Wandelen langs het strand is ongeveer het fijnste om te doen. Krijsende zeemeeuwen, de monotone golfslag van het water, niet hoeven nadenken over de route en alleen maar gezonde zilte zeelucht inademen. Ik doe het zo graag. Door de jaren heen heb ik wat tips verzameld om het strandwandelen zo aangenaam mogelijk te maken en ik ken een paar hele bijzondere strandwandelingen. Ik ga je er in dit blog alles over vertellen.

Tip 1: Wind tegen

Waar je langs de kust ook gaat wandelen, zorg dat je op de heenweg de wind tegen hebt. Het is het allereerste wat ik doe als ik de strandopgang afloop: kijken waar de wind vandaan komt. Die kant moet ik op. Waarom? Dat zit zo: Een strandwandeling is meestal een heen-en-weertje. Op de heenweg ben je nog kwiek en energiek. Je loopt zo een heel aantal kilometers weg. De ervaring leert dat je pas omdraait als je het wandelen begint te voelen. Als je dan nog tegen de wind in terug moet lopen, is dat een hele kluif. Veel fijner is het als je dan de wind in de rug hebt.

Wist je dat de wind meestal uit het zuidwesten komt? Een leuke anekdote is dat de strand6daagse ooit begonnen is als een tocht van Den Helder naar Hoek van Holland. Tot ze er achter kwamen dat ze elke jaar de tocht tegen de wind in liepen, toen draaiden ze hem om en starten nu nog steeds in Hoek van Holland.

Tip 2: Strandwandelen op blote voeten

Blote voeten of schoenen aanhouden? Ga je op safe, dan hou je ook tijdens een strandwandeling je schoenen aan. Het liefst hoge schoenen waar je broek goed overheen valt. Zo voorkom je veel zand in je schoenen.

Maar zeg nou zelf, een deel van de charme van het strandwandelen is toch gewoon om met je blote voeten door het water te lopen. Bedenk alleen dat je de demping van je schoenen mist. Ben je dat niet gewend, maak het dan niet te gek. Ik ken iemand die hielspoor opliep van een lange strandwandeling zonder schoenen.

Ben je gewend om op blote voeten te lopen, dan is barefoots strandwandelen natuurlijk het summum.

Droog je voeten goed voordat je je schoenen weer aantrekt en voorkom zand in je sokken. De combinatie van vochtige voeten en zand is een gegarandeerd recept voor blaren.

Zeewering paaltjes
De mooiste foto’s maak je langs het strand.

houten paaltjes

Tip 3: Strandwandelen met eb

Als het zand mul is, gaat de lol van strandwandelen snel af. Een lekker hard strand wandelt het allerbeste. Maar hoe weet je nou vooraf of een strand hard of zacht is? Dat kun je opzoeken via Internet. Een hard strand heb je tijdens eb. Tideschart.com is de website waarop je het allemaal kunt vinden. Maar veel gemakkelijker is het om je vraag te googelen. Bijvoorbeeld: Is het eb of vloed in Schoorl? Probeer het maar. Je krijgt meteen antwoord.

Het zand langs de branding is de beste plek om te wandelen tijdens eb. Is het vloed, dan is het een beetje zoeken waar de beste plek is. Soms loopt er halverwege het strand een strook waar het zand niet zo mul is. Is het echt allemaal ploegen, overweeg dan om een pad door de duinen te kiezen.

Strandwandelen over planken.
Voor strandpaviljoens en strandhuisjes liggen vaak planken. Dat loopt gemakkelijk.

Tip 4: Let op

Laat je niet verrassen. Het water kan grillig zijn. Soms loop je langs de vloedlijn, maar is er nog een tweede strook water halverwege het strand. Komt er vloed, dan kan je ingesloten raken en zal je door het water moeten. Op die natte voeten zit je waarschijnlijk niet te wachten.

Vooral als het stormt kan de vloed met grote kracht opzetten. Hou het water goed in de gaten, een flinke golf haalt je zo omver.

Tip 5: Blijf smeren

Bescherm je huid. Omdat je wandelt, voel je niet dat de zon op je huid brandt. Dat doet hij natuurlijk wel en in combinatie met het zoute water en de schittering kan je lelijke zonneschade oplopen. Gebruik daarom een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Blijf smeren.

