral in de thru-hike scene zweren ze bij trail running schoes. Kom je als Europeaan naar de PCT of de Appalachian Trail met je leren bergschoenen, dan word je meewarig aangekeken. De zwaardere wandelschoenen gaan daar alleen aan als de kou vraagt om warme schoenen. Wil jij alles weten over trailrunners en de voor- en nadelen? Lees dan hier waarom ze steeds populairder worden en of dat terecht is.

 

Wat is een trailrunschoen?

Eerst maar even uitleggen wat een trailrunschoen is en hoe die eruit ziet. Een trailrunner is een hardloopschoen, die speciaal gemaakt is voor ruig en oneffen terrein. Daarvoor is de hardloopschoen aangepast met een stijvere binnenzool. Als je op een ruig terrein loopt, hebben je voeten meer ondersteuning nodig en wil je niet iedere oneffenheid voelen.

Ook de buitenzool is aangepast. Trailrunners hebben een zool die op basis van rubber is gemaakt, zodat de zool wat kleverig is waardoor je meer grip hebt. Ook de brede, hoge profielnoppen zijn afgestemd op ruig terrein en verhogen de grip.

De schoen is gemaakt van synthetisch materiaal en is vaak extra verstevigd bij de tenen, de hak en aan de zijkanten met synthetische materialen om stootvast te zijn.

Trailrunningschoenen

De 10 pro’s voor trailrunners

Hoewel trailrunningschoenen niet bedoeld zijn om te wandelen, worden ze wel steeds meer daarvoor gebruikt. De populariteit zit hem in de volgende 10 punten:

  1. In de mode

Je kunt gerust zeggen dat trailrunningschoenen in de mode zijn. Je hoort er iedereen over en op social media wordt er ook veel aandacht aan besteed. Het is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar de stoere langeafstandslopers nogal dwingend het evangelie van de trailrunnningschoen verkondigen. De verkoop van trailrunners is ook in Nederland enorm gestegen onder wandelaars en goed voorbeeld doet goed volgen.

  1. Grip

Zoals je hierboven al kunt lezen is de zool speciaal aangepast om dienst te doen op ruig terrein. Er is maximaal gekeken doe je het beste grip kunt krijgen. Daarvoor is de buitenzool van slijtvast ‘plakkerig’ rubber gemaakt en heeft het zoolprofiel hoge, brede noppen. Nadeel is dat de zolen snel slijten en dus eigenlijk niet geschikt zijn om op asfalt te lopen. Je bent dus eerder aan een paar nieuwe wandelschoenen toe. Daarbij is ook de grip op sneeuw slecht. Je glijdt gemakkelijk weg. Maar je zult verderop lezen dat deze schoenen sowieso helemaal niet zo geschikt zijn voor koude omstandigheden.

Trailrunners op sneeuw

  1. Gewicht

Een van de belangrijkste redenen om voor trailrunners te kiezen is het gewicht. Waar trailrunschoenen gemiddeld ongeveer 300 gram per stuk wegen, begint de allerlichtste leren wandelschoen bij het dubbele. Hoe lichter de schoen hoe minder je je spieren en pezen belast. Hoe zwaarder de schoen, hoe meer calorieën je verbrandt. Voor sommigen is dat juist de bedoeling, maar als je lange afstanden loopt en meerdaagse hikes doet wil je juist zuinig met je energie omspringen. Ben je een beginnende of blessuregevoelige wandelaar, dan zijn lichte schoenen ook voor jou een enorm voordeel. Je voorkomt er blessures mee.

Een alternatief voor de trailrunschoen is de bijvoorbeeld de LOWA INNOX PRO, een zeer lichte schoen die wél speciaal voor wandelaars gemaakt is en performance biedt die afgestemd is op wandelen. Lees hier de review over de LOWA INNOX PRO.

  1. Goede voetafwikkeling

Door de flexibelere zool is het gemakkelijker om de voet goed af te wikkelen. Vaak wordt de voet daarin geholpen door hiel drop. Dat is het verschil in hoogte van de zool tussen hiel en de teen. De hiel ligt hoger waardoor je ‘als vanzelf’ de beweging naar voren maakt en geholpen wordt met de voetafwikkeling. Trailrunners bieden minder ondersteuning, maar dagen de loper uit met meer aandacht te lopen en doordat er minder ondersteuning is worden de enkels, voeten, spieren en pezen sterker.

