Hoe gebruik je wandelstokken? Een goede vraag. Wandelstokken (trekking poles) worden namelijk steeds populairder onder wandelaars. Waar vroeger toch een beetje lacherig gedaan werd over lopen met wandelstokken, zien nu steeds meer wandelaars de voordelen. Wandelstokken verminderen de belasting op je gewrichten, waardoor de kans op blessures en spierpijn sterk afneemt. Je houding is beter, het is minder vermoeiend en je houdt daardoor het wandelen ook langer vol. Kom je terug van een blessure, dan kunnen wandelstokken een prima ondersteuning zijn. Ook psychisch levert het lopen met wandelstokken voordelen op. Je bent tredzekerder en je weet dat je uitglijden gemakkelijker opvangt, waardoor je minder verkrampt loopt. Wil je optimaal van de voordelen van wandelstokken genieten, dan is het belangrijkrijk dat je ze correct gebruikt. Maar hoe gebruik je wandelstokken eigenlijk? Hieronder 10 tips voor het juiste gebruik van wandelstokken.
Tip 1: Gebruik de juiste type wandelstok
Voor het gemak noemen we verschillende types stokken allemaal ‘wandelstok’, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Het is allemaal begonnen met de ouderwetse houten wandelstaf, een enkele pelgrim zie je er nog mee lopen. Je kent ook de wandelstok waar oude mensen mee lopen. Die heeft aan de bovenzijde een horizontaal handvat en onder een ronde rubberen dop. Voor de sport Nordic Walking gebruik je speciale Nordic Walking poles. Verward deze niet met de trekking poles, waar dit artikel over gaat. Nordic walking poles zijn langer, bestaan vaak uit 1 stuk en hebben een andere handbevestiging.
Wij gaan het hebben over trekking poles, ookwel telescoopstokken genoemd. Deze worden gebruikt om sportief mee te wandelen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen in de bergen of op vlakke stukken, bijvoorbeeld op meerdaagse tochten of als je een zwaardere rugzak draagt. Je kunt ze heel goed gebruiken om je spieren en gewrichten te ontlasten en om blessures te voorkomen.
Meer over trekking poles en hoe de juiste aankoop doet staat in dit artikel: Wandelstokken kopen; een vergelijking tussen 3 type trekking poles
Tip 2: Lengte correct afstellen
Trekking poles bestaan uit meerdere delen die je voor gebruik aan elkaar bevestigt om er één lange stok van te maken. Dit geeft je de mogelijkheid om de lengte van de stok zelf te bepalen. Maar wat is nou de juiste lengte? Op vlak terrein is dat gemakkelijk. Als je je arm naar beneden laat hangen en de stok met de punt op de grond zet, moet de elleboog op de hoogte zitten van de plek waar je het handvat vast pakt.
Denk eraan om de verschillende delen ongeveer even lang af te stellen. Zo is de belasting op beide onderdelen even groot. Vaak staan er streepjes met centimeters op de stok zodat het je gemakkelijk gemaakt wordt om ze gelijk af te stellen en meteen de goede lengte te pakken.
Tip 3: Juiste lengte stokken bij bergwandeling
Wandel je in de bergen, dan maak je stokken korter als je omhoog loopt en mogen ze langer zijn als je afdaalt. Dat komt omdat je je stokken dan iets verder voor je uit zet. Om nu te voorkomen dat je je stokken maar blijft aanpassen, kan je de stokken bergop wat lager aan het handvat vastpakken. Stokken met een lang kurken handvat, of een foamrand onder het handvat zijn hiervoor erg geschikt.
Tip 4: Check je blokkeermechanisme
Wandelstokken worden met verschillende soorten blokkeermechanismes uitgevoerd. Check altijd of de stokken nog goed vastgeklemd of aangedraaid zitten. Als je zwaar op je stokken leunt en er schuift er eentje onverhoeds in, kunnen er vervelende ongelukken gebeuren.
E zijn grofweg 3 soorten blokkeersysteem. Het meest solide is het systeem met het ijzeren pinnentje. Het pinnetje valt in een gaatje waardoor de stok niet in kan schuiven. Nadeel hiervan is dat de wandelstok niet flexibel op de juiste hoogte kan worden afgesteld. Er zit immers niet op iedere hoogte een gaatje.
Een ander blokkeersystem is de snelklem. Dat werkt handig. Nadeel is dat de snelklem zijn kracht door de jaren heen kan verliezen. Hierdoor loop je het risico dat de stokken in elkaar schuiven op het moment dat je hier kracht op zet. Zo’n situatie doet zich ook voor, op het moment dat de klem niet goed vast is gezet.
Nog minder veilig is het schroefsysteem. Hierbij worden de verschillende delen van de wandelstok in elkaar vastgeschroefd. Soms pakt de schroef niet goed en blijf je rondjes draaien. Ook kan tijdens het lopen de schroef door de trilling losser draaien. Af en toe controleren is zeker op zijn plaats.
