Je bent er aan toe om een stel wandelstokken te kopen, want inmiddels ben je overtuigd geraakt van het nut, en soms ook de noodzaak. Wandelstokken geven je stabiliteit, het ontlast je lichaam en dan vooral je knieën en je houdt het veel langer vol als je met een zware rugzak loopt. In de bergen zijn wandelstokken, of trekking poles, trekking stokken of telescoopstokken, zoals ze ook wel genoemd worden, een must. De tijd dat wij, eigenwijze Nederlanders, dat onzin vonden, hebben nu toch hopelijk wel achter ons gelaten.

Maar waar let je nu op als je wandelstokken koopt? Allereerst moet je goed weten waar je het voor nodig hebt. Als je op zoek bent naar nordic walking stokken dan is dit artikel niet voor jou. Er zit echt een verschil tussen Nordic Walking stokken en wandelstokken. Lees erover in dit artikel: 6 weetjes over het lopen met wandelstokken

Ikzelf heb door de tijd heen 3 paar wandelstokken verzameld. Een goedkoop stel van de Aldi, een duurder stel van Leki (Softlite) en een nog duurder stel van Leki (Micro Trail Pro). Ik gebruik deze drie voorbeelden om te laten zien welke keuzes er zijn er waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw paar wandelstokken, zodat je in één keer de juiste aanschaft.

wandelstokken kopen
Van onder naar boven zie je de Leiki Softlite (blauw), de Leki Micro Trail Pro (rood) en de Aldi stokken.

Eerst even in vogelvlucht langs mijn wandelstokken.

– Aldi

Het paar wandelstokken van de Aldi, van het merk Delta-Sport, kocht ik voor ongeveer 20 euro. Het was een weekaanbieding en ik was er op tijd bij om een paar te bemachtigen. Wat opvalt aan de stokken is dat ze er op het eerste gezicht prima uitzien, behalve dat het polsbandje een erg goedkope indruk maakt. Het polsbandje is overigens wel in lengte verstelbaar. Het ergonomisch gevormde handvat ziet er uit alsof het gedeeltelijk van kurk is gemaakt, maar het is toch echt van plastic.

De stok heeft het draaiblokkeer systeem om hem in lengte te verstellen. Een verrassing is dat de stok schokdemping heeft.

Onderaan de stok vinden we een punt en een teller. De stokken worden geleverd met ronde rubberen doppen. Wat opvalt is dat de stokken van de Aldi grote overeenkomsten qua uiterlijk vertonen met de duurdere Leki SoftLite stok.  Ingeklapt zijn de stokken 67 cm. De schachten zijn gemaakt van aluminium. Het gewicht per paar is 590 gram

Mijn ervaring: Ik ben aangenaam verrast door deze stokken. Het zijn goede bruikbare wandelstokken. Het draaisystem houdt zich tot nu toe prima en de schokdemping is echt een plus.

Ik ben een keer erg geschrokken toen de stok spontaan inschoof terwijl ik er met mijn volle gewicht op leunde toen ik van een berg afdaalde. Het liep gelukkig goed af. Maar sindsdien controleer ik meerdere malen tijdens een wandeldag of de blokkering nog goed aangedraaid zit.

Het handvat past goed in de hand en ik gebruikt de knop bovenop graag als ik bijvoorbeeld moet afdalen. Ik had gedacht dat de lus snel zou ‘verkrummelen’ maar deze houdt zich prima.

Nadeel van deze stokken zijn het gewicht en de lengte als ze ingeklapt zijn.

– Leki SoftLite

Als ik de Leki SoftLite stokken naast de Aldi stokken leg, valt op dat ze er nagenoeg hetzelfde uitzien. Vooral de gelijkenis van de vorm van het handvat is opvallend. Wat verschilt is het blokkeersysteem. De Leki Softlite stokken hebben een snelklemsysteem en géén schokdemping.

Het polsbandje van de Leki SoftLite stokken is robuust uitgevoerd en is verstelbaar in lengte. De schachten zijn gemaakt van aluminium. De Leki SoftLite stokken hebben ongeveer 70 euro gekost. Ingeklapt zijn de stokken 67 cm. Het gewicht per paar is 550 gram

 Mijn ervaring: Deze stokken waren mijn allereerste paar. Je zou dus bijna kunnen zeggen dat ik er emotioneel aan gehecht ben. In vergelijking met de Aldi-stokken heb ik meer vertrouwen in het klemsysteem van deze Leki stokken dan in het draaiblokkeersysteem. Van de Aldistokken is de schokdemping weer fijner. Verder zijn beide stokken gelijkwaardig gebleken.