  1. Gemakkelijk aan te trekken

Trailrunningschoenen komen over het algemeen in de lage variant. Je stapt er gemakkelijk in. Vaak maken aantreklussen of snelvetersluitingen het gemakkelijk om de schoenen aan te trekken.

  1. Sneller droog

Natte wandelschoenen kunnen voor heel wat problemen zorgen. Ze worden zwaar en het zorgt voor weke voeten en blaren. Natte schoenen krijg je al snel. Bijvoorbeeld tijdens meerdaagse hikes, waar je er niet aan ontkomt om regelmatig waterstromen over te steken, of gewoon tijdens een forse regenbui, want uiteindelijk worden ook waterdichte schoenen nat van binnen. Het voordeel van niet waterdichte trailrunschoenen is dat je ze gewoon kunt aanhouden als je beekjes moet oversteken. Je loopt ze namelijk snel weer droog. (tip: sokken uitdoen en losse binnenzool eruit halen bij een diepe oversteek) Dat ze snel droog worden is ook handig als je maar één paar wandelschoenen hebt, deze trailrunners kun je de volgende dag gewoon weer droog aan.

Trailrunners

Zolen trailrunner

  1. Lekker koel

In trailrunschoenen zal je niet snel oververhitte voeten krijgen. De mesh bovenkant van de schoen zorgt ervoor dat de wind er goed doorheen kan. Je voeten blijven veel frisser dan in een gesloten leren schoen. Trailrunners zijn er ook met een Goretex voering waardoor ze waterdicht zijn. Deze variant maakt je schoenen minder ademend. Voordeel dan is dat je voeten in koude omstandigheden warmer blijven.

  1. Pasvorm en comfort:

Trailrunners komen in allerlei vormen en maten. Zoek daarom een stel uit dat precies bij de vorm van jouw voet past. Voordeel van trailrunners is dat de bovenkant vaak gemaakt is van mesh, dat soepel om je voet valt. Anders dan leren schoenen die vaak nog soepel gelopen moeten worden, voelen deze schoenen meteen comfortabel aan. De binnenzool heeft vaak extra demping, die bij het lopen voor een soepele en veerkrachtige ervaring zorgt. De combinatie met het lagere gewicht en de flexibelere zool, maakt dat de schoen comfortabel zit.

  1. Looks:

Juist voor de wat jonge hippe wandelaar die nog niet dood gevonden wil worden in een paar leren wandelkolossen, is de trailrunner een geweldig alternatief. Dit is een schoen waar je mee gezien wilt worden. Hij komt in allerlei kleuren en is goed op je outfit af te stemmen.

  1. Prijs trailrunners

De prijs van een paar trailrunners is gemiddeld lager dan die van wandelschoenen. Dat is mooi meegenomen. Houd er wel rekening mee dat de zool van een trailrunningschoen veel sneller slijt, zeker als je regelmatig op asfalt loopt. Maak je veel kilometers, dan zal je eerder nieuwe trailrunners nodig hebben.

trailrunning shoes

Is de trailrunner voor iedereen geschikt?

De keuze voor wandelschoenen is heel persoonlijk. Wat voor de een de perfecte schoen is, kan voor de ander helemaal niet fijn zijn. Het allerbelangrijkst is dat de schoen goed bij jouw voet en jouw fysiek past. Daarnaast moet de schoen ook passen bij het soort wandelingen dat je er mee wilt maken.

Bergschoenen

In Nederland kiezen we al snel voor wandelschoenen van de gerenommeerde merken, die van oudsher voortkomen uit de bergsport. Logischerwijs maakten zij zware leren wandelschoenen, die afgeleid waren van de originele bergschoen met zeer stijve zool. Door de jaren heen veranderde dat gelukkig. Er werden wandelschoenen gemaakt in verschillende classificaties, maar toch valt de oude bergschoen hier nog steeds in te herkennen.

Het is goed om eens verder te kijken dan naar wat we gewend zijn. Eigenlijk is het best raar dat we wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse zien lopen op heet asfalt, op categorie B leren wandelschoenen, die ook nog eens waterdicht zijn.