Achter de duinen lig het strand

Tip 6: Geschikte kleding voor een strandwandeling

Draag geschikte kleding: Kies in de zomer lichte en ademende kleding die je goed beschermt tegen de zon. Een hoed en zonnebril kunnen ook van pas komen. In de winter ga je voor laagjes. Zorg dat je geen lange losse kleding aanhebt. Dat flappert maar in de wind. Wees voorbereid op veranderingen in het weer: Het weer op het strand kan snel omslaan, dus wees voorbereid bent op eventuele veranderingen. Neem bijvoorbeeld een lichtgewicht regenjas mee als er kans is op regen. Als het erg hard waait is het fijn om een muts te dragen. Die houdt je wapperende haar uit je gezicht en een muts waait niet af.

Tip 6: Hydrateer

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het strandwandelen, vooral op warme dagen. Neem voldoende water mee om te drinken.

Tip 7: De mooiste strandwandeling

Ben je op zoek naar de mooiste strandwandeling? Eigenlijk zijn alle strandwandelingen mooi. Of je op Terschelling, in Zeeland of langs de Noord-Hollandse kust loopt, elk strand heeft veel te bieden. Kies je strand daarom uit op het gemak om er te komen. Stopt er een bus of trein? Kun je vlakbij parkeren? Bij de grote badplaatsen loop je vaak leeg op parkeergeld. Zoek een kleinere zandopgang op.

Een bezoek aan een strandpaviljoen hoort voor mij ook bij het strandwandelen. Weet je een leuke? Dan kan dat je start- of eindpunt zijn.

kleine duinopgang
Bij de kleinere duinopgangen zijn de parkeerkosten minder hoog.

Tip 8: Strandwandeling georganiseerd

Als laatste wil ik je de ultieme strandwandeling geven. Ik noemde hem al even: de Strand6daagse. Een georganiseerde strandwandeltocht van Hoek van Holland naar Den Helder. Het is een heerlijke low-budget wandel-kampeer vakantie. Alles wordt voor je geregeld. Zelf wandel je van plek naar plek, maar je bagage wordt vervoerd en voor eten wordt gezorgd. Je overnacht in je eigen tent op voetbalvelden of ander recreatieplekken. Douchen kan je in de sportkleedzalen. Geen luxe en helemaal leuk!

De Strandvijfdaagse bestaat ook. Dat is een vijfdaagse wandel- en kampeervakantie langs de Zeeuwse stranden. In 5 dagen wandel je vanaf Vlissingen naar het Zuid-Hollandse Rockanje en kom je de mooiste stranden tegen. Niet alleen strand, je passeert ook de deltawerken van Zeeland en Zuid-Holland. Je wandelt 2/3 van de tocht over het strand en 1/3 over verharde ondergrond.

Ik wandelde zowel de Strand6daagse als de Strandvijfdaagse. De blogs over mijn belevenissen vind je hier:

strandwandelen
Wandelen langs de kust van Noord-Holland.

Tip 9: Strandwandelen vanuit een Landalpark

De inspiratie voor dit blog kreeg ik toen ik verbleef in een vakantievilla op Landal Berger Duinen in Schoorl. Dit vakantiepark ligt tegen de Schoorlse Duinen aan. Je kunt er geweldige wandeltochten maken en de zee is dichtbij. Heerlijk voor een stranddagje op een zonnige zomerse dag, maar als je het mij vraagt nog lekkerder om een strandwandeling te maken. Een perfecte uitvalsbasis dus. Loop vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen via de Noordzee route (blauw) naar het strand, of parkeer je auto bij Camperduin aan Zee en sta binnen een paar minuten op het strand. Daar sta je aan het begin van de Hondsbossche Zeewering, vind je een lagune (een speelparadijs voor kinderen) en start je een heerlijke strandwandeling.

Landal Berger Duinen & Recidence Berger Duinen

Landal Berger Duinen en het vlakbij gelegen Recidence Berger Duinen zijn twee nieuwe kleinschalige Landal Parken. Berger Duinen is een park met 72 recreatiewoningen. De vrijstaande villa’s zijn er in verschillende luxe niveaus, waarbij de wellness villa’s een eigen hottub onder de overkapping in de tuin hebben. Helemaal leuk! Landal Recidence Berger Duinen is een park met maar 14 huizen, allemaal met luxe faciliteiten. Het park ligt vlak achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen, wat voor een wandelaar de perfecte plek is. De auto kan bij het huis blijven.

Check hier direct de prijs en beschikbaarheid van Landal Berger Duinen of bekijk Recidence Berger Duinen.

villa Landal Berger Duinen

Interieur Landal Berger Duinen
Kaart met Bollo Landal