– Leiki Micro Trail Pro

De Leki Micro Trail Pro stokken zijn stokken die ook gebruikt worden voor trailrunning. Ik kocht ze omdat ze inklapbaar zijn tot een kleine lengte van 36 cm. Uitgeklapt hebben ze 1 lengte, in mijn geval 120 cm. De schachten zijn gemaakt van carbon. De stokken wegen samen 340 gram.

De stokdelen zijn door een draad verbonden en schuif je in en uit elkaar en verzeker je met een palletje. Het handvat is van kurk en recht, waardoor je de stok op verschillende lengtes kan vastpakken. Je kunt de stok verbinden aan bijgeleverde ‘handschoentjes’. De stok heeft geen teller, maar een kleine plastic uitstulping.

De stokken worden geleverd met een opbergzakje en afgeschuinde rubberen voetjes. Ze kosten rond de 150 euro.

Mijn ervaring: Dit zijn de stokken die me de laatste jaren op alle reizen vergezellen. Het voordeel van het klein kunnen inpakken en het lichte gewicht bepalen vooral deze keuze. Het neemt gemakkelijk mee op reis in je bagage of in je rugzak. Ook tijdens het wandelen passen de stokken gemakkelijk in of aan je rugzak.

Het feit dat de stokken door het systeem nooit kunnen inschuiven vind ik een prettig idee. Dat geeft veel zekerheid. Ik vind het palletje kwetsbaar. Wat als het vast blijft zitten? Maar tot op heden is dat nog nooit gebeurd.

Het aparte handvat en bevestigingssysteem heeft voor- en nadelen. Het is handig om de stok aan het handschoentje te klikken omdat het de stoken goed aan de hand verbindt zonder dat je de stokken stevig bij het handvat hoeft vast te pakken. Dat loopt ontspannen en je vermijdt zweterige handvaten. Nadeel is dat je steeds die handschoentjes aan moet en dat, als je je handen nodig hebt om bijvoorbeeld te fotograferen, je de stok moet losklikken en ergens moet laten. Het systeem om de handschoentje los en vast te klikken moet je even oefenen en werkt dan gemakkelijk. Gelukkig kan je ook een gewone lus kopen om aan het systeem te klikken. Die moet ik nog steeds een keer aanschaffen.

Het kurk van het handvat is fijn: het geeft grip, ondanks zweterige handen. Ik mis wel de knop op de stok om lekker op te leunen.

Leki Micro Trail pro handvat
Het handvat van de Leki Micro trail Pro. Door de rode knop in te drukken ontkoppel je het handschoentje van de stok.

Een wandelstok kiezen

Het je al een idee over welke stok jij zou willen kiezen? Ik loop hieronder de verschillende onderdelen langs om de verschillen te bespreken. Van boven naar beneden:

– De bovenkant van de telescoopstokken

De handvatten worden van verschillende materialen gemaakt zoals zacht rubber, hard rubber, foam en kurk. Kurk heeft de prettige eigenschap dat het fijn aanvoelt en dat de grip goed blijft, ook met zweterige handen. Dat is met hard plastic wel anders.

Je hebt voorgevormde handvaten, waar je hand prettig in past. Dit zijn meestal korte handvaten, ze buigen iets voorover zodat je de juiste houding aanhoudt. Er zijn ook langere handvaten die weer als voordeel hebben dat je de stok in de bergen op verschillende hoogtes kunt gebruiken, zonder dat je de stok telkens in lengte moet verstellen.

De meeste stokken hebben comfortabele en slim verstelbare polslussen. De meest sportieve trekking poles hebben ook wel een kliksysteem waar je zowel handschoentjes als lussen in kunt vastklikken.

De polsband is bedoeld om steun te bieden tijdens het wandelen. De handschoentjes doen dat beter dan de polsbanden. De polsbanden voorkomen ook dat je de stok kwijt kan raken wanneer de punt ergens in blijft steken. De juiste manier om de polsband te dragen is om de hand er vanaf de onderkant doorheen te steken en daarna op het handvat te leggen.

Een bolle ronde bovenkant van de stok is fijn om op te leunen en op te steunen als je een moeilijke afdeling hebt met veel hoogteverschil.