Trailrunners kiezen

De opmars van de trailrunners is in dit licht helemaal niet zo gek. Maak je vooral wandelingen over onverharde paden en door ruig terrein, dan kan dit je schoen zijn. De trailrunschoen is niet geschikt voor wandelingen op asfalt. De zool zal heel snel afslijten.

Fysiek

Kijk ook heel goed of de trailrunschoen bij je fysiek past. Doordat de zool van de trailrunner minder stijf is kan dat klachten geven als het buigen van de voetgewrichtjes moeilijk gaat of pijnlijk is. Klachten als instabiele tenen, hallux valgus, spreidvoet of doorgezakte voeten worden onvoldoende ondersteund. Een stijvere zool kan dan verlichting geven.

De zachtere zool met minder stijfheid kan voor instabiliteit zorgen, wat kan leiden tot overbelasting van pezen en gewrichten. Vooral als de wandelaar wat zwaarder is, is de trailrunner vaak niet de beste keuze. Dan doet een stijvere zool beter werk in het voorkomen van overbelasting klachten.

Heb je ‘zwakke’ enkels, wil je voorkomen dat je enkel verzwikt of zoek je steun en bescherming voor je enkels, dan is een hoge schoen meer voor de hand liggend dan de toch meestal lage trailrunschoen.

Het is overigens wel zo dat in een trailrunner speciale zooltjes geplaatst kunnen worden die voetafwijkingen corrigeren. Ga hiervoor naar de sportpodoloog.

Trailrunning schoenen

Wat zegt de expert:

Wat zegt schoenspecialist en sportpodoloog Gert van den Berg van Wandelschoenopmaat.nl van trailrunners;

“We zien ook steeds meer jongere mensen bij ons in de winkel die gaan wandelen. Dit is een superontwikkeling. Vooral deze groep heeft een sterke voorkeur voor trailrunners, lichtere maar ook hipper en kleurrijker.

Al onze klanten krijgen een voetanalyse. Belangrijk voor ons is hoe kunnen we onze klant biomechanisch zo makkelijk mogelijk laten lopen zodat hij/zij zo min mogelijk energie gebruikt en zonder problemen zo ver mogelijk komt.

Voor de ene persoon is dat een trailrunner. Maar voor de andere is dat toch een meer traditionele wandelschoen. Gelukkig maken de merken, lowa en meindl ook al hippere wandelschoen in kleurtjes met een mesh nylon bovenkant. Deze schoenen zijn iets minder flexibel maar wel stabieler dan een trailrunschoen.

Om met een trailrunschoen de bergen in te gaan, moet je wel een probleemloze loper zijn. Kom je op  rotsachtig terrein dan is onze ervaring dat de zool te zacht en te flexibel is en het mesh nylon bovenwerk van de trailschoen te kwetsbaar. Fabrikanten geven daarop ook geen garantie. De trailrun leent zich in mijn ogen het beste in vlak en glooiend terrein.

Als het nodig is kan er voor een trailrunner of wandelschoen een wandelzool op maat gemaakt worden die de voet beter ondersteund of laat afrollen.

Op naar veel kilometers!”

Gert

Trailrunning schoenen kopen

Wil je trailrunners uitproberen, laat je dan goed adviseren. Ze zijn niet voor iedereen geschikt, maar als ze wel bij je passen, heb je er geweldige lichte wandelschoenen aan. Gert van den Berg heeft in zijn winkel Van Den Berg Sport 2000, in Driebergen-Rijsenburg, naast de meer traditionele wandelschoenen een mooie collectie trailrunners. Dit is de winkel waar iedere klant een advies op maat krijgt. Heb je echte voetproblemen of klachten bij het wandelen, dan kan je daarnaast een consult bij de sportpodoloog aanvragen.  Lees hierover op de website Wandelschoenopmaat.nl.

Trailrunning

Verantwoording:

Iedereen maximaal laten genieten van wandelen, dat is mijn drijfveer én die van Gert van den Berg van Wandelschoenopmaat. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan en maken we dit soort blogs. Wandelschoenopmaat is dé plek waar een team van experts wandelaars optimaal adviseert in de keuze van de wandelschoen die bij hen past.