Tip 5: De stok met de juiste handgreep vasthouden
Aan de wandelstok zit een lus. Je steekt je hand van onder naar boven in de lus, waarbij een deel van de lus in de handpalm valt als je het handvat vast pakt. Met deze greep blijft de stok goed in de hand liggen. Houd de stok losjes vast. Knijp alleen in het handvat als je kracht op de stok zet.
Tip 6: Wandel in het juiste ritme
Als je met stokken loopt, volg je de natuurlijke loopbeweging met de daarbij behorende armbeweging. Dat wil zeggen: Als je linker voet naar voren gaat, gaat tegelijkertijd je rechter arm naar voren. Je hoeft er eigenlijk niet bij na te denken, alleen nu prik je met de stok voor je in de grond als je arm naar voren gaat. Je zult zien: na enige gewenning wil je niet meer anders.
Let overigens wel op dat je je armen dicht bij je lichaam houdt. Prik de stokken niet teveel zijwaarts, waardoor je ‘breed’ gaat lopen.
Tip 7: Scherpe of stompe punt
Je kunt medewandelaars helemaal gek maken als je met je harde punt op een harde ondergrond loopt. “Tik, tik, tik.” Het is nog slecht voor je ook, want de trilling van staal op steen loopt door je armen naar boven. Je begrijpt het al, op een harde ondergrond gebruik je een rubberen dop. Die plaats je eenvoudig over de stalen punt.
Wandel je op een zachte ondergrond dan is het fijn om met de stalen punt te wandelen, zodat je stok niet uitglijdt. Wandelaars hebben een hardstalen punt onder aan hun wandelstok, trailrunners soms een punt zo scherp als een mes.
Tip 8: Wandelstokken meenemen in het vliegtuig
De vraag of je wandelstokken als handbagage kunt meenemen in het vliegtuig is niet eenduidig te beantwoorden. Voorwaarde is in ieder geval dat ze zo klein gemaakt kunnen worden, zodat ze in de handbagage passen. De tip is dus om daar goed op te letten bij de aanschaf. Toch is het dan nog niet zeker of de security ze toelaat. Het hangt er maar net vanaf wie je treft en in discussie gaan met een weigerachtige security guy helpt niet, is mijn ervaring.
Wat wel helpt is om de rubberen doppen op de punten te zetten. Dan zien de stokken er minder gevaarlijk uit. Een ander voordeel is dat het voorkomt dat de punt van je wandelstokken andere spullen in je handbagage beschadigt. Ook handig.
Tip 9: Wandelstokken aan je rugzak bevestigen
Onderweg is het prettig om af en toe je wandelstokken op te bergen. Je hebt dan je handen vrij en het is goed om ook je evenwicht te blijven trainen. Maar waar laat je die dingen? De fijnste plek is om ze in of aan je rugzak te bevestigen. Wist je dat er aan de meeste wandelrugzakken speciale lusjes zitten waar je wandelstokken in passen. Vaak is het aan de onderkant een lus waar de punten in kunnen en boven een bevestiging om ze in te klemmen. Zit dat er nu niet, stop dan je wandelstokken in het bewaarzakje en plaats ze in een zijvak.
Tip 10: Loop ook eens zonder stok
Begin niet te jong met het lopen met wandelstokken. Kinderen en jeugdigen die met hun ouders de bergen in gaan hebben helemaal geen stokken nodig. Beter is het dat ze gevoel voor balans ontwikkelen. Hoe langer zonder stokken, hoe beter. Kom je op een leeftijd, of in omstandigheden dat wandelstokken je helpen om beter te presesteren, aarzel dan niet om ze te gebruiken, maar berg ze ook af en toe op als dat kan. Zo blijf je je evenwicht trainen.
Wil je meer lezen over wandelstokken, kijk dan eens bij de volgende blogs:
Je kent mijn mening maar nog een keer. Het wekt irritatie op en leidt af van de tekst. Negen keer dezelfde advertentie tussen de tekstgedeeltes. Eigenlijk hartstikke interessant maar die vervelende tussenreclames. Ben ik de enige die hier last van heeft? Kan, zo wel, ben ik een eenling, zo niet, geeft het aanleiding tot nadenken. Toch succes, het is je gegund.
Hoi Henrie, ik neem je reactie op als een compliment. Je vind mijn artikelen eigenlijk harstikke interessant. Dank daarvoor. Ik zit ook niet te wachten op die reclames tussendoor, maar je moet je ook realiseren dat ik gratis en voor niks deze artikelen schrijf en een website onderhoud waarmee ik duizenden mensen van goede en leuke informatie voorzie. Dat kost tijd en energie, mijn kosten moeten ook gedekt worden en de schoorsteen moet roken. Voor niets gaat de zon alleen op. De reclames kosten jou niets, je moet ze alleen maar even voor lief nemen. Enne, negen advertenties is zwaar overdreven. Het zijn er drie!