– Materialen schacht

Wandelstokken kunnen in verschillende materialen uitgevoerd worden. Het meest voorkomende is aluminium. Dat is een lichte materiaalsoort dat toch sterk is. Wil je een nog lichtere én sterkere stok dan kom je uit bij carbon of titanium. Die hebben nog meer voordelen ten opzichte van aluminium en dat is dat stokken van carbon en titanium minder trillingen doorgeven. Dat is wel heel fijn als je dagen achtereen lange wandelingen maakt. Carbon en titanium wandelstokken zijn wel aanzienlijk duurder dan die van aluminium.

– Lengte-verstelsystemen

Trekking poles of telescoopstokken zijn anders dan sommige nordic walking poles altijd inkortbaar. Daarvoor bestaan verschillende systemen. Dit is een cruciaal item van je stok. Als je blokkeersysteem niet goed werkt levert het gevaarlijke situaties op.

Het snelklemsysteem
Het snelklemsysteem.

Het snelklemsysteem kom je tegen op veel stokken. Het is eenvoudig te bedienen en vraagt niet veel kracht. Belangrijk is dat je goed in de gaten houdt of de klem nog strak genoeg gespannen staat. Je draait het eenvoudig aan met een schroevendraaier of je Zwitsers zakmes. Met het snelklemsysteem kun je eenvoudig onderweg je stok wat langer (bij afdalen) of wat korter (bij stijgen) maken. Supereenvoudig in gebruik.

Nadeel van de klemmen is dat ze uitsteken waardoor je stokken sneller ergens aan vast blijven haken.

Het draaiklemsysteem of schroefblokkering
Het draaiklemsysteem of schroefblokkering.

Het draaiklemsysteem of schroefblokkering is net iets lastiger te bedienen. Goed kijken welke kant je de stokken moet opdraaien tot de ’klem’ pakt en dan met kracht aandraaien. Ik adviseer om regelmatig te controleren of de stok nog goed aangedraaid is. Als je de stokken te veel in de verkeerde richting draait kunnen de stokken loskomen van de schroefdraad waardoor je een deel kunt verliezen.

De klikvergrendeling.
De klikvergrendeling.

Bij de klikvergrendeling schuif je eenvoudigweg de drie delen van de stok in elkaar. Let goed op dat de stokken wel op spanning worden gebracht én vergrendeld worden, bijvoorbeeld door een pinnetje dat in een gat valt. Er zijn stokken in de handel die dit niet hebben en waarbij je de delen van elkaar los trekt als je er bijvoorbeeld kracht op zet als je je stok uit de modder trekt. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. Met de klikvergrendeling worden de stokdelen onderling verbonden door een draad zodat je geen lossen onderdelen kwijt raakt.

Nadeel van de klikvergrendeling is dat de stok uitgeschoven maar één lengte kan hebben. Dit wordt bij sommige poles opgelost door het inschuifsysteem te combineren met het draaiklemsysteem.

– De onderkant van de stok

Helemaal onderaan de stok zit de punt. Die is over het algemeen gemaakt van carbid omdat dat een keihard en slijtvast materiaal is. De punt is meestal rond van vorm, maar kan ook scherp zijn.

Wandelen met de punt is echt bedoeld voor onverharde ondergronden. Loop je over verharde wegen, dan kun je een rubberen schoentje over de punt schuiven. Je hebt schoentjes met een schuine kant en ronde doppen. Gebruik je de rubberen doppen niet, dan geeft dat een irritant getik (niet leuk voor medewandelaars) en extra trilling door je stok. De harde rubberen of plastic dopjes die vaak meegeleverd worden met trekking poles zijn niet bedoeld om mee te wandelen, maar ter bescherming als de stokken niet gebruikt worden.

Boven de punt zit de teller. Dat is dat ronde schoteltje. Heel nuttig voor in de sneeuw (op skistokken zitten grote tellers), maar ook in moerassig gebied. Een paar trekking poles wordt standaard geleverd met smalle wandeltellers. Die kunnen alle vormen hebben. Je kunt ze ook vervangen. Voor gebruik in de sneeuw (telescoopstokken zijn onmisbaar bij het sneeuwschoenwandelen) kunnen er brede of héle brede tellers (voor de diepsneeuw) op worden gezet.

