Mijn bezoek had een brochure achtergelaten van de Vrijheidswandeling Haarlem, die gemaakt was ter ere van 75 jaar Vrijheid. De brochure had een plekje gevonden op mijn keukentafel, waar Hans hem bij thuiskomst vond. “Deze gaan we doen,” zei hij meteen. Ik had het kunnen weten. Hij is super geïnteresseerd in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Ik ben meer van de vrede en vrijheid, dus dat kwam goed uit. Want daar gaat deze wandelroute allemaal over.
De Vrijheidswandeling Haarlem is stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog, Vrede en Vrijheid.
De Wandelroute is samengesteld door studenten van de Hogeschool Inholland samen met het Noord-Hollands Archief. Het is een wandeling langs 25 monumenten, gebouwen en beelden in Haarlem die allemaal te maken hebben met Tweede Wereldoorlog en die je doen nadenken over vrede en vrijheid.
Folder
De wandelroute staat beschreven in een brochure. Een duidelijk kaartje met 25 punten die toegelicht worden in de tekst. Je kunt de brochure ophalen bij de VVV op de Grote Markt in Haarlem of aanvragen bij info@vvvhaarlem.nl.
App
Er is ook een app waar de route interactief op staat. Ik downloadde de app via de QR code in de brochure, maar je kunt dat ook gewoon doen via je Play Store of de App Store. De app heet: lzl.travel. Je kunt met de app zien waar je je bevindt op de route en alle belangrijke punten worden toegelicht door een filmpje of met gesproken tekst. Leuk!
Wandelen in Haarlem
Wij namen meteen de eerste gelegenheid om de Vrijheidswandeling te doen. Het was een koude winderige zondagmiddag. Dat was een beetje jammer. Ik moest echt in beweging blijven om het niet té koud te krijgen. Door corona waren de cafeetjes en terrassen nog gesloten zodat we nergens door konden warmen. Gelukkig hielp een koffie to go ons. Wandelen in Haarlem is onder normale omstandigheden nog leuker; alle horeca brengt dan heel veel gezelligheid en een zonnetje is natuurlijk altijd beter.
De wandelroute bracht ons kriskras door het mooie centrum van Haarlem.
De route brengt ons door allemaal sfeervolle straatjes en bij bijzondere plekken.
Het Joods Monument. Eén van de 20 bijzondere plekken langs de hoofdroute.
De Grote of St. Bavokerk heeft een bijzonder glasvenster: Vrede en Verdraagzaamheid van de Haarlemse kunstenaar Michel van Overbeeke.
In het Kenaupark staat het beeld Vrouw in Verzet, dat een eerbetoon is aan verzetsheldin Hannie Schaft.
Ter herinnering aan de bevrijding ligt in het Kenaupark een grote zwerfkei.
In het Hofje van Oorschot staat het bronzen beeld van Eva (van Adam) gemaakt door kunstenaar en verzetsstrijder Johan Limpers. Limpers werd in 1944 gefusilleerd voor zijn rol in het verzet.
Zelf lopen? Alles op een rijtje:
Op zoek naar andere leuke stadswandelingen in Noord-Holland? Kijk dan ook bij:
Wat een mooie bijzondere wandeling lijkt mij dit. Heel mooi om te lezen.
Groet Jeanine.
Zeker, lijkt me verder een groot genoegen, hoor1