Punten van wandelstokken.
De punten van de verschillende wandelstokken. Die van de Leki Micro Trail Pro is gevaarlijk scherp.

– De lengte van je wandelstokken

We zullen het eerst maar even hebben over de totale lengte die jouw wandelstokken moeten zijn. De beste manier om te meten is door rechtop te gaan staan en je onderarm in een hoek van negentig graden ten opzichte van je bovenarm optillen. Houd je bovenarm naast je lichaam en meet de afstand van je onderarm tot aan de grond. Deze afstand bepaalt de benodigde lengte van de telescoopstokken.

Heeft de stok die je wilt kopen een vaste lengte en de lengte die jij gemeten hebt zit tussen twee lengtes in, kies dan voor de hoogste lengte. De punt kan altijd iets wegzakken in de grond en met te korte stokken ga je voorover of ingezakt lopen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dus als de afstand van de grond tot je onderarm 115 cm is en je kunt kiezen uit stokken van 110 cm en 120 cm, neem dan de stok van 120 cm

De lengte die je stokken ingeklapt hebben is ook van belang. Het liefst heb je zo min mogelijk verstelpunten, omdat die allemaal kwetsbaar zijn. Er zijn telescoopstokken in twee delen. Nadeel daarvan is dat ze ingeschoven een behoorlijke lengte hebben. Dat is lastig meenemen in je bagage of achter op je rugzak. Daarom is het meest gangbaar om telescoopstokken in drie delen te kopen. Maar ook met drie delen verschilt de uiteindelijke ingeklapte lengte behoorlijk. Het is heel fijn als je je wandelstokken gemakkelijk kunt vervoeren.

Wandelstokken kopen
Het verschil in lengte van de wandelstokken na inklappen.

De prijs van de wandelstokken

Hoe luxer en lichter de stok, hoe hoger de prijs. Vooral het materiaal waarvan de stok gemaakt is, bepaald voor een groot gedeelte de prijs. Voor carbon en titanium moet je flink betalen. Sommige stokken zijn uitgevoerd met een schokdempingssysteem. Met het toenemen van het comfort (laag gewicht, ingebouwde vering, fijne en slim verstelbare polslussen, korte ingeklapte lengte, een droge handgreep) neemt ook de prijs behoorlijk toe. Er zijn zelfs modellen waar je een fotostatief van kunt maken, of die als tentstokken kunnen fungeren. Kies voor een betrouwbaar merk. Je wilt geen risico lopen. Gerenommeerde merken zijn: Leki en Black Diamond.

Let ook goed op of je één of 2 stokken krijgt voor de prijs.

Wandelstokken kopen. Hoe kies je?

Ga je wandelstokken kopen, maak dan voor jezelf, aan de hand van bovenstaande informatie,  een lijstje van je wat je belangrijk vindt voor jouw stokken. Kijk of je wandelstokken van anderen kunt lenen om het eens uit te proberen. Je merkt dan al snel wat je wel en niet prettig vindt.

Laat je niet overweldigen door de enorme keuze die er is aan wandelstokken. Goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn, dat zie je maar weer aan mijn Aldi-stokken. Maar kies wel voor iets wat je helemaal vertrouwt. Lees ook vooral de reviews bij de stokken van je keuze. Dat werkt heel verhelderend.

Wandelstokken aan rugzak

Als ik op dit moment nieuwe stokken zou moeten kiezen, is dit mijn keuze:

0-50 euro

De Masters Trekking Stick Scout van de ANWB

Draaiblokkersysteem, handgreep kurk, lange ingeklapte lengte, schokdemping,

50-100 euro

Leki Trekkingstok Khumbu Lite Anti-Shock van Bergfreunde.nl

Snelklemsysteem, anti-shock, lange ingeklapte lengte

100-150 euro

Leki Micro Vario TA Wandelstokken bij Bever

Klein inpakbaar, aluminium, gewicht: 534 met knop. Gecombineerd klik en vergrendelsysteem

150-200 euro

LEKI – Micro Vario Carbon – Trekkingstokken bij Bergfreunde.nl

Bijna gelijk aan vorige,  maar carbon. Kleiner gewicht en sterker.

Leki MCT 12 Vario 110-130 cm bij Bever    (mijn favoriet)

In lengte verstelbaar, gecombineerd klik en vergrendelsysteem. Pakmaat 42 cm, fijne greep met kurk. Van sterk carbon en ultralicht.